Termik santral mücadelesi veren Trakyalı kadınlardan dayanışma çağrısı

Tekirdağlıların, kömürlü termik santrale karşı verdikleri mücadelenin en ön sırasında Çerkezköy’ün Pınarça köyü kadınları var.

ÇED toplantısında en önde olan kadınlar, santralin kurulmak istendiği ormanda mantar topluyor, gün toplantılarında “bu santrale nasıl engel oluruz” diye tartışıyor.

Pınarçalı kadınların dilinde son aylarda “termik santral”den başka bir şey yok.

Şubat ayında düzenlenen ÇED toplantısına gitmek için tabak çanakları ile yola çıktıklarında eşlerine, “Pınarça’yı kurtarmaya gidiyoruz, kahvaltıyı kur” talimatı verip en ön sırada yerlerini aldılar.

Kadınların salonda yerini almasına karşın “halkın bilgi almak istemediği” gerekçesiyle toplantı iptal edildiğinde kadınların mücadelesi yeni başlıyordu.

O günden beri ne zaman bir araya gelseler tek konuları termik santralin inşa edilmesine nasıl engel olabilecekleri…

Pınarçalı kadınlar, santralin kurulmak istendiği Trakya’nın son kalan ormanında nefes alıyor, bu ormanın mantarıyla geçiniyor.

Dedelerinden ve ninelerinden miras kalan köylerini, torunlarına temiz bir şekilde bırakmak istiyorlar.

Greenpeace’in misafir olduğu kadınlar, Tekirdağ’da verdikleri mücadeleyi şöyle anlatıyorlar:

“Sürekli bu termik santral muhabbeti, başka bir muhabbetimiz yok yani… Rüzgar gülü, güneş enerjisi yapsınlar. Neden bizim halkımızı zehirlesinler? Bizim ormanımız o kadar bereketli ki , mantarımızı oradan toplayıp satıyoruz. Ormanda onca yabani hayvan var; yılanı var, çiyanı var. Onlar da can taşıyor. Çoluk çocuğumuz nereye gidecek, bunlara emek verdik kaç seneden beri.”

Mücadelelerine devam eden Pınarçalı kadınlar 8 Mart Emekçi Kadınlar Günü’nde tüm kadınları dayanışmaya çağırdı.

Ne olmuştu?

2017 yılı Şubat ayında Resmi Gazete’de yayımlanan acele kamulaştırma kararı ile birlikte Tekirdağ’da tarım arazilerini de kapsayan 5450 dönümlük bir alan hakkında kömürlü termik santral kurulması için “acil kamulaştırma” kararı çıkarıldı.

Tekirdağ ve Silivri halkı tarım arazilerine, doğalarına ve sağlıklarına bir tehdit olarak gördükleri kömürlü termik santrale karşı harekete geçerek, Yeşil Barış Hukuk Derneği ile birlikte acele kamulaştırma kararına karşı dava açtı.

İlk beklenen karar Eylül ayında, Danıştay’dan geldi.

Danıştay, Çerkezköy Belediyesi’nin “acele kamulaştırmanın durdurulması” gerekçesiyle açtığı davada, yürütmenin durdurulması kararı verdi.

Kararın ardından projede yer değişikliğine gidildi.

Proje, bölgede son kalan ormanlık arazilerden birine taşındı.

Bir başka deyişle binlerce meşe ağacı tehlike altında.

Kömürlü termik santral projesi için 2 Şubat 2018’de Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) halkın katılımı toplantısına Trakyalılar, salonda yer olmadığı gerekçesiyle alınmadı.

Halk dışarıda toplantıya katılmak için mücadele ederken toplantı, “halkın bilgi almak istemediği” gerekçesiyle iptal edildi.

 

(Yeşil Gazete)

Paylaş
Yazar:
Haber Merkezi