Tepkilere rağmen Millet Bahçesi yapılan Salda Gölü’nde kumların rengi değişti

Burdur Yeşilova‘da yer alan Salda Gölü‘ne ününü kazandıran beyaz kumulların rengi sarıya döndü. Göl çevresinde yapılmak istenen Millet Bahçesi projesi nedeniyle son günlerde inşaata hız verilmiş, bölge şantiye alanına dönmüştü.

Alandan çekilen fotoğrafları paylaşan Salda Gölü Korunma Derneği, “Devlet müteahhit el ele! Davası sürmekte olan Salda Gölü Millet Bahçesi Projesi hızla bitirilmeye çalışılıyor. Salda Gölü, halk plajında devletin kepçesi, kamyonu, greyderi ile çalışmalara hız verilmiş durumda” ifadelerini kullanmıştı.

İnşaat alanındaki kumların rengi değişti

Salda Gölü’nün son durumunu, yapım çalışmaları süren Millet Bahçesi’ni ve bungalov evleri ANKA görüntüledi.

Gölün, Millet Bahçesi yapılan bölümündeki beyaz renkli kumların renginin değiştiği, Milli Park kıyılarındaki kumların ise doğal rengini koruduğu görüldü.

Açılışı ertelendi

CHP Burdur Milletvekili Mehmet Göker, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın da katılması beklenen ve 5 Haziran Çevre Günü‘nde yapılması planlanan açılışın, çalışmalar bitmediği için ertelendiğini aktardı.

Göker açıklamasında “Valiliğin düzenlediği çalıştayda, benim önerim vardı. Salda Gölü kullanılıyorken, korunmalı. Bunu yapmanın da tek yolu vardır. Ya dağ kenarında panoramik görüntülerle bu yapılır ya da girişi belli noktadan, belli sayıda kişiyle yapılarak bu sağlanabilir” ifadelerini kullandı.

‘Göl içerisine girilmemesi gerek’

“Salda’nın içine girdiğiniz zaman değil, dışarıdan baktığınız zaman mutluluk veren bir görüntüsü var. Bunu kullanmamız lazım” ifadelerine yer veren Göker, sözlerini şöyle sürdürdü:

Ama kapalı göl olduğu içeri girişi arttırırsak, doğal olarak burası kirlenecek ve bu güzelliğini kaybedecek. Bizim endişemiz bundan. Bu endişenin nedeni ne? Geçmişte mevcut hükümetin yapmış olduğu düzenlemelerle kaybedilmiş doğal güzelliklerimiz ortada duruyor. Kötü örnekleri ve kötü bir sicili var. Mücadelemizi takip statüsünde devam ettirmekte kararlıyız.

Basın açıklaması çağrısı

Salda Gölü Koruma Derneği tarafından yapılan paylaşımda “Salda Gölü yok olmasın diyen tüm çevre dostu yaşam savunucularını 2 Haziran 2021 saat 14.00 de yapacağımız basın açıklamasına davet ediyoruz” çağrısında bulunuldu.

Açıklamaya göre Yeşilova’da yer alan dernek binasında toplanıldıktan sonra basın açıklaması yapmak için göl kenarına gidilecek. Dernek tarafından uzun süredir dile getirilen talepler ise şu şekilde:

  • Gölde suya girilmesin.
  • Beyaz kumlara basılmasın.
  • Millet Bahçesi projesi iptal edilsin.
  • Çevresindeki yapılaşma durdurulsun.
  • Çevresindeki kirli atık sular göle akıtılmasın.
Paylaş
Yazar:
Yeşil Gazete