Telli turnalar on yıl sonra Muş Ovası’na geri döndü

Yazar:
Haber Merkezi

Sulak alanları ve zengin florasıyla yaklaşık 400 kuş türünü bünyesinde barındıran Muş Ovası’nda havanın ısınmasıyla birlikte göç yolculuğuna çıkan telli turnalar, on yıl üstüne ilk kez görüldü.

AA’nın aktardığına göre koruma ve doğal hayatın devamlılığının sağlanmasına yönelik çalışmalar sayesinde popülasyonun arttığı Muş Ovası’nda 2014’ten bu yana ilk defa telli turnalar görüntülendi. Anadolu kültüründe bolluk ve bereketin simgesi olan telli turnaların yanı sıra yaklaşık 50 turna da konaklamak için bölgeyi seçti.

Telli Turna Doğa Koruma Derneği Başkanı Kasım Avci AA muhabirine, uzun yıllardır Muş’taki sulak alanlar ve kuş türleri üzerine araştırma yaptıklarını ifade ederek, “Bu dönem geçmişte yapılan çalışmaların da etkisiyle turnalarımızın artık burada kuluçka dönemini geçirmeye başladıklarını tespit ettik. Yaklaşık 3 haftadır belli bir bölgede izleme çalışmasında bulunduğumuz turnaların yerlerinde olup olmadıklarını kontrole geldik. Burada 50’ye yakın turna ve bunların içinde birkaç tane de telli turnaya denk geldik. Bu çok sevindirici bir durum. Turnalar çok ürkek canlılar. Özellikle insan etkisine karşı çok ürkekler” dedi.

Muş Ovası, özellikle bahar aylarında biyolojik çeşitliliğin gözle görülür şekilde arttığı, kıymetli bir doğa alanı.

Kuşların büyük bölümü Muş Ovası’nda ürüyor

Muş’un sulak alanlar bakımından zengin olduğunu, bu özelliği sayesinde kuşların bölgeye ilgi gösterdiğini belirten Avci, bitki örtüsünün zenginliğinin de türlerin bölgede yuvalanmalarına, kuluçka dönemlerini geçirmelerine ortam oluşturduğunun altını çizdi.

Havanın ısınmasıyla kuşların tekrar anavatanları olan Muş Ovası’na göç ettiğini dile getiren Avci, “Etkin kış şartlarından dolayı bazı kuş türlerinin göçünün ekim, kasım ve aralık ayına kadar uzadığını da görüyoruz. Bu kuşlar, kısa süreliğine güneye gidip tekrar geri geliyorlar. Türlerin büyük çoğunluğu burada üremelerini yapıyor. Şimdiye kadar tam kayıtlarını aldığımız 390 tür bulduk. Hedefimizi 400’ün üzerine çıkmak. Burada kuş türlerinin 400’ün üzerinde olduğunu tahmin ediyoruz” dedi.

Kanatlı göçmen depremzedeler: Kuş göç yolu güvenliği nasıl sağlanacak?
Koruma altındaki göçmen türlerin beşte birinden fazlası yok olma tehditi altında
Sardunya Adası’nda göçmen kuşlar için midye kabuklarından adacık yapıldı

Turnaların Anadolu kültüründe çok önemli bir yerinin olduğunu anlatan Avci, “Muş’ta uzun zamandır turnaları yalnızca göç zamanlarında görebiliyorduk. Ayrıca telli turna da 10 yıldır görünmeyen bir türdü. Turnaların Muş Ovası’nda tekrar kuluçkaya yatmaları, ilkbahar ve yaz dönemini burada geçirmeleri çok sevindirici bir durum. Bu konuda da vatandaşların daha dikkatli olmaları, kuşları korumaları, rahatsız etmemeleri ve ürkütmemeleri gerekiyor” ifadelerini kullandı.

Paylaş
Yazar:
Haber Merkezi

Önceki Haberler

Bir çocuk, deprem ve TOKİ savaşı: Terk etmeyeceğiz!

Haber/Fotoğraflar: Mehmet TEMEL ve Cansu ACAR * Hatay’da depremin üzerinden iki yıl geçmesine rağmen kent…

11/02/2025

İklim örgütlerinden Türkiye’nin 2024 karnesi: Yetersiz ve çelişkilerle dolu

Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer…

27/12/2024

Kanal İstanbul için rezerv alan ve imar planlarına yargı engeli

İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli…

27/12/2024

Ağva plajına mahmuz darbesi

Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi askıya çıktı. Projeye göre, plajın sağ…

24/12/2024

Pirosmani: Bir sanatçı ardında ne bırakır?

Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı olan “Pirosmani” kukla tiyatrosu gösterisini 16.…

16/12/2024

Batı Karadeniz Çevre Gönüllüleri Platformu kuruldu

Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen, Kasımlı, Doğancılar, Kocaman ve Alaplı'ya sınır…

15/12/2024