İklim KriziManşet

Televizyondan yayınlanan bisiklet yarışları iklim değişikliğinin etkilerini de belgeliyor

0
2009 Ronde van Vlaanderen - Tour of Flanders yarışı sırasında Koppenberg Tepesi

The Ecologist’de Brendan Montegue imzasıyla yayınlanan haberi Yeşil Gazete gönüllü çevirmeni Merve Genç’ın çevirisi ile paylaşıyoruz

***

Gent Üniversite’sindeki araştırmacılarının Ekoloji ve Evrim Metotları (Methods in Ecology and Evolution) dergisindeki yazısında iklim değişikliğinin ağaçlar üzerindeki etkisi yaklaşık 40 yıllık Flaman Bisiklet Turu televizyon çekim arşivleri analiz edilerek belirlendi.

Araştırma ekibi, Flemenk yayın kuruluşu VRT’den temin ettiği 1981 ve 2016 arasındaki video çekimlerini inceleyerek ve sadece pedallara değil Belçika’da gerçekleşen bu yıllık yol bisikleti yarışının en bilinen çıkış etaplarındaki çalılara ve rota boyunca yer alan diğer belirli noktalara odaklandı.

2009 Ronde van Vlaanderen – Tour of Flanders yarışı sırasında Koppenberg Tepesi

Çevre bilimciler ağaçların yapraklanma ve çiçeklenme zamanlamalarının yakın zamanda gerçekleşen sıcaklık değişikliği yüzünden daha erken gerçekleştiğini buldu.. Yarış gününde (genellikle Nisan başında gerçekleşen) ne kadar yaprak ve çiçeklerin olduğunu tahmin etmeye çalışarak ve çalışma sonuçlarını bu iklim verisine bağladılar.

Güneş ışığından çiçeklenmeye

1990’dan önce neredeyse tüm ağaçlar bahar yarışı sırasında yaprak vermiyordu. Bu yıldan itibaren her yıl daha da fazla tamamıyla yapraklanmış ağaçlar (özellikle manolya, akdiken, gürgen ve huş ağaçları) televizyon çekimlerinde görünür hale geldi. Bu değişikliğin bölgenin artan ortalama sıcaklıklarıyla (1980’den itibaren 1.5°C artmıştır) ilintili olduğu belirtiliyor.

Araştırmanın başındaki Gent Üniversitesi’nden Prof. Pieter De Frenne erken yapraklanan ağaçların bazı türler için daha hızlı geliştikleri ve daha fazla ahşap ürettikleri için iyi haber olduğunu söyledi.

De Frenne, “Ancak yapraklar aynı zamanda gölgeler. Ne zaman ağaçlar yıl içerisinde erken renklense (fışkırsa) daha uzun süre boyunca gölge sağlarlar ve bu da diğer hayvan ve bitkileri hatta tüm eko-sistemi etkiler. Bu ağaçların altında gelişen bazı çiçekler yeterince güneş ışığı alamadığı için çiçeklenemeyebilirler. Sonuç olarak haşereler bal özü alamadan ayrılabilir ve yeterince güneş banyosu yapmakta zorlanabilirler” diye ekledi.

Açık hava konserleri

Feneloji (periyodik olarak tekrarlayan doğal olayları, yapraklanma ve çiçeklenme gibi, inceleyen bilim dalı) çoğunlukla olağan tür ve ya olağan coğrafi bölgelerdeki verileri örnekleyerek uzun süreli gözlemlere ve tekrarlanan fotoğraflara dayanır.

Bu çalışmada, arşiv kayıtları araştırmacılara Flaman Bölgesindeki bakir kalmış on iki değişik ağaç türünün kayıtlarının incelenmesini ve feneloji cevaplarının sunulabilmesi için gerekli uzun vadeli bilgi seti oluşturulmasını sağlamıştır.

Prof. De Frenne “Metodumuz aynı zamanda diğer önemli ekolojik ve evrimsel araştırmalarda örneğin ağaç sağlığı, göl ve nehirlerdeki su seviyesi ve istilacı türlerin yayılımı gibi konularda da bilgi toplamak için de kullanılabilir. Sadece geçmişten bilgi toplayıp bir araya getirerek iklim değişikliğinin türler ve ekosistemler üzerindeki gelecek etkilerini tahmin edebiliriz” dedi.

Bisiklet yarışlarının televizyon çekimleri bu yarışların nispeten sabit rotalarının oluşu ve global olarak organize edilmesi sebepleriyle bu araştırmalara oldukça katkıda bulunmakta ve özellikle az araştırma yapılmış değişik tür ve bölgelerin incelenmesine olanak sağlamaktadır.

Prof. De Frenne araştırmacıların aynı zamanda diğer yıllık olayların (maraton, golf turnuvaları, ralli yarışları ve açık hava konserlerinin ve ya ağaçlarla çevrili ikonik simgesel yerlerdeki haber çekimleri gibi) video materyallerinden yararlanabileceklerini belirttiğini de ifade ediyor.

Pieter De Frenne, Lisa Van Langenhove, Alain Vandriessche, Cedric Bertrand, Kris Verheyen ve Pieter Vangansbeke tarafından Methods in Ecology and Evolution dergisinde yayınlanan “Televizyon çekimi video arşivlerininin iklim değişikliğine fenoloji cevaplarının ölçülmesi için kullanılması” başlıklı araştırmayı ingilizce olarak şu linkte bulabilirsiniz.

 

Makalenin İngilizce orijinali

Haber: Brendan Montegue

Yeşil Gazete için çeviren: Merve Genç

 

(Yeşil Gazete, The Ecologist)

More in İklim Krizi

You may also like

Comments

Comments are closed.