Ekolojiİklim KriziManşet

Teksas’ta düşük oksijen seviyeleri nedeniyle on binlerce balık karaya vurdu

0
Fotoğraf: Patty Brinkmeyer / Brazoria Bölge Parklar Departmanı

Hafta sonu on binlerce balık, Teksas Körfezi kıyısına vurdu. Kıyı şeridini kaplayan on binlerce ölü balık nedeniyle yerel yetkililer ziyaretçileri çürüyen balıklardan uzak durmaları konusunda uyardı.

Quintana Beach County Park yetkilileri, Meksika Körfezi‘nden gelen dalgaların cuma günü Houston‘ın 64 kilometre güneyindeki Brazoria bölgesinde “binlerce” ölü balık getirdiğini söyledi.

Texas Parklar ve Yaban Hayatı Departmanı yetkilileri, sudaki düşük çözünmüş oksijen seviyelerinin balıkların nefes almasını zorlaştırdığını ve “balık ölümü” olarak bilinen fenomenin, yaz aylarında sıcaklıkların artmasıyla yaygın hale geldiğini belirtti.

Araştırmacılar iklim değişikliğine işaret ediyor

Associated Press‘in aktardığına göre, henüz durumun iklim değişikliğiyle bağlantısına dikkat çekilmemiş olsa da, araştırmacılar ABD ve Avrupa‘daki göllerdeki sıcaklık artışları ve oksijen seviyelerideki düşüşle bu tür ölümlerin daha yaygın hale gelebileceğini aktardı.

Çözünmüş oksijen seviyeleri, bitkilerin güneş ışığını, suyu ve karbondioksiti oksijene dönüştürdüğü süreç olan fotosentez ile artıyor. Daha az güneş ışığı olduğunda, fotosentez yavaşlıyor ve geceleri duruyor. Ancak sudaki bitki ve hayvanlar geceleri aynı oranda oksijen tüketmeye devam ederek sudaki oksijen konsantrasyonunu düşürüyor.

Texas Parklar ve Yaban Hayatı Departmanı, balıkçıların genellikle yem olarak kullandıkları körfez ringa balıklarının ölümlerden en çok etkilenen tür olduğunu kaydetti.

İlçe yetkilileri, pazar akşamı itibarıyla makinelerin çıkaramadığı bazı balıklar haricinde Quintana Sahili’nin ölü balıklardan büyük ölçüde temizlendiğini ifade etti.

More in Ekoloji

You may also like

Comments

Comments are closed.