2023 KAHRAMANMARAŞ DEPREMİEditörün SeçtikleriManşetYerel

Tekirdağ’da depremzedelerin nakli tartışması: Bakanlıktan soruşturma, Belediyeden açıklama, vatandaşlardan protesto

0

Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi‘nin bütçe yetersizliği gerekçesiyle depremzedelerin bulundukları otelden çıkartılarak  AFAD’ın konaklama tesislerine nakledilecek olması tepki topladı.

Deprem bölgesindeki illerden seçimlerde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan‘a büyük oranda oy verilmesine ilişkin sosyal medyada depremzedelere yönelik hakaret içerikli paylaşımlar yapılmasının ardından gelişen durum, CHP’li yöneticilerin depremzedelerden intikam aldığı yönünde yorumlandı.

İçişleri Bakanlığı soruşturma başlatırken, Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak, AFAD ve Valiliğin öncelikli görevi olmasına karşın bölgede barınma ihtiyacının yeterince karşılanmaması nedeniyle Tekirdağ’da depremzedelerin konaklama ve tüm ihtiyaçlarını karşılayan tek kamu kurumu olduklarını, konunun siyasete alet edildiğini kaydetti.

Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi tarafından Kumbağ’da bir otelde misafir edilen depremzedelerin, 21 Mayıs Pazar günü otelden çıkışlarının yapılması kararı ülke gündeminde tartışmalara neden oldu.

Ağustos ayına kadar 100 ailenin konaklama ve tüm ihtiyaçlarının karşılanması planlanırken, beklenenin üzerinde aile gelmesi ve mevcut bütçenin sona ermesi gerekçesiyle depremzedelerin AFAD’ın konaklama alanlarına yönlendirmesi yönünde karar aldı.

Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi Sosyal Hizmetler Daire Başkanlığı Sosyal Yardımlar Şube Müdürlüğü, 16 Mayıs Salı günü Tekirdağ Valiliği, Süleymanpaşa Kaymakamlığı, Tekirdağ Afet ve Acil Durum Müdürlüğü’ne AFAD tarafından gerekli işlem yapılması hususunda yazı gönderdi.

Ayrıca otellere asılan; ‘Saygıdeğer misafirlerimiz, Büyükşehir Belediyemiz tarafından depremzede vatandaşlarımıza verilen geçici konaklama hizmeti 21.05.2023 tarihinde (Pazar günü) sonlandırılacak olup, bu tarihten sonra geçici konaklama hizmeti verilmeyecektir. Bilgilerinize sunulur” ifadelerinin yer aldığı yazı siyasi tartışmaları da beraberinde getirdi. İçişleri Bakanlığı ise belediye görevlileri hakkında soruşturma başlattı.

İçişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada; “Kahramanmaraş merkezli meydana gelen ve 11 vilayeti etkileyen deprem afetinden sonra ‘Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi tarafından otele yerleştirilen depremzedelerin, seçimlerden hemen sonra bulundukları otelden çıkarılma girişiminde bulunulduğu’ yönündeki iddialar üzerine Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanlığı, Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri ve sorumluluğu tespit edilecek diğer belediye görevlileri hakkında bakanlığımızca soruşturma başlatılmıştır. Kamuoyuna saygıyla duyurulur” ifadeleri yer aldı.

‘Depremzedeler üzerinden çirkin bir algı ve karalama kampanyası gerçekleştiriliyor’

Soruşturma açılmasına tepki gösteren Cumhuriyet Halk Partisi Yerel Yönetimlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Seyit Torun Twitter hesabından yaptığı açıklamada algı operasyonu yapıldığını dile getirdi.
Torun, paylaşımında şu ifadelere yer verdi:

“Tekirdağ Büyükşehir Belediyemiz, 569 depremzedemizi 8 Şubat’tan bu yana misafir ederek, ihtiyaçlarını karşılıyor. Otel anlaşması sona erince, süre uzatımı yapılarak hizmetin devamı sağlanıyor. Buradan belediyemize saldırıp soruşturma açmak algı operasyonudur. Prim vermeyiz. Tekirdağ’da AFAD’ın ve Valiliğin vermediği hizmeti veren, depremzedelerimizi açta açıkta bırakmayan belediyemizi yalanlarla karalamak vicdansızlıktır. Depremde vatandaşlarımızı enkaz altında çaresiz bırakan, afet yerinde çadır satan iktidarın, algı oyunlarıyla milletimizi kandırmasına izin vermeyeceğiz.”

Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak ise konuyla ilgili yaptığı yazılı açıklamada söz konusu durumun siyasete alet edildiğini belirterek, şunları paylaştı:

‘Depremzedelerin tüm ihtiyaçlarını karşılayan tek kamu kurumu’

“On bir ili etkileyen deprem felaketinin ardından belediyemiz tarafından misafir ettiğimiz depremzedeler üzerinden çirkin bir algı ve karalama kampanyası gerçekleştirilmektedir.

Öncelikle belirtmek isteriz ki Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi, depremin ilk anından itibaren Tekirdağ’daki tüm yatırımları durdurmuş ve bölgeye yönelik olarak tüm imkanlarını seferber etmiştir. Ayrıca Tekirdağ ili sınırları içerisinde depremzedelerin otel kiralamak suretiyle tüm ihtiyaçlarını karşılayan tek kamu kurumudur.

Bu durum, AFAD ve Valiliğin öncelikli görevi olmasına karşın bölgede barınma ihtiyacının yeterince karşılanamaması sebebiyle, Büyükşehir Belediyemiz tarafından inisiyatif alınarak depremzede kardeşlerimizin mağduriyetini gidermek adına siyaset üstü bir anlayışla gerçekleştirilmiştir.

İlimize gelen depremzede kardeşlerimizin beklenenin çok üzerinde olması sebebiyle ve Cumhurbaşkanlığı tarafından resmi gazetede yayımlanan 5 milyon TL’lik limit sebebiyle öngörülen süre erken dolmuştur.

Toplamda Tekirdağ ilimizde belediyemiz tarafından 550 depremzede kardeşimiz tüm ihtiyaçları karşılanarak otellerde misafir edilmiştir.

Depremzede kardeşlerimizin 8 Şubat – 21 Mayıs 2023 tarihleri arasında her türlü ihtiyaçları Büyükşehir Belediyemizce karşılanmış olup bu harcamaların bazıları şöyledir:

  • 5’er milyon TL harcama limiti kapsamında otellerde konaklama ve yeme-içme toplam 10 milyon TL
  • Giyim yardımı artı ücretsiz ulaşım hizmet bedeli 1 milyon TL dir.

Depremzede misafirlerimizin konaklama yerlerinin değiştirilmesine ilişkin konu; bu limitlere Mayıs ayı itibariyle ulaşıldığı ve yapılan sözleşme bedelinin tamamlanması sebebiyle Valilik ve AFAD’a bilgi verilerek ve koordineli bir şekilde otellerden AFAD’ın konaklama tesislerine nakledilecek olmasından ibarettir.

Ancak deprem bölgesi bir türlü toparlanamayıp, geçici konteyner kentleri yeterince kurulamayınca, ilgili daireye gerekli talimatlar verilerek süre uzatılmıştır.

Konunun çirkin bir şekilde siyasete alet edilmesi oldukça düşündürücüdür. Öte yandan Tekirdağ Büyükşehir Belediyemiz kurulduğu günden bu yana bugüne kadar olduğu gibi bugünden sonrada Tekirdağlı hemşehrilerimizin ve tüm Türk milletinin yanında yer almaya devam edecektir.
Kamuoyuna saygıyla duyurulur.”

Belediye depremzedelerin konuklama sürelerini uzattığını duyurdu

Gece saatlerinde Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanlığı, yeni bir duyuru yaparak depremzedelerin konuklama sürelerinin uzatıldığını bildirdi.

Tekirdağ Valiliği’nin duruma müdahil olması ile depremzedelerin konaklama sorumluluğu Valiliğe geçti.

AFAD Başkanlığı, Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi’nin depremzedelere hizmeti sonlandıracağını bildirmesi üzerine Tekirdağ Valiliği’nden depremzedelerin masrafları ödenmek kaydıyla otel tahsis edilmesini istedi.

Valilik ise “Devletimiz; Valiliğimiz, AFAD ve diğer kurumlarıyla bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da depremzede vatandaşlarımızın yanında olmaya, onların her türlü ihtiyaçlarını karşılamaya devam edecektir. Kamuoyuna saygıyla duyurulur” açıklamasında bulundu.

Vali Yıldırım: Ne kadar isterlerse kalacaklar

Tekirdağ Valisi Aziz Yıldırım, gelişmeler üzerine bugün Süleymanpaşa ilçesi Kumbağ mahallesinde otellerde kalan depremzedeleri ziyaret etti.

Otel ve apartlarda kalan depremzede vatandaşlar ile bir araya gelen Vali Yıldırım, gazetecilere yaptığı açıklamada şunları söyledi:

“Tabii kurumların yaptığı kendilerini bağlar. Benim ona yorum yapacak bir durumum yoktur. Ama şu gerçek, biz de depremin ilk günlerinden itibaren ilimize gelen bütün depremzedeler ile biz zaten ilgileniyoruz, kaymakamlarımızla, Sosyal Yardımlaşma Dayanışma Vakıflarımızla ilgileniyoruz. Bazı belediyelerimiz ilgileniyor, sivil toplum kuruluşlar ilgileniyor, Kızılay ilgileniyor, AFAD ilgileniyor. Hatta benim eşim bile her hafta en az 5-6 aileye mutlaka uğruyor ve onların ihtiyaçlarını tespit ediyorlar ve yapıyorlar. Kendim de uğramaya gayret ediyorum.

Sağlıkçılarımız hastanelerimizde bunların tedavileriyle ilgileniyor. Gerek deprem nedeniyle meydana gelen sağlık ihtiyaçları, gerekse kronik ya da daha sonradan oluşan sağlık ihtiyaçları bunların tamamıyla ilgileniyoruz.

Devletimiz bütün vilayetlerde olduğu gibi Tekirdağ’da da onların yanında da, bu anlamda herhangi bir sıkıntı yok. Dün bir talihsiz bir olay meydana gelmiş. Ayın 21’inden itibaren yani önümüzdeki pazardan itibaren bugüne kadar verilmiş olan hizmetleri verilmeyeceğini bildirmiş belediye. Onlar ‘bugüne kadar biz ilgilendik’ diyorlarsa, sağ olsunlar ona söyleyecek bir şey yok. Ama tabii şık bir durum da değil. Ama ilimizdeki bütün depremzedeler zaten devletimizin güvencesi altındadırlar. Bugün de depremzedelerimizi gezdik, dolaştık. Onlara da devletimizin bu teminatını verdik. Sayın Cumhurbaşkanımızın selamlarını da iletttim kendilerine. Devletimiz güçlüdür ve her şeyiyle bütün kurumlarıyla da zaten depremzedelerimizin yanındadır. Kendileri ne kadar isterlerse burada kalmaya devam ederler.”

‘Endişe etmelerini gerektirecek bir durum yok’

Depremzedelerin mevcut bulundukları yerde kalacağını belirten Yıldırım, “Endişe etmelerini gerektirecek bir durum yoktur. Yani depremzede olmaları yeterli. Biz kurumlarımızın bütün imkanlarıyla onlarla ilgilenmeye, bakmaya devam edeceğiz. Merak etmesinler, hiçbir süre yok, istedikleri kadar aileler burada kalabilecekler. Kendi iline gitmek isteyenlere de yardımcı olacağız. Bugüne kadar yaklaşık 76 aile kalmış, girenler çıkanlar var. Toplamda 350-400 kadar bir depremzede otellerde ve apartlarda kalmışlar. Şu an elimizdeki depremzede sayısı 118. Bu rakamları belediye de biliyor” ifadelerini kullandı.

Tekirdağ Sivil Toplum Kuruluşları Platformu, Büyükşehir Belediyesi’nin otellerde misafir ettiği depremzedelere verdiği hizmeti 21 Mayıs’ta sonlandıracağını bildirmesinin ardından sürenin uzatıldığını açıklamasına ve süreci yönetememesine tepki gösterdi.

Ellerinde Türk bayraklarıyla belediye binası önünde toplanan platform üyeleri adına konuşan Süleyman Çalışkan “Cumhurbaşkanlığı seçimleri sonrası hemen insanları barınma yerlerinden, tesislerden çıkarmak, siyasi bir kinin yansıması olarak kamuoyuna yansımıştır. Bu iddia doğrudur, yanlıştır onu bilemeyiz ama bildiğimiz bir doğru var ki o da bu yapılanın son derece yanlış olduğudur” dedi ve ekledi:

“Böyle bir durumda çaresiz kalan vatandaşlarımızın haklı itirazları maşeri vicdanda yankı bulmuştur. 1878’den beri zorda ve darda kalan mazlumlara kucak açan şehrimizin adını, ülke gündemine bu utanç verici hadise ile duyuranları şiddetle kınıyor, Tekirdağ halkı olarak bu kararı gayrı insani ve utanç verici bulduğumuzu ifade ederek bu yanlıştan beri olduğumuzu ilan ediyoruz. Tekirdağlılar olarak depremzede kardeşlerimizi misafir etmekten onur ve şeref duyduğumuzu ifade ediyor, CHP’li belediye yönetimini bu gayri insani karardan dolayı, depremzede kardeşlerimizden özür dilemeye, mağduriyetleri gidermeye davet ediyoruz.”

Açıklamanın ardından platform üyeleri getirdikleri siyah çelengi belediye binası önüne bırakmak isteyince belediye güvenlik görevlileri ile aralarında arbede yaşandı. Kısa süren arbedenin ardından çelenk belediye binası önüne bırakıldı. Ayrıca, sosyal medyada depremzedelere yönelik eleştiriler üzerine çelengin yanına tepki için su şişeleri konuldu. Bu sırada Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak’ın istifasını isteyen sloganlar atıp düdük çalarak yanlarında getirdikleri kırmızı kartları gösterdi. Platform üyelerinin dağılmalarının ardından güvenlik görevlileri çelengi kaldırdı.

Depremzedeler belediyeye çağırıldı

Platform üyelerinin protestoları sırasında, otellerden konaklayan bir grup depremzede belediyeye getirildi. Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak, makamında karşıladığı depremzedelerle bir süre görüştü. Görüşmeye bazı ailelerin tepki gösterip katılmadığı öğrenildi.

Tekirdağ Valisi depremzedeleri ziyaret etti.

CHP’li Grup Başkanı genel sekreterin istifasını istedi

Tekirdağ’ın Çerkezköy İlçesi Belediye Başkanı ve Büyükşehir Belediye Meclisi CHP Grup Başkanı Vahap Akay, Genel Sekreter Fatih Ünsal’ın istifa etmesi gerektiğini dile getirerek şunları aktardı:

“Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi ve Kadir Albayrak başkanımızın deprem bölgesi ile ilgili ve depremzede vatandaşlarımızla ilgili bu kadar iyi niyetli hassasiyetleri vardır. Bu emekleri bu noktaya, maalesef Genel Sekreter Fatih Ünsal getirmiştir. Olayları buraya getiren Genel Sekreter Fatih Ünsal’ın görevini bırakıp istifa etmesi gerekiyor.”

Tekirdağ Süleymanpaşa Belediye Başkanı ve Büyükşehir Belediye Meclisi AK Parti Grup Başkanı Cüneyt Yüksel de sorumluları istifaya çağırdı.

Yüksel, sosyal medya paylaşımında, “Asrın felaketi sonrasında Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi’nin, Süleymanpaşa’mızda misafir ettiğimiz depremzede vatandaşlarımızla ilgili imza attığı skandal karar, şehrimiz, hemşehrilerimiz ve ülke kamuoyu vicdanında derin bir yara açmıştır. Başta Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Sayın Kadir Albayrak olmak üzere, tüm ilgilileri milletimizden özür dilemeye; utanç veren bu olayda sorumluluğu bulunanları istifa etmeye davet ediyorum” ifadelerine yer verdi

You may also like

Comments

Comments are closed.