Türkiye

TBMM Başkanlığı füze kalkanına kalkan oldu

0

CHP‘nin Kürecik‘e kurulacak füze kalkanı projesini görüşme önergesi, TBMM Başkanlığı’nca reddedildi. CHP Malatya milletvekili Ağbaba’ya göre “Hükümete yönelik can alıcı sorular subjektif bir değerlendirmeyle reddediliyor” dedi.

Füze kalkanının mecliste görüşülmesini isteyen ve Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Malatya milletvekili Veli Ağbaba‘nın sunduğu önerge; önergedeki yedinci sorunun, meclis “içtüzüğünün 97. maddesine aykırı olduğu gerekçesi” ile reddedildi.

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanlığı’nca iade edilen önergenin yedinci sorusunda, kurulacak olan sistemlerin çevreye vereceği zararlara değiniliyor. Soruda, “Bu bölgeye farklı bir radyasyon tehdidi oluşturacak cihazların kurulmasındaki ısrar hükümetinizin Malatya, Kürecik, Kozluca bölgelerinin halkını gözden çıkardığı olarak yorumlanabilir mi?” ifadelerine yer verilmiş.

Gerekçe gösterilen içtüzüğün 97. maddesinde ise “tek amacı istişare sağlamaktan ibaret konular ile ilgili sorular sorulamaz” deniliyor.

Ağbaba, Meclis Başkanlığı’nın önergeyi bu maddeye dayanarak iade etmesini “Hükümete yönelik can alıcı sorular subjektif bir değerlendirmeyle reddediliyor” şeklinde yorumladı.

Meclis Başkanı Cemil Çiçek bu kararı ile, meclis içtüzüğü ve teamüllerini uygulamada tarafsızlık ilkesini ihlal etmiş oluyor.

Ağbaba, 19 Eylül 2011’de vermiş olduğu önergede, Malatya Kürecik’e kurulması istenen füzen kalkanının ve radar sisteminin, bölge halkına danışılmadan kurulmak istenmesinin projenin meşruluğunu ihlal ettiğine değinmişti.

CHP’li 20 milletvekilinin imzası ile sunulan önergede, füze kalkanının kurulmasını öngören anlaşmanın TBMM’ye danışılmadan Türkiyeli ve Amerikalı yetkililerce imzalanmış olmasının; Anayasa’nın 92. maddesi ile bağdaşmadığı belirtiliyordu.

Önergeye göre, projenin gerçekleştirilmesi, Malatya’yı ve Türkiye’yi her türlü saldırıya “açık hedef” haline getireceğinden; Türkiye’nin güvenlik sorunu da artacak.

(Bianet)

More in Türkiye

You may also like

Comments

Comments are closed.