SağlıkKoronavirüs SalgınıManşet

TTB: Türkiye’de kullanılan hidroksiklorokin bilgileri paylaşılsın

0
Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), Covid-19 hastalarının tedavilerinde kullanılan “hidroksiklorokin” isimli ilacın denemelerinin “güvenlik endişeleri” nedeniyle geçici olarak askıya aldı. Açıklamayı DSÖ’nün Cenevre’deki merkezinde yapan Genel Direktör Tedros Adhanom Ghebreyesus, öncelikle sıtma ilacının etken maddeleri hidroksiklorokin ve klorokinle ilgili daha fazla verinin değerlendirilmesi gerektiğini ve çok sayıda ülkede yapılan deneylerin geçici olarak durdurulduğunu söyledi.
 Klorokin’in sıtma ve bazı hastalıkların tedavisinde uzun yıllardır kullanıldığını hatırlatan Türk Tabipleri Birliği (TTB) de konuya ilişkin yaptığı açıklamada, Sağlık Bakanlığı‘na bazı sorular sordu. 

Türkiye’de nasıl kullanıldı?

Sağlık Bakanlığı’nın 14 Nisan 2020 tarihli Covid-19 Rehberi’nde olası ya da kesin Covid-19 hastalığı tanısı ile hastaneye yatırılan veya ayakta takip edilen tüm olguların tedavisinde hidroksiklorokin ilacının önerildiğini hatırlatan Tabipler Odası, ilacın tedavi başarı oranlarının ve yan etkilerinin sağlık çalışanlarıyla ve kamuoyuyla paylaşılmadığını belirtti. TTB açıklamasında, “Türk Tabipleri Birliği tarafından da gündeme getirildiği gibi Sağlık Bakanlığı’nın veri/bilgi paylaşımı konusunda şeffaf olmaması, Dünya Sağlık Örgütü’nün hidroksiklorokin kullanımına ilişkin bir çalışmanın askıya alınması kararı ile daha da önem kazanmıştır” dedi.

‘Kalp ritminde bozulmalara neden olabilir’

İlacın kalp ritminde bozulmalara neden olabildiğini hatırlatan TTB’nin açıklaması şu ifadelerle devam etti:

Ritm bozukluğu olanlar için uyarılar: Bu yan etki özellikle ileri yaşta, kalp hastalığı olanlarda, bu tür yan etkiye yol açabilecek diğer ilaçları alanlarda, kanda elektrolit bozukluğu olanlarda daha sık görülebilmektedir. Bu nedenle, özellikle hastanede yatan hastalarda, kalp ritm bozukluğu riskini belirlemek için ilacı vermeden önce değerlendirmeler yapılmaktadır. Ayrıca bu ilaçları evdeki karantina sürecinde kombine kullanacak hastaların da kalp ritmi yönünden uyarılması gerektiği, hatta evde kombine kullanıma izin verilmemesinin daha doğru olduğu hatırlatılmaktadır.

Tedirginliğe yol açıyor: Hekimler, sağlık çalışanları, hatta tüm dünya Covid-19 tedavisinde standart bir yaklaşım olmasını beklemektedir. Bu nedenle de olgu sayısında ve çalışmaların yöntemlerinde sıkıntılar olmasına rağmen paylaşılan her bilgi, makale ilgi uyandırmaktadır. Hidroksiklorokinin yan etkilerine ilişkin giderek yaygınlaşan bilgiler, tüm Covid-19 olgularına hidroksiklorokin uygulanan ülkemizde gerek hekimler gerekse toplumdaki bireyler açısından tedirginliğe yol açmaktadır.

Bilgiler paylaşılsın: Covid-19 pandemisini “başarılı” bir şekilde yönettiklerini her fırsatta ifade eden ve Covid-19 hastalarına ilişkin hastalık verilerinin paylaşılmasına izin vermeyen Sağlık Bakanlığı yetkililerinden ülkemizdeki Covid-19 olgularının yaş dağılımına, tedavi başarı oranlarına ve görülen yan etkilere vb. ilişkin bilgileri ivedilikle paylaşmalarını bekliyoruz.”

Fransa’da kullanımı durduruldu

Dünya Sağlık Örgütü’nün sıtma ilacı hidroksiklorokinin korona tedavisinde kullanımını araştıran deneyi durdurması sonrası, Fransa’da da geri adım geldi. Fransız hükümeti, Covid-19 hastalarına hidroksiklorokin verilebileceği yönündeki kararnameyi geri çekti.

Trump da bıraktı

ABD Başkanı Donald Trump da bu ay başında virüse karşı iyi geldiğini iddia ettiği ilacı birkaç haftadır kullandığını söylemişti. Buna karşılık ABD Gıda ve İlaç Ofisi, ilacın etkisinin düşük olduğunu belirterek, “Hastane ortamı ya da klinik denemeler haricinde bu ilacın kullanılması tehlike yaratır. Kalp ritmi problemlerine sebep olabilir” demiş; Trump da geçtiğimiz günlerde reçetesinin süresinin bittiği gerekçesiyle ilacı kullanmaya son verdiğini açıklamıştı. 

 

More in Sağlık

You may also like

Comments

Comments are closed.