Hayvan HaklarıManşet

Tazmanya Canavarı da dahil yılda 500bin hayvanı katleden taşıt çarpmalarına karşı kampanya

0
Tazmanya canavarları genellikle yol üzerinde daha önce ölmüş bir hayvanın leşini yerken eziliyorlar. Araba çarpması sonucu oran olarak dünyada en çok ölen hayvanlar Tazmanya Canavarlarıdır.

The Guardian’da Calla Wahlquist imzasıyla yayınlanan haberi Yeşil Gazete gönüllü çevirmenlerinden Gökçen Demirci çevirisiyle paylaşıyoruz.

***

Sürücüler, yabani hayvanları taşıt yollarına çektiği için camdan dışarı yiyecek atmamaya teşvik ediliyor.

Tazmanya canavarları genellikle yol üzerinde daha önce ölmüş bir hayvanın leşini yerken eziliyorlar. Araba çarpması sonucu oran olarak dünyada en çok ölen hayvanlar Tazmanya Canavarlarıdır

Tazmanya’daki sürücü lobisi, ülke yollarında her yıl 500,000 yerel hayvanın öldüğünü belirterek taşıt çarpması sonucu hayvan ölümlerini azaltmak amacıyla ortak bir kampanya başlattı.

Tazmanya nüfusundaki her kişi başına yerel bir hayvanın öldürülmesi anlamına gelen bu durum, ülkenin dünyada taşıt çarpması sonucu hayvan ölümlerinde en yüksek sırada olmasına yol açmakta.

Tazmanya Kraliyet Otomobil Kulübü başkanı Harvey Lennon, doğal yaşam koruma alanları ve Tazmanya Doğal Yaşam Topluluğu ile ortaklaşa, Salı günü başlatılan kampanyada sürücülerin, hayvanların yollara girmesine neden olan camdan dışarı yiyecek atmamak gibi davranış değişikliklerinin, taşıt çarpması sonucu meydana gelen hayvan ölümlerini azaltacağını belirtti.

Lennon, doğal yaşam ve araçlar arasındaki çarpışmalara dair kayıtlarına bakıldığında, havanın erken kararması ile eş zamanlı olarak kış aylarında çarpmaların artış gösterdiği ve bunların ayrıca ciddi araç kazalarına önemli ölçüde sebebiyet verdiğini belirtti.

Tazmanya Doğal Yaşam Topluluğu kampanya katılımcılarından Vica Bayley araçların özellikle Tazmanya canavarları üzerinde yok edici etkiye yol açtığını, bunun nedenin ise leş ile beslenen bu hayvanların taşıt çarpması sonucu ölen hayvanlardan beslenmesi olduğunu belirtti.

2015 yılında, ölümcül yüz tümörüne karşı her birine 25,000 Amerikan Doları tutarında aşı uygulanan dört Tazmanya canavarı, doğaya salınmalarını izleyen birkaç hafta içinde araç çarpması nedeniyle öldüler.

Bayley, ölen hayvanlar nesli tükenen hayvanlar olmasalar bile taşıt çapması sonucu meydana gelen ölümlerin bu kadar yüksek olmasının hayvan hayatı için bir tehdit olduğunu belirtti. “Nesli tükenmekte olsun ya da olmasın bu durum her tür doğal yaşamın korunmasıyla ilgilidir, nihayetinde yaşamları sürücülerin ellerinde, zamansız sona ermektedir” dedi.

Ülke çapında doğal yaşam kurtarma hizmetleri sunan Bonorong Doğal Yaşam Koruma Alanı yöneticisi Greg Irons, hizmetin kurulduğu 2010 senesinden bu yana %30’u araç çarpması nedeniyle yaralanan olmak üzere toplam 30.000 yaralı yabani hayvan taşıması talebi aldıklarını belirtti.

Irons, en çok görülen hayvanların fırça kuyruklu Avustralya keseli sıçanı, pademelon ve valabi olduğunu belirtti.

 

Haberin İngilizce Orijinali

Muhabir: Calla Wahlquist

Yeşil Gazete için çeviren: Gökçen Demirci

 

(Yeşil Gazete, NPR)

You may also like

Comments

Comments are closed.