ManşetTürkiyeUncategorized

Tatil planlarının yüzde 90’ı değişti

0

İstanbul seçiminin yenilenmesi tatil planlarını etkiledi. 23 Haziran’da İstanbul’da oy kullanacak seçmenlerin yaptığı rezervasyonların yüzde 90’ına yakını iptal edildi veya ertelendi.

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçiminin yenileneceği 23 Haziran’a denk gelen tatil planlarının yüzde 90’ında değişikliğe gidildi. Erken rezervasyon yapan tatilciler, bu tarihe denk gelen tur sözleşmeleri için seyahat acentelerine başvurdu.

Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) Başkanı Firuz Bağlıkaya, seyahatlerini tamamen iptal edenlerin sayısının düşük olduğunu ifade ederek, “Genelde 23 Haziran’a denk gelen tarihlerde tatil alanlardan tarih değişikliği talebi alıyoruz. Şu ana kadar bize ulaşmış bir şikayet söz konusu değil. Paket tur alıp ve sorun yaşayanların Türkiye Seyahat Acentaları Birliğine başvurmaları yeterlidir” dedi.

Tüketicilere seyahat iptal sigortası yaptırmalarını önerdiklerini anımsatan Bağlıkaya, bu sigorta yapıldığı durumda tatilin başlamasından 3 gün öncesinde müşterilerin seyahati iptal edip paralarını tamamen iade alabildiğini ifade etti.

Anlaşmazlıkta ne yapılmalı?

Yönetmelik gereği paket tur sözleşmesine imza atan tüketiciler, turun başlamasından en az 30 gün önce yapılan fesih bildirimlerinde, ödenmesi zorunlu vergi, harç ve benzeri yasal yükümlülüklerden doğan masraflar hariç; herhangi bir kesinti yapılmaksızın ödediği bedeli aynen geri alabiliyor. 30 günden daha az bir süre kala yapılan fesih bildirimlerinde, paket tur sözleşmesinde belirtilmek şartıyla belirli bir tutar veya oranda kesinti yapılabiliyor. Bu durumlarda da sözleşme şartları geçerli oluyor.

Sözleşme fesihlerinde bireysel tüketici uyuşmazlıklarının çözümünde iki kurum yetkili kılınmış. İllerde ticaret il müdürlüğü, ilçelerde kaymakamlık” bünyesinde oluşturulan tüketici hakem heyetleri.  Tüketiciler, firmaların uygulamaları nedeniyle mağdur olmaları durumunda, kayıplarının tazmin edilmesi amacıyla değeri 8 bin 480 liranın (2019 yılı için) altında bulunan uyuşmazlıklarda tüketici hakem heyetine, değeri 8 bin 480 lira ve üzeri olan uyuşmazlıklarda ise tüketici mahkemesine başvurabiliyor.

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.