Tasfiye edilen Çevre ve Kent Hukuku Komisyonu üyelerinden Baro yönetimine tepki

Türkiye Barolar Birliği çok tartışmalı bir karara imza atarak Türkiye ekoloji ve çevre hareketine yön çizmeye çalışıyor. Barolar Birliğini kararıyla 2011’den beri faaliyet gösteren Çevre ve Kent Hukuku Komisyonu lağvedilerek yerine 7 kişiden oluşan bir kurul oluşturuldu.

Karara tepki gösteren Çevre ve Kent Hukuku Komisyonu üyelerinden 21 avukat bir açıklama yayınlayarak yeni atanan kurulu Türkiye’nin güncel mücadele alanları olan Sivas-Kangal, Artvin-Cerattepe, Bergama-Ovacık, İzmir-Efemçukuru ve diğer yörelerdeki altın madenciliği sorunlarının muhatabı yurttaşlara, hukuki destek sunup sunmayacakları; Akkuyu’da, Sinop’ta, İğneada’da nükleer santral sorununu ve yaşama hakkı ihlallerini gündeme taşıyıp taşımayacakları, GDO konusunda ülkenin tarımsal ve biyolojik çeşitliliğini gözeten toplum kesimlerinin haklarını destekleyip desteklemeyecekleri, Yargı kararlarını dolanmak için mahkemelerin iptal ettikleri çed raporlarıyla sürekli yeni izinler koparan şirketlerin karşısında ülkenin çevre hakkını, merasını, suyunu, toprağını, onurunu, yaşamını savunanlarla bir arada olup olmayacaklarını; madencilik, inşaat, enerji şantiyelerinde yok olan doğanın ve insanların haklarını savunup savunmayacaklarını, iklim değişikliği konusunda bilimsel kamu politikalarının oluşmasına katkı sağlayıp sağlamayacaklarını, kent haklarını savunan planlı ve demokratik bir şehircilik için kent ve çevre davaları yoluyla karar alma süreçlerinde aktif rol alıp almayacaklarını, bugüne kadar izlenen davaları ve hukuki destekleri katlayarak arttırıp arttırmayacaklarını, hukuki izleme sorumluluğu gereği izleyeceklerini ve hukuki açıdan halkın yaşama haklarını korumaya devam edeceklerini dile getirdiler.

Baro’nun tasfiye kararına İzmirli çevre avukatı anısına verilmekte olan Av. Noyan Özkan Çevre Ödülüne Baro yönetiminin müdahale isteğinin yol açtığı öne sürülüyor.

Tasfiye edilen Çevre ve Kent Hukuku Komisyonunda bölgelerinde çevre ve kent hakkı mücadelesinin öncülüğünü yapan çok sayıda yaşam savunucusunun bulunması ekoloji camiasında da büyük tepki çekti.

Tasfiye edilen Komisyon üyelerinden açıklamaya imza veren ekoloji avukatları şunlar:

Av. Berna Babaoğlu Ulutaş

Av. Dr. Mehmet Bülent Tokuçoğlu

Av. Bedrettin Kalın

Av. Cömert Uygar Erdem

Av. M. Fevzi Özlüer

Av. Şehrazat Mercan

Av. Eralp Atabek

Av. Bülent Kaçar

Av. Cem Altıparmak

Av. Erol Çiçek

Av. Sevim Küçük

Av. İsmail Hakkı Atal

Av. Ziynet Özçelik

Av. Ş. Can Atalay

Av. Tuncay Koç

Av. Ali Furkan Oğuz

Av. Emre Baturay Altınok

Av. Ali Arif Cangı

Av. Yakup Şekip Okumuşoğlu

Av. Melike Özman

Av.  Coşkun Molla

 

(Yeşil Gazete)

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Türkiye’de kömür yatırımlardan tamamen çıkan banka sayısı 4

Türkiye’nin en büyük 17 bankasından sadece dördünün kömür yatırımlarından tamamen çıkma kararı aldı. Temiz enerji projelerine yönelmeyi taahhüt eden banka sayısı ise 12.

[COP29] Zirvenin sonuç metni taslağına tepki yağıyor: Boş kağıda imza istiyorlar

Bakü'deki iklim zirvesinde sona yaklaşılırken COP29 Başkanlığı'nın yayımladığı nihai metnin taslağında iklim finansmanı'nın karşısına 'X' ifadesinin konulması büyük tepki topladı.

[İklim Masası] Toplumun yüzde 79’u iklim değişikliği ile daha güçlü mücadele istiyor

Türkiye halkının yüzde 64'ü iklim değişikliğini günümüzün en önemli sorunu olarak tanımlıyor. Toplumun büyük kesimine göre ise Ankara’nın iklim politikaları yetersiz.

350 hak aktivisti ve sanatçıdan AYM’ye mektup: Katliam Yasası’nı bir an önce iptal edin!

Katliam Yasası'nı esastan görüşecek AYM'ye açık bir mektup yayımlayan 350 hak savunucusu, yasanın bir an önce gündeme alınmasını ve iptalini talep etti.

[COP29] Türkiye’nin iklim politikaları performansı bu yıl da ‘düşük’

Bu yılki İklim Değişikliği Performans Endeksi'nde 53'üncü sırada yer alan Türkiye’de yenilenebilir enerji kapasitesi artarken, bunun fosil yakıtları ikame etmediği vurgulanıyor.

EN ÇOK OKUNANLAR