EnerjiManşet

Tarım ve Orman Bakanlığı, durgun sulara yüzer güneş enerjisi sistemi kuracak

0

Tarım ve Orman Bakanlığı, güneş panellerin ağırlıklı olarak tarım arazilerine kurulmasının ve arazilerin tarımsal amaçların dışında kullanılmasının önüne geçmek için durgun sulara yüzer güneş enerjisi sistemi (GES) kurulması çalışmasına başlayacağını duyurdu.

Dünya ülkeleri, insan kaynaklı iklim krizi nedeniyle küresel karbon emisyonlarının azaltılmasına yönelik çalışmalar kapsamında fosil yakıt temelli enerji kaynaklarının kullanımını azaltarak güneş, rüzgar ve jeotermal enerji gibi yenilenebilir enerji kaynaklarına yöneliyor.

Milliyet’ten Meltem Güneş’in aktardığına göre, Tarım ve Orman Bakanlığı da arazilerin tarım için daha verimli kullanılabilmesi adına göl, baraj ve gölet gibi durgun sularda yüzer GES’lerin kurulumu ve çevreye etkisine ilişkin bir çalışma başlattı.

‣ Çözüm yüzen güneş panellerinde mi?
‣ Rapor: Tarım arazilerine kurulacak güneş panelleri kuraklıkla mücadelede rol oynayabilir

Su Yönetimi Genel Müdürlüğü tarafından ilgili birim ve paydaş kurumlarla bir toplantı gerçekleştirildi. Pilot çalışma alanının belirlenmesi, alınması gereken izinler, maliyet ve zamansal planlamaların netleşmesiyle, yüzer GES’lerin, alternatif bir enerji kaynağı olabilirliği konusu çevresel etkileri ile birlikte ortaya konulacak.

Bu kapsamda, su kaynaklarını koruyarak sürdürülebilirliğe, güneşten elektrik enerjisi üreterek de yenilenebilir geleceğe katkı sunulması hedefleniyor.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın “Türkiye Ulusal Enerji Planı”nda da, Türkiye’nin güneş enerjisi kapasitesinin 2035’e kadar yaklaşık yüzde 500 artışla 52,9 gigavata ulaşması ve güneş enerjisinin en yüksek kurulu güce sahip kaynak olması hedefine yer veriliyor.

Bakanlığın verilerine göre, Konya, Ankara, Şanlıurfa, Kayseri, İzmir, Kahramanmaraş, Gaziantep, Afyonkarahisar, Antalya ve Manisa güneş enerjisinde kurulu gücü yüksek şehirler arasında yer alıyor.

More in Enerji

You may also like

Comments

Comments are closed.