Tarım ve Orman Bakanlığı, durgun sulara yüzer güneş enerjisi sistemi kuracak

Tarım ve Orman Bakanlığı yenilenebilir enerji üretimini artırmak ve tarım arazilerini korumak üzere yüzer güneş enerji sistemleri projesi başlatacak. Proje kapsamında baraj ve gölet gibi durgun su yüzeylerine güneş tarlaları kurulacak.

Tarım ve Orman Bakanlığı, güneş panellerin ağırlıklı olarak tarım arazilerine kurulmasının ve arazilerin tarımsal amaçların dışında kullanılmasının önüne geçmek için durgun sulara yüzer güneş enerjisi sistemi (GES) kurulması çalışmasına başlayacağını duyurdu.

Dünya ülkeleri, insan kaynaklı iklim krizi nedeniyle küresel karbon emisyonlarının azaltılmasına yönelik çalışmalar kapsamında fosil yakıt temelli enerji kaynaklarının kullanımını azaltarak güneş, rüzgar ve jeotermal enerji gibi yenilenebilir enerji kaynaklarına yöneliyor.

Milliyet’ten Meltem Güneş’in aktardığına göre, Tarım ve Orman Bakanlığı da arazilerin tarım için daha verimli kullanılabilmesi adına göl, baraj ve gölet gibi durgun sularda yüzer GES’lerin kurulumu ve çevreye etkisine ilişkin bir çalışma başlattı.

‣ Çözüm yüzen güneş panellerinde mi?
‣ Rapor: Tarım arazilerine kurulacak güneş panelleri kuraklıkla mücadelede rol oynayabilir

Su Yönetimi Genel Müdürlüğü tarafından ilgili birim ve paydaş kurumlarla bir toplantı gerçekleştirildi. Pilot çalışma alanının belirlenmesi, alınması gereken izinler, maliyet ve zamansal planlamaların netleşmesiyle, yüzer GES’lerin, alternatif bir enerji kaynağı olabilirliği konusu çevresel etkileri ile birlikte ortaya konulacak.

Bu kapsamda, su kaynaklarını koruyarak sürdürülebilirliğe, güneşten elektrik enerjisi üreterek de yenilenebilir geleceğe katkı sunulması hedefleniyor.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın “Türkiye Ulusal Enerji Planı”nda da, Türkiye’nin güneş enerjisi kapasitesinin 2035’e kadar yaklaşık yüzde 500 artışla 52,9 gigavata ulaşması ve güneş enerjisinin en yüksek kurulu güce sahip kaynak olması hedefine yer veriliyor.

Bakanlığın verilerine göre, Konya, Ankara, Şanlıurfa, Kayseri, İzmir, Kahramanmaraş, Gaziantep, Afyonkarahisar, Antalya ve Manisa güneş enerjisinde kurulu gücü yüksek şehirler arasında yer alıyor.

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

İklim örgütlerinden Türkiye’nin 2024 karnesi: Yetersiz ve çelişkilerle dolu

Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer bağımlılığı ve kömürden çıkış projeksiyonu olmaması eleştiriliyor.

Kanal İstanbul için rezerv alan ve imar planlarına yargı engeli

İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli çevre düzeni planı değişikliği kararlarını hukuka aykırı bularak iptal etti.

Ağva plajına mahmuz darbesi

Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi...

Pirosmani: Bir sanatçı ardında ne bırakır?

Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı...

Batı Karadeniz Çevre Gönüllüleri Platformu kuruldu

Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen,...

EN ÇOK OKUNANLAR