İklim KriziManşet

Tarihte ilk kez bir hastaya ‘iklim değişikliği’ tanısı konuldu

0

Kanada‘da hastaneye kaldırılan bir kadına dünyada ilk kez “iklim değişikliği” tanısı konuldu.

Sıcak dalgaları, yangınlar, artan vektörel hastalıklar ve kuraklık gibi iklim krizinin etkileri her geçen gün daha fazla hissediliyor. Bilim insanları araştırmalarda bu felaketlerin insan sağlığı üzerindeki etkisi konusunda uyarılar yapıyor.

Ancak bu olayla birlikte ilk kez hastaneye kaldırılan bir kişiye doğrudan “iklim değişikliği” tanısı konulmuş oldu. Kanada’daki British Columbia hastanesinde görev yapan doktorlar, hastaneye gelen 70 yaşındaki kadının durumundan sıcak dalgalarının ve kötü hava kalitesinin sorumlu olduğunu söyledi.

‘Altta yatan sebebe bakmalıyız’

Teşhisi koyan Dr. Kyle Merritt, ilk kez iklim değişikliğini bir acı nedeni olarak yazdığını söyledi.

<p>‘If we’re not looking at the underlying cause … we’re just gonna keep falling further behind,’ said Dr Kyle Merritt </p>

Dr. Kyle Meritt

Glacier Media’ya konuşan doktor, “Altta yatan nedene bakmıyorsak ve sadece semptomları tedavi ediyorsak, giderek daha da geride kalacağız” ifadelerini kullandı.

Halihazırda astımı, diyabeti ve bazı kalp yetmezliği problemleri olan kadın, kliması olmayan bir karavanda yaşıyor. Acil servis doktoru, “Tüm sağlık sorunları daha da kötüleşti. Susuz kalmamak için gerçekten mücadele ediyor” dedi.

Savunmasız insanları daha çok etkiliyor

Kavurucu sıcaklıklar bölgedeki orman yangınlarını şiddetlendirdi ve hava kalitesinin temmuz ve ağustos aylarında ‘kabul edilebilir’ seviyelerden 43 kat daha kötü olmasına neden oldu.

Dr Merritt, “Acil servisteyiz, en ayrıcalıklısından en savunmasızına, beşikten mezara kadar herkese bakıyor, görüyoruz. İnsanların, özellikle de toplumumuzdaki en savunmasız insanların iklim değişikliğinden daha çok etkilendiğini görmek zor sinir bozucu” dedi.

 

More in İklim Krizi

You may also like

Comments

Comments are closed.