Dünyanın en büyük 20 ekonomisinin liderlerini bir araya getiren G20 zirvesi koronavirüs gündemiyle toplandı. Böylece, zirve tarihte ilk kez online olarak toplanmış oldu. İki saat 15 dakika süren zirveye Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman başkanlık etti.
Liderler, ölü sayısının 24 bine ulaştığı ve yarım milyon kişinin yakalandığı koronavirüs (Covid-10) salgınına karşı alınabilecek tedbirleri ve salgının etkilerini ele aldı. Katılımcılar arasında şu ülkelerin liderleri yer aldı:
Türkiye, ABD, Rusya, Çin, Almanya, Fransa, İngiltere, İtalya, Kanada, Hindistan, Brezilya, Japonya, Suudi Arabistan, Arjantin, Avustralya, Endonezya, Meksika, Güney Kore, Güney Afrika, Avrupa Birliği.
Erdoğan: Hepimizin kaderi ortak
Zirveye Tarabya’daki Huber Köşkü‘nden iştirak eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, koronavirüs salgınının herkese “Dinlerimiz, dillerimiz, ülkelerimiz farklı da olsa hepimizin kaderi ortaktır” gerçeğini hatırlattığına inandığını belirtti.
Erdoğan, “Hiçbirimizin korumacı ve tek taraflı politikalar uygulama lüksü yoktur” dedi. Erdoğan konuşmasının devamında ülkede salgına karşı aldıkları tedbirleri şu şekilde aktardı:
Henüz işin başındayken, Sağlık Bakanlığımız bünyesinde bir Bilim Kurulu oluşturup burada alınan kararları hemen uygulamaya koyduk. Ekonomi yönetimimiz de esnaftan ihracatçıya kadar her kesime yönelik ciddi destekler açıkladı.
Bunların yanı sıra koronavirüse karşı tanı kiti üretimiyle aşı ve ilaç geliştirme çalışmalarımızı da devam ettiriyoruz. Dost ve kardeş ülkeleri de bu sıkıntılı günlerinde yalnız bırakmamak için elimizden gelen çabayı gösteriyoruz.
G20 ülkelerinin iş birliğinin öneminin bir kez daha anlaşıldığını belirten Erdoğan “Salgının kontrolü ile hastalığın teşhisi ve tedavisi konusundaki birikimlerin de paylaşılması gerekiyor” dedi. Erdoğan, serbest, açık ve Dünya Ticaret Örgütü kurallarıyla uyumlu bir ticaret sisteminin salgınla ilgili alınan önlemlerin etkilerini azaltmada önemli rol oynayacağını söyledi.
‘Çatışmadan etkilenen ülkelerin sağlık sistemi çöktü’
Erdoğan, ek olarak küresel ekonomide güveni arttırmak için merkez bankaları arasındaki swap anlaşmalarının tüm G20 ülkelerini kapsayacak şekilde genişletilmesi gerektiğini belirtti. Suriyeli mültecilerin ve Afrika’daki ülkelerin durumuna da değinen Erdoğan şu açıklamalarda bulundu:
Salgınla mücadelede birçok gelişmiş ülke dahi çok ciddi zorluklar yaşıyor. Çatışmalardan ve savaşlardan etkilenen ülkelerinin sağlık sistemleri ise tamamen çökmüş durumda.
Suriyeli mülteciler başta olmak üzere zorla yerinden edilmiş kişiler salgın karşısında en dezavantajlı kesimi oluşturuyor. Bu süreçte savaştan etkilenen bölgelere ve risk altındaki topluluklara yönelik insani yardım finansman kaynaklarının seferber edilmesi gerekiyor.
Bu arada ben de gelişmekte olan ülkelere ve özellikle Afrika’ya yardım edilmesi konusunu önemsediğimi ifade etmek istiyorum. Hepimiz için tehdit oluşturan bu virüsün aynı zamanda bizlere, insanlığın ortak bir düşmanına karşı bir araya gelme fırsatı verdiğini de belirtmek istiyorum.
Bu felaket karşısında Türkiye olarak her zaman olduğu gibi dayanışma ve iş birliği içerisinde hareket etmeye hazırız. İnsanlığın tamamı rahat bir nefes alıncaya kadar tüm ülkeleri adil bir şekilde bu küresel sağlık kriziyle mücadeleye katılmaya davet ediyorum.