DünyaManşet

Tarihçi Eric Hobsbawm 95 yaşında öldü

0

20. yüzyılın önemli tarihçilerinden Eric Hobsbawm 95 yaşında hayatını kaybetti. Ailesi yaptığı açıklamada ” O, eşi  Marlene, üç çocuğu ve sekiz torununun yanında dünyanın dört bir yanındaki binlerce okuyucu ve öğrenciler tarafından da özlenecek” dedi.

Hobsbawm özellikle 20. yüzyıl tarihi üzerine çalışmaları ve 40 dile çevrilen Aşırılıklar Çağı adlı kitabıyla tanınmaktaydı.

Tarihçi Niall Ferguson, Hobsbawm’ın Devrim Çağı ve Aşırılık Çağı eserleri için, ” Modern tarih çalışmaya başlamak isteyenler için en iyi başlangıç noktası” demişti.

Hobsbawm’ın Marksizm’e hayatı boyu bağlılığı ve Sovyetler Birliği’nin 1956’daki Macaristan işgalinden sonra da İngiltere Komünist Partisi üyesi olması onu tartışmalı bir figür yapmıştı.

Rus Devrimi’nin gerçekleştiği 1917 yılında Mısır’da doğan Hobsbawm’ın hayatı ve çalışmaları radikal sosyalizme bağlılığıyla şekillendi. Hitler’in iktidara geldiği yıl ailesiyle birlikte Berlin’e yerleşen Hobsbawm, 14 yaşında Komünist Parti’ye üye oldu. Hitler’in etkisinin arttığı 1933 yılında Londra giden Hobsbawm, Cambridge Üniversitesi’nde doktorasını tamamlayıp, 1947’de Birkbeck Koleji’nde eğitmen oldu. Hobsbawn 1970 yılında profesör unvanını alarak 1978’de İngiliz Akademisi üyesi oldu.

(Bianet)

 

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.