Türkiyeİfade ÖzgürlüğüManşet

Tanrıkulu’ndan aralık ayı hak ihlalleri raporu: 43 kişinin yaşam hakkı ihlal edildi, 240 kişiye işkence yapıldı

0

CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu‘nun hazırladığı  ‘Aralık 2020 Hak İhlalleri Raporu’na göre, en az 43 kişinin yaşam hakkı ihlal edildi, 240 kişiye ‘işkenceye veya kötü muameleye’ maruz kaldı, en az 23 kadın erkekler tarafından öldürüldü. 

Rapora göre, geçtiğimiz ay ayında silahlı çatışmalarda 16 kişi öldü, ‘yargısız infaz, dur ihtarı, rastgele ateş açma olaylarında bir kişi hayatını kaybetti. Raporda Aralık ayında iki sığınmacının, cezaevindeki bir kişinin yaşam hakkının ihlal edildiği, 23 kadının erkekler tarafından öldürüldüğü kaydedildi.  

97 kişinin işkenceye maruz kaldığı belirtilen raporda,  ‘cezaevlerinde işkence ve kötü muamele’ye uğrayanların sayısı 143 olarak belirtildi. 

‘Düşünceyi ifade özgürlüğü’ başlığında, sekiz  gazetecinin gözaltına alındığı, dokuz gazetecinin hapis ya da para cezasına mahkum edildiği kayıt altına alınan raporda, hakkında dava/soruşturma açılan gazeteci sayısı ise iki olarak belirlendi.

Raporda değinilen diğer başlıklar şöyle:

  • En az 1342 internet içeriğine ya da internet sitesine erişim engeli getirildi.
  • Aralık ayında konuşmaları ya da yazıları nedeniyle yargılanan en az dört kişi (CHP Manisa Milletvekili Özgür Özel) hapis/para cezasına mahkûm oldu. Konuşma, yazı ya da ifade özgürlüğü hakkı kapsamı içindeki eylemleri nedeniyle ay içinde en az bir kişi (bir gün sonra tahliye edilen şair Yılmaz Odabaşı) tutuklandı.
  • Aralık ayında sosyal medya paylaşımları nedeniyle en az 13 kişi (Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanının şikayeti üzerine gözaltına alınan 80 yaşındaki Esin B…) gözaltına alındı, bir kişi (Sol Parti Rize İl Örgütü yöneticisi) tutuklandı. En az 35 kişi (Çoğunluğu Batman Gercüş’te asker ve polislerin de karıştığı tecavüz olayı…) hakkında soruşturma açıldı. Davalarda en az bir kişi hapis/para cezasına mahkûm edildi, en az bir kişi (Taylan Kulaçoğlu-isimsizler hareketi) tahliye edildi, üç kişi (CHP İzmir Eski Yöneticisi Banu Özdemir) beraat etti.
  • Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından 22 Aralık günü yapılan açıklamada, “cezaevlerinde çıplak arama uygulamasına” ilişkin sosyal medya paylaşımları nedeniyle re’sen soruşturma açıldığı bildirildi.

Milletvekilleri, parti, belediye, örgüt yöneticileri

  • Aralık ayında çoğunluğu HDP yöneticisi/üyesi, belediye, sendika ve kitle örgütlerinin yöneticisi yüzlerce kişi (Cizre Belediye Eşbaşkanı Berivan Kutlu, Beytüşşebap Eski Belediye Başkanı Faik Dursun) gözaltına alındı. En az 13 kişi (HDP Hakkari Milletvekili Leyla Güven, SGDF Yöneticisi Okan Danacı) tutuklandı.
  • Ay içinde beş parti/sendika yöneticisi, belediye başkanı (Leyla Güven, HDP Ağrı eski milletvekili Halil Aksoy-kararla birlikte tahliye; Diyarbakır Kocaköy HDP’li Belediye Eşbaşkanı Rojda Nazlıer) hapis cezasına mahkûm edildi. Üç belediye başkanı, parti, sendika ya da örgüt yöneticisi (Muş Bulanık HDP’li Belediye Eşbaşkanı Adnan Topçu) tahliye edildi.

  • Kobani eylemleri (5-8 Ekim 2014) nedeniyle tutuklanan 17 kişi hakkındaki tutukluluk incelemesinin Ankara 3. Sulh Ceza Hakimliği tarafından, avukatlara haber verilmeden 26 Aralık Cumartesi günü yapıldığı öğrenildi. Mahkeme, 17 kişinin de tutukluluğunun devamına karar verdi.
  • Ağrı Doğubayazıt HDP’li Belediye Meclisi Üyesi Hamide Turan 10 Aralık günü İçişleri Bakanlığı tarafından görevden uzaklaştırıldı.
  • Siirt İl Genel Meclisi HDP’li Üyesi Cemile Altan, İçişleri Bakanlığı tarafından görevden uzaklaştırıldı.
  • Aralık ayında, basın açıklaması, bildiri dağıtma, toplantı ve gösteri gibi en az 18 etkinliğe polis/jandarma tarafından müdahale edildi. Müdahalelerde en az 85 kişi gözaltına alındı. En az 2 kişi tutuklandı. En az 3 etkinlik, basın açıklaması, toplantı, gösteri, festival, tiyatro ya da film gösterimi valilikler, kaymakamlıklar tarafından engellendi, yasaklandı. Bu arada pandemi gerekçesiyle eylemlere katılan çok sayıda kişiye de idari para cezası verildi.
  • Aralık ayında, eylemler, basın açıklamaları, etkinlikler nedeniyle yargılanan en az iki kişi para/hapis cezasına mahkum edildi.

More in Türkiye

You may also like

Comments

Comments are closed.