Kültür-Sanat

Tanpınar Müze Kütüphanesi açıldı

0

Türkiye’deki edebiyat müze kütüphanelerinin dördüncüsü İstanbul’da, “Ahmet Hamdi Tanpınar Edebiyat Müzesi ve Kütüphanesi” adıyla açıldı.

Türkiye’deki edebiyat müze kütüphanelerinin dördüncüsü İstanbul’da açıldı. Ahmet Hamdi Tanpınar Edebiyat Müzesi ve Kütüphanesi’nde bini aşkın yazarın eserlerine ulaşmak mümkün.

Osmanlı sultanlarının alayları seyretmesi için inşa edilen tarihi Alay Köşkü, Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın Türkiye genelinde başlattığı Edebiyat Müzeleri Projesi kapsamında “Ahmet Hamdi Tanpınar Edebiyat Müzesi ve Kütüphanesi” olarak yeniden düzenlendi.

Necip Fazıl’dan Nedim’e, Orhan Pamuk’tan Nazım’a

Ahmet Hamdi Tanpınar Edebiyat Müzesi ve Kütüphanesi’nde, bini aşkın yazarın edebiyat ve edebiyat kuramına ilişkin eseri, 8 binden fazla kitap bulunuyor. Ayrıca Türkiye’de yayımlanan edebiyat ve sanat ile ilgili 107 süreli yayının basılı versiyonlarına erişim olanağı var.

Kütüphanede Ahmet Hamdi Tanpınar, Yahya Kemal, Necip Fazıl Kısakürek, Nedim, Orhan Pamuk ve Nedim’in hem kendi eserlerinden hem de onlar hakkında yazılmış eserlerden oluşan özel koleksiyonlar bulunuyor.

Müze kütüphanede ayrıca Ahmet Hamdi Tanpınar’ın el yazısıyla dostlarına yazdığı mektuplar da sergileniyor.

İki katlı binanın üst katı kütüphane ve müze olarak, giriş katı ise edebiyatçılar kahvesi olarak hizmet veriyor. Binada, Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın yayımladığı kitapların satış bölümü de yer alıyor.

Yazar, yayımcı, okuyucu, eleştirmen, çevirmen gibi edebiyatla ilgili toplulukların iletişiminin gerçekleşeceği bir mekan olması hedeflenen edebiyat müze kütüphanesi, hafta içi her gün açık ve ücretsiz.

Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay’ın katıldığı bir törenle hizmete açılan Ahmet Hamdi Tanpınar Edebiyat Müzesi ve Kütüphanesi, Türkiye’deki müze kütüphanelerinin dördüncüsü.

Müze kütüphanelerin ilki Ankara’da Mehmet Akif Ersoy Edebiyat Müze Kütüphanesi” adıyla, ikincisi 27 Mart 2011’de Adana’da “Karacaoğlan Edebiyat Müze Kütüphanesi” adıyla, üçüncüsü 1 Haziran 2011’de Diyarbakır’da “Ahmet Arif Edebiyat Müze Kütüphanesi” adıyla açılmıştı.

You may also like

Comments

Comments are closed.