Kategoriler: EkolojiManşet

Tamponlarında plastik kullanmamayı reddeden şirkete devasa tampon hediye edildi

Britanyalı bir çevre aktivisti tek kullanımlık plastiklere karşı dünyanın en çok satan tampon üreticisini daha yeşil alternatifler üretmeye çağıran “#EndPeriodPlastic” isimli bir kampanya yürütüyor.

Kampanyasının kurucusu Ella Daish, Tampax markasının üreticisi Procter & Gamble‘ın Cenevre‘deki Avrupa genel merkezine giderek yöneticilere Birleşik Krallık su yollarında, nehirlerde ve sahillerde çöp olarak atılmış 1.200 Tampax markalı tamponun plastik kabından hazırlanan dev bir tampon kabı hediye etti.

Doğada çürümesi yüzlerce yıl sürüyor

Çevre aktivisti ABD merkezli çok uluslu şirketin regl ürünlerindeki plastiği azaltarak yeniden kullanılabilir seçenekler geliştirmesini talep ediyor. Şirketin şu anda ürettiği ve kısa süreli kullanımı olan ürünlerin doğada çürümesi yüzlerce yıl sürüyor.

Diğer markaların eyleme geçmeye aşladığını belirten Daish, Protecter & Gamble isimli şirketin ise ürünlerinde tek kullanımlık plastik miktarını artırdığını söyledi.

Fotoğraf: Ella Daish/Twitter

Çağrılara cevap vermiyor

2018 yılında kampanyasına başladığını belirten aktivist, o zamandan bu yana 10’dan fazla perakendeci ile anlaştığını ancak Protecter & Gamble’ın kendisine en az yanıt veren şirket olduğunu belitti.

The Guardian’ın aktardığına göre Ella Daish, “Bıktım. Üç buçuk yılı aşkın süredir bu kampanyayı yapıyorum ve bu şirket regl ürünlerinin dünya lideri olmasına rağmen hiçbir şey yapmıyor. Tanıştığım tüm üreticiler ve perakendeler doğru yönde ilerlerken onlar geride kalıyor” ifadelerini kullandı.

Sainsbury’s 2019 yılında tamponlarda kullanılan plastik kapların üretilmesini durdurcağını ve bu sayede yılda 2,7 ton plastik atıktan kurtulacağını açıkladı. Bu açıklamayı Aldi, Superdrug ve Lil-Lets isimli şirketler takip etti.

‘Şirket görmezden geliyor’

Daish, 2019’da Procter & Gamble yöneticileriyle görüştüğünü ancak P&G yöneticilerinin kendisine yenilenebilir enerji tedariklerinden bahsettiğini söyledi.

Çevre aktivisti açıklamasında “’Fabrikalarımıza güç sağlamak için yenilenebilir enerji kullanıyoruz’ diyorlar. Bu alakasız. Yeşil enerji kullanarak tek kullanımlık plastik içeren milyarlarca ürünü dışarı pompalamak sorun değil mi? Bu onu doğru yapmaz. Sürekli sorundan kaçıyorlar” ifadelerini kullandı.

Sosyal medyadan çağrı yaptı

Sosyal medya üzerinden çağrı yapan çevre aktivisti insanlardan yaşadıkları bölgede buldukları çevrelerini kirleten plastik tampon koruyucuları göndermelerini istedi.

Kutularca plastik atığın kendisine gönderildiğini belirten Daish, “Görmezden gelemeyecekleri boyutta bir şey yaratmak istedim” diyerek devasa bir tampon koruyucu oluşturdu.

Paylaş
Yazar:
Yeşil Gazete