Taksim’e 8372 ayakkabı

II. Dünya Savaş’ından sonra Avrupa’da yaşanmış en büyük insanlık suçu Srebrenista’da yaşandı. Katliamın 16. yıldönümü anma etkinliği, İstanbul’da büyük bir sergiyle yapılacak.

Türkiye’de okuyan Bosna Hersekli öğrencilerin kurduğu Genç Boşnaklar Derneği, Taksim’de 8372 ayakkabı ile yapacakları heykel, sergi ve etkinliklerle, soykırımı kınamaya hazırlanıyor.

Bugüne kadar özellikle Türkiye’de soykırımı tanımak adına yapılacak en büyük ve en çok ses getirecek proje olarak görülen organizasyon 9-10 Temmuz tarihlerinde Taksim’de gerçekleştirilecek.  Türkiye’de ki bütün Boşnak derneklerinin ve sivil toplum kuruluşlarının da desteklediği bu proje için Genç Boşnaklar herkesin desteğini bekliyor. Genç Boşnakların ihtiyacı olan 8372 ayakkabıya bir çift ayakkabı ile destek vermek isteyenler İzmir ve Konya’da bulunan Bosna Hersek Fahri Konsolosluklarına ve Genç Boşnaklar İstanbul şubesine gitmeleri veya aşağıda belirtilen irtibat numaraları üzerinden dernek mensuplarına ulaşmaları yeterli olacaktır.

Eyleme Fenerbahçe Basketbol Takımı destek vereceğini açıkladı.

Ayakkabılar alana Birleşmiş Milletler’in inisyali “UN” şeklinde dizilecek.

Etkinlikte ayrıca dünyada resmen tanınan bağımsız 192 ülke için üzerine barış mesajı yazılı birer balon uçurulacak.

Projenin Ekonomik, Siyasi ve Sosyal Amaçları

Türkiye’den bütün Dünya’ya özgürlük, barış ve hoşgörü mesajları vermek.

‘95 yılında Srebrenitsa’da yaşanan katliama Türkiye ve Dünya halklarının ilgisini arttırıp insanları bu konuda bilgilendirmek.

‘95 yılında yaşanan Srebrenitsa Katliamına Birleşmiş Milletlerin göz yumduğunu insanlara hatırlatmak.

1995 ve sonrasında Srebrenitsa’da yaşanan olaylarda Birleşmiş Milletler ve uluslararası toplumun suçluluğunu hatırlatmak.

Türkiye’nin siyasi ve sosyal  çevrelerinde Bosna-Hersek için bir destek ağı oluşturmak.

Pilot projenin temeli, Srebrenitsa soykırımını Türkiye’de anma geleneği haline getirmek.

Modern kitle iletişim araçlarını kullanarak Birleşmiş Milletleri incitmek (fotoğraf, video, yazı…)

Srebrenitsa Soykırımını yapanları, soykırıma göz yumanları kınamak ve bu soykırıma ortak oldukları halde reddedenleri kınamak ve yeniden gündeme getirmek.

Birleşmiş Milletlerin verdiği koruma sözünü tutmadığını kamuoyuna duyurmak ve Batı’nın 2. Dünya Savaşı’ndan sonra verdiği “Never Again” (Bir Daha Asla Tekrarlanmaz) sözünü hatırlatmak ve “Never Again” hayalinin olamadığını göstermek.

*1995’te Bosnalı Sırp birlikleri, Srebrenista kasabasında 8372 Bosnalı Müslümanı öldürdü. Başta Srebrenitsa katliamı olmak üzere Boşnaklara karşı işlediği savaş suçları nedeniyle 16 yıldır aranan Ratko Mladiç, 26 Mayıs 2011’de yakalandı. Daha önce 22 Temmuz 2008’de katliamın diğer büyük sorumlusu Radovan Karadzic (Karaciç), 13 yıl kaçtıktan sonra yakalanmıştı.

 

İrtibat: Haris MACİÇ   0555 622 85 40

Vasvija SAFİÇ 0541 576 39 11

 

Tuiç Akademi – Bianet – Yeşil Gazete

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Göç sonrası ‘yeniden çiçeklenenler’ İstanbul’da buluşuyor

Galata Postane'de düzenlenecek 'Rebloom: İstanbul'da Göç Sonrası Mekanlar ve Sanatsal karşılaşmalar' festivali, 5-7 Aralık tarihlerinde izleyicilerle buluşacak.

EkoFilm Platformu’ndan ‘Çevre Dostu Prodüksiyonlar’ için rehber

EkoFilm: Sürdürülebilir Yapım Platformu'nun rehberi, film ve medya sektörünü dönüştürmek isteyen tüm sektör profesyonellerine yönelik hazırlandı.

Tanrı ve şiddet

İlahi şiddetin amacı hukuksal bir yaptırım ya da düzen değil, aksine kurbandır.

Kadıköy Kaymakamlığı ‘Queer’in gösterimini yasakladı: Toplum barışını tehlikeye atar!

MUBI, yasak kararının sanatı ve ifade özgürlüğünü kısıtlayan bir müdahale olduğunu belirterek,  festivalin tamamen iptal edildiğini duyurdu.

BİFED’de büyük ödül yerlilerin mücadelesini anlatan Twice Colonized’ın

11. Bozcaada Ekolojik Belgesel Festivali'nde ödüller sahiplerini buldu. İlk kez mansiyon ve müzik ödülleri verilen festivalde Açık Radyo ve Gebze'de katledilen hayvanlar unutulmadı.

EN ÇOK OKUNANLAR