ManşetTürkiye

Taksim Platformu’ndan Meydan için öneriler

0

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Taksim Platformu, Taksim Gezi Parkı’nda 9 Mayıs 2012 Çarşamba günü, saat 12:00’de bir  basın toplantısı düzenledi.

Toplantıda Türkiye’nin en önemli meydanlarından birinde, hem İstanbul’un nadir kalmış parklarından biri, bilgi verilmeden vatandaşın elinden alındığı,  hem de uzman görüşü alınmadan, kriter ve vasıflar geniş katılımlı bir süreçte müzakere edilmeksizin, Belediye tarafından, Belediye için çalışan kişilere ihale edildiği ileri sürüldü.

Tünellere gösterilen geniş ve yoğun tepki karşısında, Belediye Başkanı Kadir Topbaş’ın, « şimdilik sadece bir tünel » yapılacağı bilgisini verdiğini belirten Taksim Platformu “Ortada yeni bir proje yok, yeni onaylar yok, yeni kararlar yok. Geçerli olan proje nerede ?” diye soruyor.

Projenin iptali ve yürütmenin durdurulması için gereken davaları açtıklarını belirten Taksim Platformu Belediyeyi bir kere daha vahim hatalar yapılmadan müzakere sürecini başlatmaya davet ettiler.

Taksim Platformu Meydan trafiğinin düzenlenmesi ve Gezi Parkı’nın daha iyi kullanılabilmesi için pratik ve iyileştirici önlemler ve uygulamalar hayata geçirilmeli diyerek Taksim Gezisi için İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne önerilerini şöyle sıralıyorlar:

ARABA DEĞİL YAYA !

BİNA DEGİL YEŞİL ALAN!

İNŞAAT DEĞİL BAKIM !

1. Taksim Gezisi’nin ve Maçka Parkı’nın otopark olarak kullanılmasına son verilmesi.

2. Yaya köprüsünün üzerinden araç, kamyon geçmemesi. Köprünün bakım görmesi.

3. Gezi’nin yaya yolunun tam ortasına Hyatt Regency oteli için yapılan trafo yapısının kenara alınması.

4. Elmadağ otobüs durağı ile Taşkışla/Maçka Parkı/teleferik arasındaki güzel geçitin açılması, yeniden düzenlenip iyileştirilmesi, ışıklandırılması, işaretler konması.

5. Taksim Gezisi/Hilton’un bahçesi/İstanbul Kongre Merkezi/Muhsin Ertuğrul arasındaki yaya geçişinin yeniden düzenlenmesi, belediye kararının uygulanarak yayalara açılması, bölgede alternatif güzergâhlar yaratılması, bisiklet yolu yapılması.

6. Nişantaşı Parkı’ndan Taksim Gezisi’ne yürüyebilmek için İtfaiye garajının yanındaki yaya yolunun kullanılır hale gelmesi, arabalara tahsisinin durdurulması.

7. Parkın içinde kamulaştırılan yeşil alanın amaçlarına aykırı olan, Opel otomobil servis istasyonunun kapatılması.

8. Taksim Gezisi’nde kültür varlığı olan mimari düzenlemenin bakım ve onarımının yapılması. Otoparkçılar tarafından araçların yerleştirilmesi için yıkılan küfeki taşı kolonadların / trabzanların tamir edilmesi.

9. Gezi’nin girişindeki merdivenlerinüzerindeki kaçak kulübelerin kaldırılması ve basamakların onarılması. Güvenlik güçleri için parkı işgal etmeyecek bir çözüm bulunması.

10. Giriş platformunun döşemesini ve altyapısını gösteriler ve çok amaçlı etkinlikler için yeniden düzenlenmesi.

11. Gezi’nin içine betondan olmayan bir küçük konser platformu konması.

12. Gezi’nin bir devamı olan Maçka Parkı’ndaki betonların kaldırılması, arazi topografyasına uygun eski yaya yollarının bakımının yapılması, kaldırımla ilişkili merdivenlerin restoranlar tarafından işgalinin engellenmesi.

13. Bir bütün olarak Gezi ve Maçka Parkı için bir koruma planı hazırlanması, ağaçların, peyzaj ve bitki örtüsünün rehabilitasyonu/geliştirilmesi bakımı, atıkların, kullanım biçiminin, işlevlerinin bir yönetim planına kavuşması.

14. Gezi içindeki mezar taşlarını korumak için belediyenin yaptığı projenin uygulanması.

15. Nişantaşı Parkı düzenlenmesi, CRR ve Askeri Müze ve Muhsin Ertuğrul’a yaya geçişi sağlanması.

16. Kültür varlığı olarak tescilli olan Gazometre’nin korunması (konservasyon işlemi) ve aydınlatılması için bir proje hazırlanması.

17. Dolmabahçe’de tünel girişinin örtülmesi ve merdivenlere yaya erişiminin kolaylaştırılması için öneriler geliştirilmesi.

18. Taksim Gezisi ve Maçka Parkı için bir şehir mobilyaları tasarım kılavuzu hazırlanması.

19. Taksim ana metro girişinin yaya dostu hale getirilerek, İstiklal caddesi ile bağlantılandırılması

20. Maksem’in içinde gerçekleştirilen sergi salonunun havalandırma sorununun çözülmesi, etkinlikler için STK’lar ile pilot bir yönetim çalışması yapılması

21. Engelliler için Taksim Gezisi’ne ulaşımı kolaylaştıracak tertibatın yapılması

22. Meydanın otobüs park ve bekleme alanı olarak kullanılmaması

23. Tarlabaşı Bulvarından gelen otobüslerin trafiği tıkayacak bir biçimde Cumhuriyet caddesinin girişinde beklememesi, durakların ileri alınması ..

Yeşil Gazete

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.