ManşetTürkiye

Taksim 1 Mayıs’a kapatıldı

0

Polis, 1 Mayıs dolayısıyla Taksim Meydanı’nı demir bariyerlerle kapattı. Takviye 1500 polis uçaklarla İstanbul’a geldi. Vali Şahin, ‘Sadece Kazancı Yokuşu’na karanfil bırakmaya izin var” derken DİSK “Bayramımızı Taksim’de kutlayacağız” diyor.

DİSK, Taksim’de olacağız diyor

Al Jazeera’dan Murat Eğilmez’in haberine göre DİSK başta olmak üzere bazı işçi ve memur sendikalarının 1 Mayıs’ı kutlamak istediği Taksim Meydanı, geçen yıl olduğu gibi bu yıl da Valilik tarafından gösterilere kapatıldı. İstanbul Valisi Vasip Şahin, 1 Mayıs kutlamaları için Yenikapı’daki miting alanını adres gösterdi.

78

Şahin son olarak dün yaptığı açıklamada, Taksim Meydanı’nın her türlü gösteriye, toplantıya kapalı bir alan olduğu için 1 Mayıs’la ilgili kutlamalara da kapalı olduğunu belirterek, “Yalnızca o gün sembolik olarak işçi veya siyasi parti temsilcilerimize orada çelenk koyma ya da Kazancılar Yokuşu’nda karanfil koyarak anma imkânı tanınacak” dedi.
Gelişmeleri takip ederek 1 Mayıs’a özel İstanbul genelinde güvenlik planlamalarını değiştiren emniyet, Taksim için geçen yıl olduğu gibi özel tedbirler aldı. 29 Nisan’dan itibaren tüm personel izinleri iptal edildi.

İstanbul dışından polis takviyesi

1 Mayıs nedeniyle şehir dışından yaklaşık 1500 polis uçaklarla takviye olarak İstanbul’a geldi.

79

Adana, Diyarbakır,Bingöl, Gaziantep,Muş ve Kars’tan takviye olarak getirilen polisler daha sonra İETT otobüsleriyle görev yerlerine hareket ettiler. Atatürk Havalimanı Emniyet Şube Müdürlüğü’nde görevli yaklaşık 200 polisin de 1 Mayıs nedeniyle Taksim’de görev yapacağı öğrenildi.

Taksim Meydanı’nda yaya ve araç trafiğine izin verilmeyecek. Sadece 1 Mayıs 1977 olaylarında hayatlarını kaybedenlerin anısına sembolik olarak Kazancı Yokuşu’na karanfil bırakılacak.

Kamu güvenliği bahane edilerek Taksim ve çevresine vatandaş yaklaştırılmayacak. Taksim’e çıkan tüm yollar sabah saat 6:00’dan itibaren kesildi.

Meydan karadan ve havadan kontrol altında tutulacak. Taksim’de 10 bin civarında polis gücü hazır tutuluyor. Duruma göre anında bu rakamın çok daha üzerine çıkılabilecek hazırlık da yapıldı. Geçen yıl 19 bin civarında polis Taksim bölgesinde görev yapmıştı.

Metro da Taksim’e gitmiyor

Vali Şahin’in yasak açıklamasına parelel olarak İstanbul Büyükşehir Belediyesi de metro ve civarında duyuru ilanları asarak, Taksim’e çıkan araçların iptal edildiğini duyurdu. Taksim metrosu gün boyunca Hacıosman-Levent arası çalışacak. Taksim-Kabataş arası sefer yapan füniküler hattı Valiliğin vereceği ikinci bir emre kadar iptal edildi. Marmaray ise gün boyu açık olacak. Ancak sadece Sirkeci durağında durmayacak.

DİSK, KESK, TMMOB ve TTB’nin oluşturduğu 1 Mayıs 2015 Komitesi ve 1 Mayıs çağrıcıları’ndan “Taksim” çağrısı

Yenikapı’daki yeni miting alanını adres gösteren İstanbul Valisi Vasip Şahin’in yasak kararını açıklamasının ardından bir araya gelen DİSK, KESK, TMMOB ve TTB’nin oluşturduğu 1 Mayıs 2015 Komitesi ve 1 Mayıs çağrıcıları Taksim’de bir araya geldi. Komite 1 Mayıs kutlamaları için herkesi Taksim’e çağırdı.

80

DİSK Genel Sekreteri Arzu Çerkezoğlu, “İşçi sınıfının birlik ve dayanışma günü olan 1 Mayıs’ta alanlardayız. Ancak tüm dünyanın gözü kulağı Taksim’de olacak. Çünkü Taksim’in üçüncü kez siyasi iktidar tarafından tamamen hukuksuz şekilde işçilere kapatılması söz konusu. Hem 1 Mayıs’ın, hem Taksim’in özgürleştirilmesi için verdiğimiz mücadele var. Bu mücadeleyi kazandık ve 2010’da Taksim açıldı, ancak 2013’te tüm mahkeme kararlarına rağmen tekrar kapatıldı ve siyasi iktidar bu yasak zihniyetinde ısrar ediyor. Tüm mahkemelerde mahkûm oluyor, davaları kazanıyor ama bu tutumlarını sürdürüyorlar. Çünkü tarihsel ve politik olarak son derece kuvvetli olan bu meydanda 100 binlerin bir araya gelerek haklı taleplerini dile getirmelerini istemiyorlar, bu nedenle yasaklıyorlar” dedi.

(Al Jazeera)

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.