Takas yapmak politik bir eylemdir

Yazar:
Erol Malçok

Pandemi ve karantinadan önce gıda toplulukları güzel bir ivme kazanmıştı. Adil gıdayı yaygınlaştırıyor, toplum destekli tarımı hayata geçiriyor, dezavantajlı bireylerle dayanışma örüyor ve birçok toplumsal sorunda aktif bir tutum içinde yer alıyordu.

Bu süreç, karantinayla ve arkasından gelen ekonomik krizle oldukça sekteye uğradı. Bu durumun birçok toplulukta moral bozukluğu ve kısmen de dağılmaya yol açtığını düşünüyorum.  Antalya Gıda Topluluğu‘nun türetici(*) bireylerinden birisi olarak bunu çok derinden yaşadım. Ama hayatta hiçbir durum hep yükselme içerisinde olmuyor. Tıpkı sinüsoidal bir eğri gibi bazen yükseklerde geziyorsun, bazen durağan bir seyir halindesin bazen de dibi boyluyorsun. Kalp grafimiz de böyle değil mi? Belki de bu bilinçle arkadaşlarımızla bir araya gelişlerimizi tekrar yoğunlaştırdık. Arkasından yeni bir sürecin içinde olduğumuzu ve bu sürece nasıl bir cevap vereceğimizi düşündük. Bir yandan kargo masrafı olmayacak adil gıda dağıtımları yaparken bir yandan da bölgemizde bulunan yeni doğal üretici arayışına girdik. Ve bu konuda hiç yabana atılmayacak bir yol kat ettik.

Buluşmalarımızı sohbetin ve dağıtımın ötesine taşımak için ise önceden belirlediğimiz konularda iç eğitim çalışmalarına başladık. Atölyeler düzenlemeyi hayata geçirdik. Örneğin, birçok türeticimiz kompostun değişik türlerini yapmayı öğrendi. En önemli konulardan birisi de pandemiden hemen önce yapıp çok güzel sonuç aldığımız ve içimizde kalan takas şenliğini hayata geçirmek oldu.

Neden takas şenliği?

Cevabı Antalya Gıda Topluluğu çağrısından alalım:

‘Fazlaysa getir, ihtiyaçsa götür’

  • Takas Şenliği’nin amacı; tüketim çılgınlığının yaşandığı ve özendirildiği, ihtiyaçtan fazlasının alınıp bazen hiç kullanılmadan çöpe atılabildiği günümüzde; elindekinin kıymetini bilmenin veya farklı amaçlarla değerlendirmenin de insana mutluluk verebileceği ve ihtiyacı karşılayabileceği gerçeğinin hatırlatılmasıdır.
  • Takas Şenliği’ndeki hiçbir ürünün parasal karşılığı belirlenmemiştir. Katılmak isteyenlerin getirdiği her ürün, şenlikte beğendiği başka bir ürünle takas edilebilecektir.
  • Takasa getirdiğimiz ürünü ederinin karşılığını buldu, bulmadı mantığı ile paylaşmıyoruz. Gönül rızası ile ve değer kıyaslaması yapmadan değişim yapabilmek çok önemli.

Neler getirilebilir: Temiz ve kullanılabilir durumdaki giysiler, kitaplar, oyuncaklar, mutfak eşyaları, elektrikli/elektronik eşyalar, el yapımı ürünler, takı, çanta dekoratif nesneler ve aklınıza gelen herhangi bir şey.

Antalya Gıda Topluluğu, sınırsız tüketim hırsının doğa, insanlar ve hayvanlar üzerinde yarattığı sömürü ve yıkıma karşı bireysel ve toplumsal ölçekte hareket etme bilinciyle kurulmuştur.

Biz dünyanın sahipleri değil, sakinleriyiz! ”

Gardroplardaki ‘olimpik yüzme havuzlarından’ vazgeçme zamanı

Ekolojik krizin oluşumunda büyük rol oynayan fosil yakıt ve hayvan endüstrisinin ardından tekstil sanayi üçüncü sırada yer alıyor. Gezegendeki karbon ayak izimizi azaltmak için gardroplarımızdaki olimpik yüzme havuzlarından vazgeçmenin zamanı çoktan geldi. Gerçekleştirdiğimiz takas şenliği ve başka faaliyetler için biraradalık bize çok iyi geldi. Sürekli artmaya başlayan üyelerimizle daha dinamik bir topluluk olduk.

Şenliği çok kalabalık bir parkta yaptığımız için de çok sayıda insanın dikkatini çekti ve anında takasa katıldılar. Çünkü ihtiyacı olanın ihtiyacını aldığı ve karşılığında illaki bir şey verme zorunluluğunun olmadığı da bir takas bizimkisi.

O insanlardan bize “lütfen tekrar yapın biz de elimizdekileri paylaşmak istiyoruz” çağrısı geldi. Biz de yeni katılımcılarla 1,5 ayda bir geleneksel takas şenlikleri hayata geçirmeyi kendimize hedef olarak koyduk. Darısı tüm toplulukların ve kooperatiflerin başına!

*

(*) Türetici: Toplulukta aktif sorumluluk alan, kendi bireyselliğini ortaya koyan, adil gıdanın temini ve dağıtımında tüketiciden çok öte bir bilinçle tüm süreçleri takip edip içinde yer alan üyeler.

Paylaş
Yazar:
Erol Malçok

Önceki Haberler

Bir çocuk, deprem ve TOKİ savaşı: Terk etmeyeceğiz!

Haber/Fotoğraflar: Mehmet TEMEL ve Cansu ACAR * Hatay’da depremin üzerinden iki yıl geçmesine rağmen kent…

11/02/2025

İklim örgütlerinden Türkiye’nin 2024 karnesi: Yetersiz ve çelişkilerle dolu

Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer…

27/12/2024

Kanal İstanbul için rezerv alan ve imar planlarına yargı engeli

İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli…

27/12/2024

Ağva plajına mahmuz darbesi

Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi askıya çıktı. Projeye göre, plajın sağ…

24/12/2024

Pirosmani: Bir sanatçı ardında ne bırakır?

Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı olan “Pirosmani” kukla tiyatrosu gösterisini 16.…

16/12/2024

Batı Karadeniz Çevre Gönüllüleri Platformu kuruldu

Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen, Kasımlı, Doğancılar, Kocaman ve Alaplı'ya sınır…

15/12/2024