Türkiye

Tahir Canan 32 yıl sonra özgürlüğüne kavuşacak

0

32 yıldır türlü hukuksuzluklarla cezaevinde tutulan Tahir Canan, verilen özgürlük mücadelesi sonunda serbest bırakılıyor.

Dün Meclis Genel Kurulu’nda kabul edilen ve “4. Yargı Paketi” olarak bilinen İnsan Hakları ve İfade Özgürlüğü Bağlamında Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı ile birlikte Canan’ın da aralarında bulunduğu beş kişinin serbest kalması bekleniyor.

bianet’e değerlendirmede bulunan Tahir Canan’ın avukatı Yıldız Koluaçık, yasa metninin tam halinin kendilerine henüz ulaşmadığını ama kendilerine gelen duyumlar çerçevesinde “1982’den önce işlemiş olduğu bir suç dolayısıyla hürriyeti bağlayıcı cezaya mahkum olan bir kişi hakkında, mahkum olduğu cezanın infazı süresince koşullu salıverildikten sonra denetleme süresi içinde işlediği yeni bir suç sebebiyle koşullu salıverilme kararı geri alınmaz” yönünde düzenleme yapıldığını ifade etti.

Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan da düzenlemenin altında dört partinin de imzasının olduğunu ve Tahir Canan’ın Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün imzasının ardından serbest kalacağını söyledi.

Avukat Yıldız Koluaçık da Canan’ın serbest kalması için Cumhurbaşkanı Gül’ün onayının bekleneceğini ama savcının söz konusu mağduriyeti göz önünde bulundurarak Tahir Canan’ı yarın da serbest bırakabileceğini söyledi.

Tahir Canan 1979’da siyasi cinayet işlemek suçlamasıyla tutuklanmış ve 36 yıl hapis cezasına çarptırılmıştı.

Canan, 1991’de şartlı tahliyeden yararlanarak serbest kalmış, ancak 1993’te TDKP üyesi olduğu iddia edilerek 12 yıl hapis cezasına çarptırılmıştı.

Tahir Canan’ın, şartlı tahliyeden yararlanarak cezaevinden çıktığı için önceki cezasını da çekmesine hükmedilmişti.

Canan, çarptırıldığı hapis cezası mahkeme tarafından tüm sonuçlarıyla beraber ortadan kaldırılmasına rağmen, önceki 36 yıllık cezası nedeniyle cezaevinde tutuluyordu.

(Bianet)

More in Türkiye

You may also like

Comments

Comments are closed.