DünyaManşet

SYRIZA’da ‘Biden gönüllüsü, açık eşcinsel, liberal’ Kasselakis dönemi

0

Yunanistan’da ana muhalefet partisi Radikal Sol İttifakı‘nda (SYRIZA) genel başkanlık yarışının ikinci turunu, ABD‘de okuyup bir süre Goldman Sachs‘ta çalışmış, ABD Başkanı Joe Biden‘ın 2008’deki kampanyasında gönüllü olarak çalışmış, 35 yaşındaki Stefanos Kasselakis kazandı.

İlk turu 17 Eylül’de yapılan başkanlık seçimlerinde ilk ikiye kalan Kasselakis ve Efi Ahçıoğlu dün yapılan ikinci turda SYRIZA liderliği için yarıştı. SYRIZA’dan yapılan açıklamaya göre, Kasselakis yaklaşık yüzde 10 farkla Ahçıoğlu’nu liderlik yarışında geride bıraktı. Efi Ahçıoğlu, Kasselakis’i arayarak tebrik etti.

Düne kadar ülke ve dünya genelinde tanınmayan Yunanistanlı-ABD’li girişimci,  ülkenin ikinci büyük partisinin liderliğini eski başbakan Aleksis Çipras‘tan devraldı.

‘Fenomen değilim, toplumun sesiyim’

Daha önce siyaset deneyimi olmayan Kasselakis, seçim zaferinin ardından destekçilerine hitaben yaptığı konuşmada, “Bugün ışık kazandı, umut kazandı, gelecek için umut. Ben bir fenomen değilim. Ben bir toplumun sesiyim ve sizi hayal kırıklığına uğratmayacağım. Yarın zor iş başlıyor” mesajını verdi.

Alışılmışın dışında profil

Ailesinde hiç siyasetçi olmayan yeni lider, genel başkanlığını yapacağı partinin milletvekili bile değil, sadece altı ay önce SYRIZA üyesi olmuş. 1988 yılında Maroussi, Attiki’de doğan Kasselakis, eğitimini Wharton School of Business, University of Pennsylvania‘da finans alanında, College of Arts & Sciences, University of Pennsylvania’da uluslararası çalışmalar alanında tamamladı. “Farlie Maritime” adlı denizcilik şirketinin CEO’su ve teknoloji girişimcisi. Yakın geçmişte Goldman Sachs‘ta yatırım analisti olarak çalıştı.

SYRIZA’nın yeni lideri, eğitimine ek olarak, 2008 ABD Başkanlık Seçimleri’nde o zamanki Demokrat Senatör Joe Biden’ın ekibinde gönüllü olarak çalıştı. Ayrıca Washington DC‘deki dış politika düşünce kuruluşu Center for Strategic and International Studies’de görev yaptı.

Cinsel yönelimini açıklayan ilk lider

Öte yandan, Kasselakis’in liberal dünya görüşü, eğitimi ve ABD’de Demokratlara yakın durması Yunanistan medyasında geniş yankı buldu. Yeni liderin liberal çizgisi SYRIZA içinde Avro-Marksist kesimlerin olumsuz tepkisine neden olurken,  yaşamını mesleği hemşirelik olan  partneri Tyler McBeth ile birleştirmesi de Yunan medyasının gündemine oturdu.  Adaylığının açıklanmasının ardından Kasselakis partneri için “Büyük bir kalbi ve gerçek bir nezaketi olan birini bulduğunuzda, onu elinizden geldiğince sevmeye çalışırsınız! Çünkü aileyi aile yapan sevgidir” demişti.

Kasselakis, Yunanistan’ın cinsel yönelimini toplumla paylaşan ilk parti lideri olarak tarihe geçti.

LGBTİ+ evliliği, evlat edinme ve profesyonel orduyu savunuyor

Haziran ayında tekrarlanan genel seçimlerde Sağ muhafazakar Yeni Demokrasi Partisi oyların yüzde 40,5’ini alarak iktidara gelirken, SYRIZA yalnızca yüzde 17,8 oy almış ve Çipras istifa etmek zorunda kalmıştı.

Kasselakis bir sonraki seçimde solu yeniden iktidara taşıyacağından emin. Bunu SYRIZA’yı farklı görüş ve ideolojilerden türlü çeşit seçmeni bir araya getirecek Amerikan tarzı büyük bir kitle partisi haline getirerek yapacağını söylüyor.

Kampanyası boyunca yakın zamana kadar Yunan ilericileri arasında tabu olan konuları savunmaktan çekinmeyen Kasselakis, Yunanistan’ın devletin kiliseden ayrıldığı laik bir ülke olmasını, LGBTQ+ bireylerin evlenip evlat edinebilmesini;  askerlik hizmetinin zorunlu olmaktan çıkmasını, ordunun profesyonel olmasını savunuyor.

Çiçeği burnunda siyasetçinin vaatleri arasında özel ve kamu sektörü çalışanları için ‘ciddi‘ vergi indirimi, Yunanistan’da doğup büyüyen göçmen çocuklar için vatandaşlık ve yargı reformları da bulunuyor.

‘Bildiğimiz SYRIZA’nın sonu’

Başbakan Kyriakos Mitsotakis’i yine kendi deyimiyle ‘daha iyi İngilizce, finans ve iş bilgisi’yle yenmeyi vaat eden SYRIZA’nin yeni liderine yönelik parti içi eleştiriler de yükseldi.

Daha önce SYRIZA liderliğine adaylığını koyan, Ahçıoğlu’nun destekçisi eski maliye bakanı Efklides Tsakalatos  “Sol (herşeye rağmen) burada. Sol, zor zamanlara alışkındır. Zaferlerimizin, fikirlerimizin ve değerlerimizin mirasıyla her zaman solda yer almaya devam edeceğiz”  derken, SYRIZA milletvekillerinden Stelios Kouloglou,  The Guardian‘a verdiği demeçte şunları söyledi: “Bu bildiğimiz SYRIZA’nın sonu; bu parti bu gece öldü. Kasselakis neredeyse bir anda ortaya çıktı ve şimdi yönetimde. Bu çılgınca bir şey. Birkaç ay önce kimsenin inanmayacağı bir senaryo.”

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.