ManşetDünyaEkoloji

Sydney’de kömür madeninin baraj altında genişletilmesine onay verildi

0

Avustralya’da Yeni Güney Galler eyaleti başbakanı Gladys Berejiklian önderliğindeki hükümet, Sydney’de yer alan kömür madeninin barajın altına gelecek şekilde genişletilmesi için onay vererek 20 yıllık fiili koruma politikasını sona erdirdi.

Sydney Morning Herald’tan Peter Hannam’ın haberine göre Planlama Departmanı Nisan ayının başında Peabody Energy’nin kömürü açılacak yeni üç adet yeni uzunayaktan çıkarabileceğini söyledi. Açılması planlanan uzunayakların iki tanesi ise Woronaro Barajı altında yer alıyor.

Young: Çökmenin etkisini azaltmak için sağlam bir yöntem kullanılmalı

Planlama Departmanı yetkilisi Mike Young, 16 Mart tarihinde Büyükşehir Madenciliğine yazdığı mektupta planlanan uzunayağın ilk kez bir barajın altında açılması düşünüldüğü için, oluşacak çökmenin su varlığı üzerindeki etkisini kısıtlamak amacıyla çıkarma planının “yeterince sağlam” ve “uygun bir uyum yönetimi” ile yapıldığından emin olunması gerektiğini yazdı.

Mektupta ayrıca, verilerin düzenli olarak takip edilmesi ile Planlama Departmanı’na ve ülkenin toplu su tedarik hizmetlerini karşılayan WaterNSW’ye düzenli aylık raporlar olarak gönderilmesi gibi madenciler için bir takım koşullar da detaylandırılıyordu.

Kömür madeninde uzunayak yöntemiyle kömür, yer altında farklı kollardan çıkarılabiliyor

Turner: Çökme 25 yıl sonra da devam edebilir

Milli Parklar Derneği madencilik projeleri bilim memuru Peter Turner, en son bir su varlığını yok sayan kömür madeni operasyonunun 2000 yılında Cataract Barajı’nda yapıldığını ve çatlamalara yol açtığını hatırlattı.

Turner’e göre kömür çıkarıldıktan sonra çökmekte olan kayadan kaynaklanan çöküntü, yüzeye ulaşan çatlaklar oluşturabiliyor ve başka yerlerde su kaçağına sebep oluyor. Turner, çöküşün madencilikten 25 yıl sonra devam edebileceğini ve yeraltı madenciliğinden kaynaklanan “barajdaki su sızıntısını ölçmek için güvenli bir yol olmadığını” söyledi.

Peabody Enerji: 400 kişiye iş imkanı sağlayacak

Peabody Enerji sözcüsü ise madenin genişletilmesiyle birlikte hem Port Kembla’daki demir üretimi için gerekli kömürü çıkarabileceklerini hem de koronavirüs sebebiyle zor zamanlar yaşayan 400 yerli madenci ailesine iş sağlayabileceklerini belirtti.

Planlama Departmanı ise altı aylık planlama aşamasından sonra projenin devreye girebileceğini açıkladı. Departman sözcüsü yaptığı açıklamada bu süreç boyunca WaterNSW, Baraj Güvenliği Komitesi ve Havzada Madencilik için Bağımsız Uzman Paneli’nden uzmanlar ile birlikte çalışacaklarını söyledi.

10 bin karşı imza toplandı

Çevre grupları ise maden genişlemesine karşı toplanan 10 binin üzerindeki imzanın Meclis’te görüşülmeden önce projeye onay verilmesine tepkili. Konunun geçen hafta tartışılması planlanıyordu. Ancak, koronavirüs salgını sebebiyle Meclis’in en az Eylül ayına kadar kapatılması sebebiyle bu tartışma yapılamadı.

Sutherland Shire Ekoloji Merkezi’nin müdürü Catherine Reynolds “İptal edilen tartışmanın öncesinde bunu onaylamaları toplumu ne kadar hor gördüklerini gösteriyor. Peabody’nin keşif başvurusunun kabul edilmesi de yaraya tuz basmış oldu” dedi.

 

 

 

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.