Suudi kadınlar direksiyonda

Suudi Arabistan’da az sayıda kadın, direksiyon başına geçerek kadınlara araba kullanma yasağını protesto etti.

Bazı kadınlar, İçişleri Bakanlığı’nın internet üzerinden örgütlenen araba kullanma eylemine katılanların cezalandırılacağı yolundaki uyarısına rağmen videolarını internete yükledi.

Bazı kadınlar, İçişleri Bakanlığı’ndan aradığınu söyleyen kişiler tarafından uyarıldıklarını söyledi.

Eyleme katılan başka bir kadın ise hiçbir tepkiyle karşılaşmadığını belirtti.

‘Arabayla bakkala gittim, bir şey olmadı’

Mai el Savyan adlı Riyadlı bir kadın, “Evin yanındaki bakkala araba kullanarak gittim. Benim gibi araba kullanan üç kadın biliyorum” dedi.

Azize el Yusuf adlı öğretim görevlisi ise telefonda yapılan uyarıdan sonra eyleme katılmaktan vazgeçtiğini söyledi.

Ülkede 1990’dan bu yana düzenlenen üçüncü kez araba kullanma yasağına karşı eylem yapılıyor.

Şimdiye kadar 17 bin kişinin imzaladığı bir dilekçede ya kadınlara araba kullanma izni verilmesi ya da yasağın neden sürdürülmesi gerektiğinin izah edilmesi istendi.

1990’daki eylemden sonra pekçok kadın protestocu tutuklanmıştı.

‘Ülke için tehdit’

Hafta başında 100 kadar muhafazakar din adamı,kampanyayı kadınların bir komplosu olarak nitelemiş ve bunun ülke için bir tedhit oluşturduğunu savunmuştu.

Ancak gözlemciler yine de Suudi Hükümeti’nin 1990 ve 2011’de yapılan eylemlerdekine kıyasla tavrını yumuşattığını belirtiyor.

Kampanya çerçevesinde ülkenin farklı kentlerinden onlarca kadın internete araba kullanırken çekilmiş görüntülerini koydu. Bu kadınlardan hiçbiri gözaltına alınmadı.

 

BBC Türkçe

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

İklim örgütlerinden Türkiye’nin 2024 karnesi: Yetersiz ve çelişkilerle dolu

Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer bağımlılığı ve kömürden çıkış projeksiyonu olmaması eleştiriliyor.

Kanal İstanbul için rezerv alan ve imar planlarına yargı engeli

İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli çevre düzeni planı değişikliği kararlarını hukuka aykırı bularak iptal etti.

Ağva plajına mahmuz darbesi

Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi...

Pirosmani: Bir sanatçı ardında ne bırakır?

Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı...

Batı Karadeniz Çevre Gönüllüleri Platformu kuruldu

Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen,...

EN ÇOK OKUNANLAR