ManşetDoğaİklim Krizi

Suudi Arabistan’da kar yağdı

0

Suudi Arabistan’ın özellikle kuzeybatı bölgesinde şiddetli kar yağdı, çöllerin bulunduğu Dahr Dağları ve çevresi karla kaplandı. Karla kaplı çöl manzarası ve karın içinde yürüyen develer büyük ilgi uyandırdı.

AccuWeather Kıdemli Meteoroloji Uzmanı Eric Leister, yağan karın geçtiğimiz hafta güney Avrupa ve Akdeniz’den Orta Doğu’ya giden ve bölgeye soğuk hava çeken güçlü bir fırtına sonucunda olduğunu söyledi. Tabuk ve kuzeybatı bölgelerinde yoğun yağış ve gök gürültülü sağanak yağış bekleniyor.

Kar yağması normal mi?

Krallığın kuzeybatı bölgesinde Ocak ayı ortalama 4 derece ile geçiyor. Normalde çok kuru bir iklime sahip olan bölgede kar sıklıkla karşılaşılan bir manzara değil. Kuzeybatı bölgesinde daha önce 2013 ve 2015 yıllarında kar yağışı gözlenmişti. 2018 yılı Nisan ayında, bahar ortasında yağan kar herkesi şaşırtmıştı.  2016 yılında da Mekke ve Medine arasındaki bölgeye 85 yıldır ilk kez kar yağmıştı.

Aşırı yağışlar küresel ısınmanın sonucu

Kar yağışı yalnızca Suudi Arabistan’da değil tüm Ortadoğu’da etkisini gösteriyor. Pakistan’da hafta başından beri etkili olan kar yağışı ve sebep olduğu sel ve çatı çökmeleri 55 kişinin ölümüyle sonuçlanmıştı.

Meteoroloji Ofisi yetkilisi Azmat Hayat Han, olağan dışı seviyede yağan kar ve yağmurun küresel ısınmanın sonuçlarından olduğunu söyledi. Tüm Ortadoğu’da aşırı yağışların görüldüğünü hatırlatan Han, Belucistan’da yoğun kar yağışının süreceğini ifade ederek, çığı ve toprak kayması riskine karşı tedbirli olunmasını istedi.

 

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.