Suriye’de kuraklık gıda krizi tehlikesini artırıyor

Uluslararası örgütler, kuraklık nedeniyle buğday üretiminin yüzde 45 oranlarında düşebileceği kaydedilen Suriye'de insani yardıma muhtaç olan kişi sayısının çarpıcı bir biçimde artacağını duyurdu.

Suriye’de aylardır süren kuraklık nedeniyle gıda krizinin daha da büyümesi bekleniyor. Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) Suriye temsilcisi Michael Robson, ülkede bu yıl geçen yıl göre “belirgin bir biçimde daha az” buğday hasadı yapılacağını açıkladı.

Alman Açlıkla Mücadele Örgütü (Welthungerhilfe) de insani yardıma muhtaç olan kişi sayısının çarpıcı bir biçimde artacağını duyurdu. Örgütün Suriye Koordinatörü Konstantin Witschel “Suriye’deki açlık durumu zaten şu anda tamamen bir felaket” diye konuştu.

DW Türkçe‘nin aktardığına göre, Suriye’nin kuzeyindeki Kürt yönetiminden bir temsilci ise bölgedeki buğday üretiminin yüzde 45 oranında düşmesini beklediklerini söyledi. Kürtlerin kontrolündeki bölge, Suriye’nin “ekmek sepeti” olarak niteleniyor.

12 milyondan fazla Suriyeli yetersiz besleniyor

10 yıldır süren iç savaşta Suriye’de yüz binlerce insan hayatını kaybederken yaklaşık 12 milyon kişi yerinden oldu. 2019 yılından beri derin bir ekonomik krizin içinde bulunan ülkede birçok insanın ekonomik gücü temel gıda maddelerini almaya yetmiyor. Birleşmiş Milletler Dünya Gıda Programı’nın verilerine göre nüfusun yüzde 60’ını oluşturan 12 milyondan fazla Suriyeli yetersiz besleniyor. Açlık çeken ve yetersiz beslenen çocukların sayısı sürekli artıyor.

Witschel buğday hasadının düşük olması nedeniyle son derece endişeli olduklarını belirterek “İnsanların gıda rezervleri yok ve bu kuraklıkta yalnız başlarına bırakılamazlar” dedi. “Gıda gittikçe daha kıt hale geliyor ve ekmeğin, sebze ve meyvenin fiyatı artıyor” diyen Witschel, Suriye hükümetinin insani yardıma kasten engel olduğunu ve açlığı bir silah olarak kullandığını söyledi.

Bu yıl yağışlar yüzde 40 ila yüzde 80 düşük

FAO’nun verilerine göre bu mevsim yağmurlar geç başladı ve Nisan ortasında sona erdi. Suriye’ye ortalamadan yüzde 30 ila 80 daha düşük yağış düştü. Sıcaklığın yüksek olması da hasadın kalitesini olumsuz etkiledi. Akaryakıt sıkıntısı nedeniyle de tarlalar sulanamadı. FAO’nun açıklamasına göre Fırat Nehri‘nin su yüksekliği de kritik bir düzeye gerilemiş durumda. Suriyeli Kürtler, Türkiye hükümetinin suyu barajlarda sakladığını ileri sürüyor; Ankara ise bu suçlamayı reddediyor.

Suriye’de hükümetin kontrolündeki bölgelerde gıda sorununu çözmek için buğday ithal edeceği belirtiliyor. Ancak Suriye Lirası’nın değerinin düşmüş olması nedeniyle hükümetin döviz rezervleri de erimiş durumda. Rusya daha önce Suriye’ye 1 milyon ton buğday gönderileceğini açıklamıştı.

 

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

İklim örgütlerinden Türkiye’nin 2024 karnesi: Yetersiz ve çelişkilerle dolu

Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer bağımlılığı ve kömürden çıkış projeksiyonu olmaması eleştiriliyor.

Kanal İstanbul için rezerv alan ve imar planlarına yargı engeli

İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli çevre düzeni planı değişikliği kararlarını hukuka aykırı bularak iptal etti.

Ağva plajına mahmuz darbesi

Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi...

Pirosmani: Bir sanatçı ardında ne bırakır?

Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı...

Batı Karadeniz Çevre Gönüllüleri Platformu kuruldu

Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen,...

EN ÇOK OKUNANLAR