DünyaManşet

Suriye Demokratik Güçleri’nden ‘Rakka operasyonunu başlattık’ açıklaması

0

Suriye Demokratik Güçleri (SDG), Suriye’nin kuzeyindeki Rakka kentinin IŞİD’den alınması için operasyon başlattığını açıkladı.

37

 

Ana gövdesini YPG’nin (Halk Koruma Birlikleri) oluşturduğu, bünyesinde Kürt ve Arap güçleri barındıran SDG, ABD tarafından destekleniyor.

Ayn İsa kasabasında basın toplantısı düzenleyen SDG komutanları, operasyonun amacının Rakka’nın özgürleştirilmesi olduğunu söyledi.

Operasyonun Cumartesi gecesi başlatıldığı belirtildi.

Açıklamada operasyonun uluslararası koalisyon güçlerinin aktif katılımı ile yürütüleceği aktarıldı.

ABD Savunma Bakanı Ashton Carter operasyonun duyurulmasından sonra “Suriye Demokratik Güçleri’nin bugün yaptığı açıklamayı memnuniyetle karşılıyorum” dedi.

Carter, “Rakka’yı izole etmek ve özgürleştirmek, koalisyonumuzun planında sıradaki adımdı. Musul’da olduğu gibi burada da savaş kolay olmayacak. Ama IŞİD’in halifelik oyuyunu sonlandırmak ve müttefiklerimize saldırı yapma potansiyeline zarar vermek için bu şarttı” ifadelerini kullandı.

ABD Başkanı Barack Obama’nın IŞİD ile Mücadele Özel Temsilcisi Brett McGurk ise Rakka operasyonuyla ilgili Türkiye’yle yakın iletişimde olduklarını açıkladı.

Konuyla ilgili Pazar akşamı Fransa’daki Europe 1 radyosuna konuşan Fransa Savunma Bakanı Jean-Yves Le Drian, Fransa’nın Rakka operasyonuna hava desteği vereceğini duyurdu.

İngiltere de operasyona desteğini açıkladı. Savunma Bakanı Michael Fallon, operasyona uçaklarla destek vereceklerini söyledi.

ABD geçtiğimiz günlerde, Rakka operasyonun kısa süre içinde başlayacağını açıklamıştı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Başbakan Binali Yıldırım ve Savunma Bakanı Fikri Işık, geçtiğimiz haftalarda Rakka’da YPG’nin değil Türkiye’nin olması gerektiğine yönelik açıklamalar yapmıştı.

Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş ise 31 Ekim’de yaptığı açıklamada Rakka operasyonunun Fırat Kalkanı operasyonu tamamlandıktan sonra başlaması gerektiğini söylemişti.

 

(BBC Türkçe)

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.