ManşetDoğa MücadelesiEkoloji

Sungurlu Barajı ve HES projesine ÇED Olumlu kararı çıktı

0

İstanbul’un Şile ilçesi ile Kocaeli’nin Kandıra ilçesi arasında yapılması planlanan Sungurlu Barajı ve HES projesine Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ndan ‘ÇED Olumlu’ kararı çıktı.

Kocaeli Barış Gazetesi’nden Merve Dişli’nin haberine göre barajın yapılması durumunda iki köy sular altında kalacak, 16 köy etkilenecek ve baraj inşaatı sırasında 34 bin 500 ağaç kesilecek.

Danıştay iptal kararını onaylamıştı

İstanbul’un su ihtiyacını karşılamak için Şile ve Kandıra arasına yapılması planlanan Sungurlu Barajı’na ÇED olumlu kararı verilmesine ilişkin karar 5 Aralık 2018’de İstanbul 11. İdare Mahkemesi tarafından iptal edilmiş, 14 Mayıs 2019’da da bu karar Danıştay tarafından onaylanmıştı.

Ancak Danıştay’ın onayına ve yerli halkın projeye karşı çıkmasına rağmen Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Sungurlu Barajı projesine 3 Nisan tarihinde ‘ÇED Olumlu’ kararı verdi.

263 milyon 82 bin lira harcanacak

ÇED Raporunda yer alan bilgilere göre baraj inşaatının 1 milyon 695 bin 595 metrekarelik bir orman arazisinin su tutma havzası içinde olduğu belirtilerek, Sungurlu Barajı için 263 milyon 82 bin TL harcanacak.

Köyler su altında kalacak

Ayrıca raporda “Sungurlu Barajı yapıldığı takdirde göl alanı içerisinde kalan nüfusun tamamı yer değiştirecektir. Rezervuar alanı içerisinde kalan yerleşim birimlerindeki nüfusun dışında, 300 metrelik mutlak koruma bandında kısmen de olsa etkilenen bir nüfus mevcuttur” ifadeleri yer aldı.

Rapora göre tarım alanları baraj projesinden etkilenirken, su altında kalan yerleşim yerleri oldukça fazla. Teksen Mahallesi ve Akçaova Mahalleleri ile Abdipaşa Mahallesi, Akıncı Mahallesi, Tepeköy Mahallesi, Kabaklar Mahallesi, Çalça Mahallesi, İlyaslar Mahallesi, Yukarıköy Mahallesi, Sungurlu Mahallesi, Yorgalar Mahallesi, Selametli Mahallesi, Kubuzcu Mahallesi ve Gebeşler Mahallesi gibi yerleşim yerleri mutlak koruma alanı içerisinde bulunuyor.

Teksen Köyü

34 bin 500 ağaç kesilecek

ÇED raporuna göre tüm proje alanı içerisinde yaklaşık 1 milyon 691 bin 595 metrekare orman sayılan alan bulunduğunun tespit edildiği amenajman planları verilerine göre, proje alanında yaklaşık olarak 34 bin 500 adet ağaç kesileceği belirtildi.  Planda “Baraj rezervuar sahasında belirli bir ormanlık alanı su altında bırakacaktır” ifadeleri kullanıldı.

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.