İfade ÖzgürlüğüManşetMedya-İnternetTürkiye

Şubat’ta altı gazeteciye 26 yıl hapis

0
Dicle Fırat Gazeteciler Derneği (DFG), 2021 yılı şubat ayı hak ihlalleri raporunu açıkladı. Gazetecilere yönelik baskıların hız kesmediğinin belirtildiği raporda, neredeyse her gün gazetecilerin gözaltı, tutuklama, soruşturma, dava, hapis cezası, ajanlık dayatması, saldırı ve tehditler yaşadığı belirtildi.

Raporda, şubat ayında gazetecilere yönelik yaşanan hak ihlalleri şöyle sıralandı:

“6 gazeteci gözaltına alındı, 1 gazeteci tutuklandı, 2 gazeteci saldırıya uğradı, 8 gazeteciye kötü muamele, 2 gazeteciye tehdit, haber takibi yapan 2 gazeteci olaylı bir şekilde engellendi, 4 soruşturma, 11 dava, 6 gazeteciye toplam 26 yıl hapis cezası verildi, 2 gazeteciye cezaevinde kötü muamele, 174 habere ve 3 internet sitesine erişim engeli, toplam 85 gazeteci tutuklu.

‘Karanlık şubat’

Yargının gazetecilere yönelik yaklaşımları nedeniyle “karanlık” olarak değerlendirilen şubat ayı raporunda şu ifadeler kullanıldı:

“Yargı bu konuda iktidardan bağımsız bir yerde durmuyor, hatta söz konusu gazeteciler olduğunda iktidara bağımlı bir hale geliyor. İktidar kanadını rahatsız eden her haber, görüntü veya fotoğraf için yargı vakit kaybetmeden harekete geçiyor ve gazeteciler hakkında soruşturmalar başlatılıyor, davalar açılıyor. Gazeteciler neredeyse her gün hâkim karşısına çıkarılıyor. Raporda da yer verdiğimiz üzere, şubat ayında 36 dosyadan 72 gazetecinin hâkim karşısına çıktığını görüyoruz. Yargıyı basın emekçilerine karşı ‘sopa’ görevi görmekten vazgeçmeye çağırıyor, haber yapmanın suç olmadığını gazetecilerin temel görevi olduğunu hatırlatıyoruz.” 

Raporda, tutuklu tüm gazetecilerin bir an önce özgürlüklerine kavuşmasını talep edildi, “Eğer reform söylemlerinde samimilerse ilk adım olarak cezaevindeki gazetecileri serbest bırakmakla başlayabilirler” denildi. 

You may also like

Comments

Comments are closed.