Doğa MücadelesiEkolojiManşet

Su ve Vicdan Nöbeti Toronto’da

0

Çanakkale Kirazlı’da siyanürlü altın arama faaliyetine karşı haftalardır sürdürülen Su ve Vicdan Nöbeti, Alamos Gold’un anavatanında da başlatıldı. Toronto’da, şirketin merkez ofisi önünde başlayan nöbet, pazar günü büyük bir eylemle sonlandırılacak.

Kanada merkezli altın madeni şirketi Alamos Gold’un, Kazdağları’nda yaptığı doğa katliamına karşı, şirketin Toronto’daki merkez ofisi önünde önceki gün Su ve Vicdan Nöbeti başlatıldı. Kanada Kazdağları Dayanışması – Toronto tarafından düzenlenen nöbet, Pazar gününe dek sürecek. Pazar günü ise Dundas Meydanı’nda büyük bir eylem yapılması planlanıyor.

Nöbet başlarken okunan basın açıklamasında, Kanadalı şirketin Türkiyeli taşeronu Biga Madencilik’in Kazdağlarında 200 bine yakın ağacı katlettiği belirtildi; “Söz konusu sahada altın çıkarmak için 20 bin ton siyanür kullanılacak. Şirket projeyi tamamladığında büyük miktarda arsenik ve ağır metal bölgedeki toprağı kirletecek, olası bir siyanür sızması halinde ise bu tarihi bölgedeki doğal yaşam yok olacaktır” denildi.

Çanakkale’de başlatılan Su ve Vicdan Nöbeti’ne atıf yapılan açıklamada, nöbetin maden şantiyesindeki faaliyetleri fiilen durdurmayı amaçladığı kaydedildi.

‘Kanada hükümetinin çevreci ikiyüzlülüğü’

Kazdağları’ndaki benzer yıkıcı projelerin Türkiye’nin başka bölgelerinde ve dünyanın bütün coğrafyalarında sürdüğü belirtilen açıklamada, Kanada merkezli maden şirketlerinin dünya madenciliğinin yüzde 75’ini temsil ettiği ve bu şirketlerin hükümetlerle işbirliği içinde ülkelerin doğal kaynaklarını yağmaladıkları ifade edildi.

Açıklamada, Kanada dahil pek çok hükümetin, bir yandan kendilerini çevre dostu olarak gösterirken, diğer yandan, kârlarını artırmak için ormanları katleden, iklim değişikliğini hızlandıran, tarıma zarar veren, suları zehirleyen ve sayısız canlı türünün doğal ortamını yok eden kendi şirketlerine izin vermesinin ikiyüzlülük olduğu anlatılarak şu ifadeler kullanıldı: “Sadece Kazdağları’nda değil, dünyanın her yerinde, doğayı ve kaynaklarımızı katleden sömürücü kapitalist girişimlere karşı geleceğimize ve doğamıza sahip çıkmak için Alamos Gold’un önünde Su ve Vicdan Nöbeti’ni başlatıyoruz.”

25 Ağustos’da Toronto Dundas Square’de

Su ve Vicdan Nöbeti kapsamında 25 Ağustos 2019 Pazar gününe kadar her gün saat 16.00’da Alamos Gold’un merkez ofisinde buluşulacak. 25 Ağustos Pazar günü saat 13.00’de de Dundas Square’de büyük eylem gerçekleştirilecek.

Türkiye’de avukatlardan suç duyurusu  

Türkiye Baroları Kent ve Çevre Hukukçuları ise Kirazlı altın madeni projesiyle ilgili olarak , 2 Eylül  Pazartesi günü suç duyurusunda bulunacaklarını belirtti: Avukat İsmail Hakkı Atal’ın paylaştığı çağrı metni şöyle:

“2 Eylül Pazartesi günü saat 14.00′ de Kirazlı için Çanakkale Adliyesinde buluşuyoruz. Fazladan kesilen ağaçlar için suç duyurusunda bulunup Çanakkale Belediyesi’ nin Gayri  Sıhhi Müessese İzni İptal davasına müdahil olacağız.  Diğer yandan da 2 Eylül’ e kadar  aşağıdaki bağlantıda yer alan ve işletme izin ve ruhsatlarının ve ÇED olumlu kararının iptalini talep eden dilekçeyi Çanakkale Valiliği’ne göndereceğiz. Bekliyoruz. “

You may also like

Comments

Comments are closed.