İklim KriziManşetTürkiye

Su tasarrufu çağrıları sürüyor: Su için daha sıkı kontroller yapılmalı

0
Memleketten Kuraklık Manzaraları: İznik Gölü... Fotoğraf: Koray Doğan Urbarlı (24 Ocak 2023)

İnsan kaynaklı faaliyetler sonucunda etkisi artan iklim değişikliği nedeniyle hava sıcaklıklarının mevsim normallerinin üstünde seyretmesi ve kış yağışlarının yetersiz kalması nedeniyle barajlardaki su seviyeleri endişe kaynağı olmaya devam ediyor. Kuraklık için alarm zilleri çalarken, uzmanlar Türkiye‘yi bekleyen kurak yaz ayları konusunda uyarıyor.

Hürriyet‘ten Ekin Hazal Doğruyusever‘in aktardığına göre; Su Politikaları Derneği Başkanı Dursun Yıldız, hem vatandaşlara hem de yöneticilere seslenerek yapılması gerekenleri ve çözüm önerilerini şöyle anlattı:

“Sürdürülebilir bir su politikası için öncelikle yapılması gereken iş, eldeki mevcut suyu en verimli şekilde yönetmektir. Su temininde verimliliği arttırmanın en etkili yolu da şebekelerdeki kayıp ve kaçakları mümkün olan en alt seviyeye düşürmektir. Ayrıca çim ve bahçe sulamak gibi uygun yerlerde arıtılmış atık su kullanımını arttırmak gerekiyor. Yerel yönetimler, evlerde su kullanımında verimlilik bilincini arttırmak için bazı mahallelerde pilot proje uygulamaları yapabilir.”

Kaynak: ASKİ (30 Mart 2023 verileri)

 

‘Su israfı yapan işletmeler daha sıkı kontrol altına alınmalı’

Bir bölge veya mahalledeki binalarda suyu verimsiz kullanan su aparatlarının, belediyeler tarafından değiştirilerek su kullanım farkındalığı yaratılıp kullanılan su miktarındaki azalmanın tespit edilebileceğini belirten Dursun Yıldız, “Elde edilen sonuçlar üzerinden bunun yaygınlaştırılmasına yönelik adımlar atılabilir. Ayrıca Ankara dahil büyük kentlerimizde suda talep yönetimine geçilmesi zorunlu oldu. Su israfı yapan işletmeler daha sıkı kontrol altına alınmalı” ifadelerini kullandı.

Suyun azlığı kadar fazlalığını da yönetmek gerektiğini belirten Yıldız, bu kapsamda yerel yönetimlerin özellikle ani ve şiddetli yağışların oluşturduğu şehir sellerine karşı hazırlıklarını artırması gerektiğini vurguladı.

Kaynak: İSKİ (30 Mart 2023 verileri)

‘Değişimleri gerçekleştirerek evsel su kullanımını yüzde 35 oranında azaltmak mümkün’

Su Politikaları Derneği Başkanı Dursun Yıldız, “Kanalizasyon ve yağmur suyu hatlarını ayırarak yağmur suyu güvenli bir şekilde deşarj edebilmelidir. Ayrıca her kısa süreli ve şiddetli yağışta dolan düşük kotlu bölgelerde, alt geçitlerde suyun güvenli şekilde deşarjı için projeler geliştirmelidir. Evsel su kullanımının yaklaşık yarısı banyo ve tuvalette kullanılıyor. Suyun evsel olarak daha verimli kullanılması için, öncelikle bazı aparatlar ve tuvalet rezervuarları değiştirilerek, banyo ve tuvaletteki su kullanım miktarının azaltılması önemli” diyerek şunları aktardı:

“Bunun yanı sıra bulaşık ve çamaşır makinelerinin tam dolu çalıştırılması, bahçe sulama için depolanan yağmur suyunun kullanılması gibi su kullanım alışkanlıklarımızın düzenlenmesi de önemli. Tüm bu değişimleri gerçekleştirerek evsel su kullanımını yüzde 35 oranında azaltmak mümkün. Ankara’da 2.5 milyondan fazla su abonesi var. Bu abonelerin yarısı bile suyu daha verimli kullansa çok büyük miktarda su tasarrufu sağlanır.”

Kaynak: BUSKİ (30 Mart 2023 verileri)

‘İki ay normal seviyede yağış olsa dahi, eksikliği tamamlamaya yetmeyecek’

Ankara’da bu sene yağışların normalin altında gerçekleştiğini kaydeden Yıldız, “2022-2023 su yılı kurak başladı. Son dönemde düşen yağışlar ise kısa süreli sağanak geçişleri şeklinde oluyor. Ankara’da uzun yıllardır ölçülen aylık toplam yağış miktarı ortalaması değerlerine göre en fazla yağışın nisan ve mayıs aylarında düştüğü biliniyor. Önümüzdeki iki ay yağış ihtimali olsa ve bu yağışlar normal seviyede gerçekleşse bile kış yağışlarındaki eksikliği tamamlamaya yetmeyecektir” dedi.

Son olarak Dursun Yıldız, yağış rejiminde yaşanan düzensizliklerin bu yaz Ankara’daki su yönetimini ve su kullanıcılarını zorlayabileceğini ifade ederek şunları aktardı:

Ankara Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlüğü (ASKİ) bu konudaki tehlikeyi fark ederek bir ay önce suyun bilinçli kullanılmasına yönelik bir çağrı yaptı. Ankara’da içme ve kullanma suyu barajlarındaki ortalama aktif doluluk oranı bugün itibarıyla (29 Mart 2023) yüzde 22.18. Bu oran Ankara barajlarının depolama hacmi büyük olduğu için mevcut su miktarı olarak düşük gibi görülebilir. Ancak öyle değil. Ankara’nın Kesikköprü Barajı’ndan Kızılırmak suyunu kullanmak gibi bir alternatifi de var. Bu suyun kalitesi düşük olsa da belirli bir oranda kullanıma alınıyor. Halen Ankara’ya verilen suyun yaklaşık üçte biri Kesikköprü’den çekiliyor” diye konuştu.

More in İklim Krizi

You may also like

Comments

Comments are closed.