Studio- x İstanbul’da yeni sergi: “Games and Politics”

Studio-X Istanbul, 22 Şubat – 16 Mart 2019 tarihleri arasında San Francisco, Bükreş ve Sao Paulo’dan sonra “Games and Politics” sergisine ev sahipliği yapıyor.

Küratörlüğünü Stuttgart Medya Akademisi’nde Oyun Tasarımı profesörü ZKM’nin eski küratörü Stephan Schwingeler ve Goethe-Institut eş küratörleri Jeannette Neustadt-Grusche ve Sophie Rau’nun üstlendiği sergi; bilgisayar oyunlarının oyun diliyle politik potansiyellerini nasıl geliştirdiğini inceliyor. Goethe-Institut’un Karlsruhe Sanat ve Medya Merkezi (ZKM) işbirliği ile geliştirdiği gezici sergi boyunca çeşitli konuşmalar ve atölyeler de düzenlenecek.

1970’lerden bu yana “bilgisayar oyunu” kavramı hızlı bir gelişme geçirdi. Başlardaki PAC-Man veya Super Mario gibi basit görünümlü biçimler, zaman içinde karmaşık toplumsal gerçeklikleri yansıtan veya sorgulayan kapsamlı dünya tasarımlarına dönüştü. Artık bilgisayar oyunları, yepyeni bir sanatsal ifade alanı…

Sergi boyunca düzenlenecek atölyelerin yürütücülüğünü Bahçeşehir Üniversitesi Oyun Laboratuvarı (BUG) üstlenecek. Bilgisayar oyunlarının politik imkânları üzerine kafa yormuş ilk oyun tasarımcısı teorisyenlerden Uruguaylı Gonzalo Frasca’dan Belçikalı Tale of Tales’e kadar pek çok önde gelen oyun tasarımcısının istisnai çalışmalarının yer aldığı Games and Politics, interaktif bir sergi.

Güncel toplumsal sorunları işleyen 16’sı aktif şekilde deneyimlenebilecek 18 bilgisayar oyununun sergilendiği Games and Politics, politik anlamda iddialı bu bilgisayar oyunları üzerinden, kategorinin olanaklarını ve sınırlarını araştırıyor ve bir yandan da eğlence endüstrisi içinde muhalif bir duruş yansıtıyor. Sergi, bilgisayar oyununu politik, toplumsal ve sanatsal bir mecra olarak sunarken şu soruyu da soruyor: Bir bilgisayar oyunu politik potansiyelini oyun dilinden kopmadan nasıl geliştirebilir?

Sergi, diğerinin üstünlüğüne dayanan marjinalleşmiş durumlara odaklanıyor. Örneğin Sunset güvencesiz çalışma koşullarını, Perfect Woman toplumsal cinsiyet meselelerini, This War of Mine silahlı çatışmaların sonuçlarını, Yellow Umbrella totaliter sistem karşıtı devrimleri, Escape from Woomera ise göçmen ve mültecilerin gördüğü muameleyi bir şekilde deneyimleme olanağı yaratıyor.

.

(Yeşil Gazete)

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

[Bir şarkının hikayesi] San Francisco/ Scott McKenzie

Scott McKenzie’nin Hippi kültürünü konu alan 'San Francisco (Saçınıza Çiçek Taktığınızdan Emin Olun)' şarkısı, Beatles’ın 'All You Need is Love'ı ile beraber, 'Summer of Love'ın belirleyici şarkılarından biri olarak kabul edilir.

Bozcaada’nın ekolojik belgesel festivali 9 Ekim’de başlıyor!

11. BIFED Bozcaada Uluslararası Ekolojik Belgesel Festivali 9-13 Ekim tarihleri arasında Bozcaada’da gerçekleşecek. Gösterimler her sene olduğu gibi bu sene de ‘ücretsiz’ olarak izleyiciyle buluşacak. Festivalde yerli-yabancı birçok yönetmen gösterimler sonrasında izleyicilerin sorularını yanıtlarken, çeşitli söyleşi ve atölyeler de düzenlenecek.

Banksy bu kez duvara tünemiş keçiyle ortaya çıktı

Banksy'nin yeni eseri, Londra Richmond'da duvara tünemiş bir keçi silüeti oldu. Görenlerin çoğu sanatçının doğa- insan ilişkisinin tahrip edilmesini resmettiği kanısında.

SALT’dan ses enstalasyonu: Bitkiler ve sevenleri için sıcak toprak sesleri

Salt Beyoğlu’ndaki Kış Bahçesi için hazırlanan 'Bitkiler ve Bitkileri Sevenler için Sıcak Toprak Sesleri', 13 Ağustos-6 Ekim tarihlerinde Passepartout Duo’nun ses enstalasyonuyla devam ediyor. Program kapsamında 17 Eylül'de bir sunum ve performans gerçekleştirilecek.

Ankara Film Festivali’ne başvurular başladı

35. Ankara Film Festivali için Ulusal Uzun, Belgesel ve Kısa Film yarışmalarının başvuruları bugün başladı. Online başvurular 20 Eylül’de sona erecek. 

EN ÇOK OKUNANLAR