EnerjiManşet

STK’ler: Veto yetmez, zehir saçan santraller kapatılsın

0

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye’nin en eski ve kirli 15 adet kömürlü termik santraline 2,5 yıl daha havayı kirletme izni veren torba yasadaki; Madde 50’yi veto etti. Erdoğan’ın ilk vetosu olan yasa tasarısına karşı termik santrallerin bulunduğu yerde yaşayanlar Yeşil Barış (Greenpeace) Derneği ile birlikte daha önce 15 kömürlü termik santralin kapatılması için Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı‘na başvurmuştu.

2013 yılında kömürlü termik santrallerin özelleştirilmesinin ardından, bu santrallerin çevre yatırımlarını tamamlamaları için 2019 yılının sonuna kadar süre tanınmıştı. Bu süre içerisinde santraller, filtre ve baca gazı arıtma sistemleri gibi çevre yatırımlarını yapmadan zehirli gazları altı yıl boyunca doğrudan havaya saldı.

Verilen sürenin dolmasına iki ay kala 22 Kasım’da Madde 50, Adalet ve Kalkınma Partisi ile Milliyetçi Hareket Partisi’nin oylarıyla Meclis’te kabul edilmişti.

1 Ocak itibarıyla faaliyetleri hemen durdurulmalı

Greenpeace avukatı Deniz Bayram veto kararıyle ilgili şöyle konuştu:

‘‘Türkiye’de 15’ten fazla termik santralin 2,5 yıl daha zehir saçmasına izin veren yasanın vetosu umuyoruz Türkiye’de kirli enerjinin de sonu olur. Vetonun gerekçesi olan Anayasa’nın 56. Maddesi sağlıklı ve dengeli bir çevrede yaşama hakkı, bu yasanın tekrar gündeme gelmesinin önünü kesmektedir. 1 Ocak 2020 tarihi itibarıyla filtre, kül barajı gibi çevre yatırımlarını yapmamış santrallerin faaliyetlerinin durdurulması gerekmektedir. Greenpeace olarak yıllardır zehir saçan bu santrallerin, bulunduğu bölgede yaşayan halk daha fazla zehirlenmeden, faaliyetlerinin durdurulmasını istiyoruz. Bu veto kararı, kirli enerjiden çıkışın sonu, Türkiye’de enerji dönüşümünün dönüm noktası olmalıdır.’’

Greenpeace Akdeniz, Temmuz ayında söz konusu 15 santralden ikisinin yer aldığı Kütahya Seyitömer ve Tunçbilek’te yaptığı 24 saatlik hava ölçümü sonucu hava kirliliğinin Dünya Sağlık Örgütü’nün limit değerinin üç katı çıktı olduğunu ortaya çıkarmıştı.

Yasa hangi santralleri kapsıyor?

  • Çanakkale / ÇAN 18 Mart Termik Santrali
  • Şırnak / Silopi Termik Santrali
  • Kahramanmaraş / Afşin Elbistan A Termik Santrali
  • Karabük / Kardemir Termik Santrali
  • Kütahya / Tunçbilek Termik Santrali
  • Kütahya / Seyitömer Termik Santrali
  • Manisa / Soma A Termik Santrali
  • Manisa / Soma B Termik Santrali
  • Sivas / Kangal Termik Santrali (1. Ve 2. üniteler)
  • Zonguldak / Çatalağzı Termik Santrali
  • Ankara / Çayırhan Termik Santrali
  • Muğla / Yeniköy Termik Santrali
  • Muğla / Kemerköy Termik Santrali
  • Muğla / Yatağan Termik Santrali
  • Bursa / Orhaneli Termik Santrali
  • Kahramanmaraş / Afşin Elbistan B Termik Santrali

Ekoloji Birliği: Gereğini yapın

Ekoloji Birliği’nden yapılan açıklamada da “Veto yetmez, termik santraller hemen kapatılmalıdır” denildi.

Söz konusu yasa çalışmasından Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın habersiz olduğunun düşünülemeyeceği belirtilen açıklamada, “ AKP Genel Başkanı Erdoğan’ın onayıyla gelen yasa, yine AKP ve MHP oylarıyla kabul edildi. Ancak sözünü tutmayan Meclise yönelik çok çeşitli tepkiler oldu” denildi.

Yasanın Meclis’ten geçmesinden sonra Cumhurbaşkanı’na yasanın veto edilmesi çağrısında bulundukları ve santrallerin kapatılmasını istedikleri hatırlatılan açıklamada şu ifadeler kullanıldı:

“Termik santraller, filtresi olsa da bacalarından zehir yaymaya devam edecektir. İnsan sağlığını yanında doğayı kirleten, iklim krizini büyüten etkenlerden biri olan termik santrallerin kapılarına kilit vurulmalıdır.

Ekoloji Birliği olarak Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın “vetosunun” önemli bir adım olduğunu düşünsek de kamuoyu baskısının etkisini unutmamak gerekir.

Cumhurbaşkanı bir yandan termik santralların süresinin uzatılmasını veto edip “duyarlılık” gösterisi yaparken diğer yandan bir ekolojik yıkım ve talan projesi olan “Kanal İstanbul” da ısrarcı olmaktadır.

Ekoloji Birliği olarak bir kez daha vurguluyoruz: Veto yetmez, termik santraller kapatılmalıdır. Kanal İstanbul Projesi’nden vazgeçilmeli ve yeniden gündeme getirilmemelidir.”

More in Enerji

You may also like

Comments

Comments are closed.