KadınManşet

Şort giydiği için bir kadına tekme atan saldırgan tutuklandı

0

İstanbul’da belediye otobüsünde yolculuk yapan hemşire Ayşegül Terzi’ye (23) şort giydiği için tekme atan Abdullah Çakıroğlu tutuklandı. Zanlının mahkemeye sevk edildiği sırada Adalet Bakanlığı’nın hazırladığı yasa tasarısı gündeme geldi.

18

Bakanlığın Kurban Bayramı öncesi hazırladığı yasa taslağıyla vücut dokunulmazlığına karşı kasten işlenen suçlardaki tutuklama yasağı kaldırılacak. Düzenlemenin, geçen hafta otobüste şort giydiği için tekmeli saldırıya uğrayan hemşire olayından sonra gündeme gelmesi dikkat çekti. “Basit yaralama” suçundan gözaltına alınan ve serbest bırakılan Çakıroğlu hakkında, aynı gün akşam saatlerinde yeniden gözaltı kararı verilmişti. Kartal’daki Anadolu Adalet Sarayı’na dün getirilen Çakıroğlu yeni bir savcıya ifade verdi.

Tutuklamaya sevk edilmişti

Kartal’daki Anadolu Adalet Sarayı’na getirilen Çakıroğlu yeni bir savcıya ifade verdi. Müracaat savcılığında ifade veren Çakıroğlu, Türk Ceza Kanunu’nun(TCK) 216/1. Maddesinde düzenlenen “Halkı kin ve düşmanlığa tahrik veya aşağılama” ve TCK 115/3. maddesinde düzenlenen “İnanç, düşünce ve kanaat hürriyetinin kullanılmasını engelleme” suçlarından tutuklanması talebiyle nöbetçi Sulh Ceza Hakimliği’ne sevk edilmişti.

19

Ayşegül Terzi Maslak’taki evine giderken otobüste şort giydiği için Çakıroğlu’nun tekmeli saldırısına uğramıştı. Asayiş Şube Müdürlüğü ekipleri, otobüsteki güvenlik kamera kayıtlarını inceleyerek, Abdullah Çakıroğlu’nu gözaltına aldı. Ayşegül Terzi, şüphelinin yakalanması üzerine, önceki gece teşhis için Asayiş Şube Müdürlüğü’ne gitti. Şüpheliyi teşhis eden genç kadın, “Bugün benim bayramım. O gün bana bayramı yaşatmadı, yaşayamadım” dedi.

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı: Takipçisi olacağız

Öte yandan Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya, Ayşegül Terzi’yi telefonla aradı. Bakanlık kaynaklarından edinilen bilgiye göre, Aile Bakanı Kaya’nın “Bakanlık olarak olayın takipçisi olacağız” dediği öğrenildi. Ayşegül Terzi’ye geçmiş olsun dileklerini ileten Bakan Kaya’nın, telefon görüşmesinde, kadına şiddetin ne sebeple olursa olsun kabul edilemez olduğunu ve bakanlık olarak olayın takipçisi olacaklarını vurguladığı öğrenildi. Aile Bakanı Kaya’nın ayrıca İstanbul Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü’ne Ayşegül Terzi’ye her türlü desteğin sağlanması konusunda talimat verdiği belirtildi.

Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu’ndan protesto

Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu üyeleri Maslak’ta bir otobüste yolculuk yapan Ayşegül Terzi’ye şort giydiği için tekme atan Abdullah Çakıroğlu’nun serbest bırakılmasını protesto etti. Galatasaray Meydanı’nda dün bir araya gelen platform üyeleri “Haklarımızdan ve özgürlüğümüzden vazgeçmeyeceğiz” pankartı açıp, “Ayşegül Terzi yalnız değildir”, “Laiklik için direneceğiz” ve “Yaşasın kadın dayanışması”, sloganları attı. Eylemde konuşan Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platform Temsilcisi Gülsüm Kav, “En doğal haklarımızı ellerinizden almaya çalışıyorlar. Unutulmamalıdır ki bir yerde ne kadar zulüm olursa, o kadar direniş olur” diye konuştu. Kav, tüm kadınları mücadeleye davet etti. Ayvalık Bağımsız Kadın İnisiyatifi, yaşanan olayı ve saldırganı şort giyerek Ayvalık Cumhuriyet Alanı’nda protesto etti.

Dünyada yankılandı

Olay İtalya’nın en çok okunan gazetesi Corriere della Sera tarafından “Şort giydiği için otobüste dayak yedi. 23 yaşındaki hemşire hakarete ve saldırıya uğradı. Saldırgan ‘Şort giymişsin, sen şeytansın, ölmelisin’ dedi” şeklinde duyuruldu. Gazetenin sitesinin manşetinden yayımlanan otobüsün güvenlik kamerası görüntüsü son 24 saatte uluslararası medyada Türkiye ile ilgili en çok paylaşılan içerik oldu. Sosyal medyada olaya tepki gösteren pek çok kişi #AyşegülTerzinin- SesiOlalım etiketiyle Terzi’ye destek mesajları paylaşmıştı. Çakıroğlu’nun serbest bırakılması da tepki çekti.

 

(Cumhuriyet)

More in Kadın

You may also like

Comments

Comments are closed.