Kültür-SanatManşet

‘Sonsuzluk Boşluğu’ sergileneceği şehri arıyor

0

İtalya’da yaşayan Türk tasarımcı Öznur Pınar Çer ve ve ortağı Danilo Petta tarafından tasarlanan Sonsuzluk Boşluğu + Zamansız Kinetik (Hole Zero + Timeless) adlı çalışma Public Artwork in Mexico City yarışmasında 340 uluslararası tasarımcının eserleri arasında beş finalistten biri oldu.

Tasarım hem güneşin hareketlerine göre hem de insanların hareketi ile, kendi kafes yapısı içinde 360 derece dönebilme özelliğine sahip. Üzerindeki güneş panelleri sayesinde elektrik üretme özelliğine de sahip olan tasarım ile sanatçılar, insanlığa zorlu pandemi günlerinde, başka türlü bir yaşamın mümkün olduğu mesajını vermeyi amaçlıyor.  Bu özgün tasarımın herhangi bir şehri süslemesi için ise 270 bin avroluk yani yaklaşık 2.5 milyon liralık bir maliyet gerekiyor.

Kurulum maliyeti 270 bin euro

Sonsuzluk Boşluğu + Zamansız Kinetik, talep eden olması durumunda yaklaşık altı ay içinde kurulabilecek ve yaklaşık kurulum maliyeti 270 bin euro olacak. Bu da Türk Lirası cinsinden 2.5 milyon liraya yaklaşıyor.

Öznur Pınar Çer tasarımıyla ilgili şunları söylüyor: 

“Bu sanat yapıtını   tamamen canlı bir heykel olarak adlandırıyoruz. Güneşin gün içerisinde değişen konumuna göre paneller, güneş ile optimize şeklinde çalışacak. Dönüşleri güneşin yönüne ve verimine bağlı olacak. Paneller aynı zamanda insanlarla etkileşimli olacak. Bu tasarım aynı zamanda güneş enerjisi konusunda farkındalık yaratacak bir tasarım. Uygulanacak araziye göre, 1300 panelin bir yüzeyinde bulunan ince solar paneller sayesinde, bulunduğu lokasyonun iklim ve güneş verilerinden faydalanarak, modüllerin dönüşü için ihtiyaç duyulan elektrik enerjisini kendi kendine sağlayacak. Fazla olan elektrik verilerini depolayacak ya da transfer edebilecek” 

Çer, tasarımının insanlığa vermek istediği mesajı ise şöyle özetliyor: “Gelecekteki duyguları ve yeni bir beklentiyi temsil ediyor. Pandemi süreci dünyada gelecek açısında umutsuzluk yarattı. Bunun dışında iklim değişikliği, savaş, açlık gibi birçok sorunla mücadele ediyor. İnsanlar bu tasarım yapımıza bakarken yeni bir yaşamın ve geleceğin hayalini kurmanın, imkânsız olmadığını ve gelecek için yeni bir umut olduğunu hissedecekler.”

You may also like

Comments

Comments are closed.