EğitimManşet

Son KHK ile Akdeniz Üniversitesi’ndeki görevine son verilen Bülent Şık’tan “mücadeleye devam” mesajı

0

Bu sabah yayımlanan 677 sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile 242 akademisyen ve 942 idari personel üniversitelerden uzaklaştırıldı. Görevden uzaklaştırılan akademisyenlerden biri de gazetemizde gıda güvenliği ve halk sağlığı konularındaki yazılarına sıklıkla yer verdiğimiz Akdeniz Üniversitesi Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü’nden Yrd. Doç. Dr. Bülent Şık idi.

bulent_sik

Akdeniz Üniversitesi’ndeki görevlerinden alınan ve tümü barış imzacısı olan akademisyenler Prof. Dr. Taha Karaman (Tıp Fakültesi), Prof. Dr. Erdal Girgil (Tıp Fakültesi), Prof. Dr. Nursel Şahin (Tıp Fakültesi), Doç.Dr. Cumhur İzgi (Tıp Fakültesi), Doç. Dr.Süleyman Ulutürk (İktisadi İdari Bilimler Fakültesi), Yrd. Doç. Dr. Hafize Öztürk Türkmen (Tıp Fakültesi), Yrd. Doç. Dr. Suzan Yazıcı (Edebiyat Fakültesi) ve Yrd. Doç. Dr Bülent Şık (Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü) olarak bildiriliyor.

Bülent Şık ile kamu görevinden çıkarılmasının ardından konuştuk:

Yeşil Gazete: Bülent Hocam merhaba, haberi az önce öğrendik biz de. Geçmiş olsun demek istedik. Yeşil Gazete’deki tüm arkadaşlarımızın da size selamı ve dayanışma mesajları var.

Bülent Şık: Çok teşekkür ederim. Biz de, kamu görevinden çıkarılan akademisyenler olarak birlikte oturuyoruz şu anda.

Y.G.: Bugün çıkarılan KHK ile ortaya çıkan kararın ne anlama geldiğini kısaca anlatabilir misiniz?

Bülent Şık: Aslında bu durumu bekliyorduk. Bekliyorduk diyorum çünkü Akdeniz Üniversitesi bünyesinde benimle birlikte 8 akademisyen arkadaşımız kamu görevinden çıkarıldık. Hepimiz de “Bu suça ortak olmayacağız” bildirisine imza atan akademisyenleriz. Barış imzacısı olduğumuz için bu durumla karşılaştık.

İmzacı olduğumuz dönemde görevden uzaklaştırılmıştık ve hakkımızda soruşturma açılmıştı. Daha sonra Rektörlüğün YÖK’e işten çıkarma talebi ile başvuruda bulunduğunu öğrendik. Ardından bir haber çıkmadı o süreçle ilgili, ta ki bugüne kadar. Bugün yayınlanan KHK ile benimle birlikte 8 arkadaşımız kamu görevinden çıkarıldı. Üniversitemizden bugünkü KHK ile 9 akademisyen çıkarılmış öğrendiğim kadarı ile. Diğer akademisyeni tanımıyorum ama benim az önce siz aradığınız sırada görüştüğüm 7 arkadaşım ve ben barış imzacısı idik ve o nedenle bu kararın verilmiş olduğunu düşünüyoruz. Bundaki amaç çok belirgin, muhalif sesleri susturmak istiyorlar?

Y. G. : Gıda Güvenliği alanında on yıllara varan çalışmalarınız da var. Bunun hakkında bilgi verebilir misiniz?

Bülent Şık: 30 yıllık çalışma hayatımın 27 senesi kamu hizmetinde geçti. Tarım Bakanlığı’nda 20 yıl görev yaptım, gıda kimyasallarının analizini yapan laboratuvar kuruluşu ve akreditasyonunda. Son 7 yıldır da üniversitede idim.

69

1990 ile 2010 arası Tarım Bakanlığı’nda gıda güvenliği ve toksikoloji üzerine çalışmalarım var. 2009 itibarı ile de Akdeniz Üniversitesi’nde idim. Laboratuvar kuruluşunda ve çeşitli Ar-Ge projelerinde yer aldım.

Y. G. : Sizi aslında pek çok yerde gıda güvenliği ve halk sağlığı konularında yayımladığınız gazete yazılarınız ile tanıyoruz daha çok…

Bülent Şık: Evet, pek çok gazetede alanım ile ilgili yazıları paylaşıyorum. Birgün, Radikal, Bianet, T24, Yeşil Gazete ve  Cumhuriyet’te gıda güvenliği, tarım, ekoloji, halk sağlığı üzerine yazılar kaleme aldım. Üniversiteye başladığım dönemden önce de şimdiki kadar sık olmasa da yazılarım yayınlanırdı, ama Üniversite’den sonra yazılar arttı.

Y.G.: Peki şu an neler hissediyorsunuz ve bundan sonraki süreç sizin için nasıl olacak?

Bülent Şık: Bekliyordum böyle bir kararı. Devlet beni şaşırtmadı diyebilirim yani. Mevcut gidişat gösteriyor ki muhalif insanların ayıklanma süreci devam edecek ama bu şeklide devam eder ise memleket iyi bir yere gitmeyecek, aksine daha kötü bir yere yere gidecek.

Bu süreçte işinden olan akademisyenlerin hepsi gerek akademik hayatları ile gerek çalışmaları ile gerek öğrencilerini yetiştirmeleri ile hepsi de dört dörtlük işlerini görevlerini yapan insanlar.  Barış istediğimiz için, toplumun dirlik düzenliğini istediğimiz için, barıştan sapmanın bizi nereye götüreceğini hatırlattığımız için bu oldu.

Bundan sonra, karara itiraz bağlamında hukuken yapılması gerekenleri yapacağız.  Onun dışında da şimdiye kadar ne yaptıysam onu yapmaya devam edeceğim, yazmaya da çizmeye de konuşmaya da devam edeceğim.

Diğer 7 akademisyen arkadaşım adına da söyleyebilirim bunu. Siz ararken söylediğim gibi az önce toplantı yaptık. Kamu görevinden çıkarılan arkadaşlarımın hepsi de aynı duyguları taşıyor. Mücadeleyi sürdüreceğiz, hepimiz de barış imzacısıyız. Bugün açıklanan KHK ile Akdeniz Üniversitesi bünyesinde kamu görevinden çıkarılan akademisyen arkadaşlarımızla birlikte mücadeleye devam edeceğiz.

Yeşil Gazete: Tekrar geçmiş olsun hocam. Bizimle duygularınızı paylaştığınız için de çok teşekkür ederiz

Bülent Şık: Asıl ben teşekkür ederim bu imkanı verdiğiniz için.

 

Bülent Şık kimdir?

bulent_sikGıda Mühendisi olan Bülent Şık, Ege Üniversitesi Gıda Mühendisliği Bölümü mezunu, doktorasını Akdeniz Üniversitesi Ziraat Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü’nden almış. 2014’den beri aynı üniversitenin Turizm Fakültesi’nde Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü’ne yardımcı doçent olarak çalıştı. Aynı zamanda ülkemizde cihaz ve donanım altyapısı açısından toksik kimyasal maddelerin analizleri alanındaki en önemli merkezlerden biri olan Gıda Güvenliği ve Tarımsal Araştırmalar Merkezi’nin 2007’de projesinin hazırlanması safhasından başlayarak kurulumunu ve faaliyete geçmesini sağladı. Bu araştırma kurumunda 2010-2015 yılları arasında Teknik Müdür Yardımcılığı görevini yürüttü. Yerli ve yabancı hakemli dergilerde çeşitli makaleleri yayınlandı. Öğretim üyeliği görevi öncesinde Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı bünyesinde faaliyet gösteren çeşitli laboratuvarlarda çalıştı. Kamu ve üniversite kaynaklı pek çok projede araştırıcı, danışman ve yürütücü olarak görev aldı. Ülkemizde halen devam eden insan ve çevre sağlığı ile ilgili en kapsamlı araştırma çalışmasının yürütülmesine kurduğu araştırma merkezi ile büyük bir katkı sağladı. Çalışma alanları arasında gıda güvenliği, enstrümental analiz, gıda kalite kontrolü, işçi sağlığı ve iş güvenliği, tehlikeli kimyasalların taşıma, depolama kuralları, laboratuvar kurulum ve akreditasyon uygulamaları gibi konular bulunuyor. Akdeniz Üniversitesi Gıda Güvenliği ve Tarımsal Araştırmalar Merkezi’nin kurucularından birisi olan Bülent Şık 2009 – 2015 yılları arasındaki çalışmaları ile bu merkezi hayata geçiren kişi olarak biliniyor.

Bülent Şık’ın çalışmalarıyla ilgili ayrıntılı bilgi için Bianet’te yayımlanan Demet Şahende Dinler’in Bir Akademisyen Hikâyesi başlıklı yazısına bakabilirsiniz.

 

Röportaj: Alper Tolga Akkuş

(Yeşil Gazete)

More in Eğitim

You may also like

Comments

Comments are closed.