DünyaManşet

[Son Dakika] Ekvador, Assange’ın sığınma başvurusunu kabul etti

0

Ekvador, Wikileaks sitesinin kurucusu Julian Assange’ın sığınma başvurusunun kabul edildiğini açıkladı. Assange’ın bir süre önce sığındığı Londra’daki Ekvador Büyükelçiliği sabah saatlerinden bu yana İngiltere polisi tarafından kuşatma altındaydı.

Julian Assange İsveç tarafından “cinsel ilişkide uygunsuzluk” suçundan sorgulanmak isteniyor. Ancak, İsveç makamları Assange’ı başka bir ülkede sorgulamayı reddediyorlar. Assange bir kaç defa İsveçli savcılara bulunduğu yerde sorularına cevap vermeye hazır olduğunu açıklamıştı. Öte yandan, Assange’ın kurucusu olduğu Wikileaks sitesi çok sayıda gizli belge ve yazışmayı yayınladığı için Assange’ın aslen ABD tarafından istendiği de iddia ediliyor. ABD yetkilileri Assange hakkında herhangi bir soruşturma olduğunu yalanlasalar dahi İngiltere’nin ölüm cezası olan ülkelere kanunları gereği iade yapamaması, İsveç’in ise böyle bir çekincesinin olmaması bu iddiaları destekler nitelikte.

Gelişmeler üzerine İngilizi hükümeti Ekvador Büyükelçiliği’nin “diplomatik statüsünü kaldırılabileceğini” ifade etmişti. Ancak, diplomatik kaynaklardan yapılan açıklamalar böyle bir adımın 1961 tarihli Viyana Sözleşmesi’nin diplomatik dokunulmazlık ile ilgili maddelerinin çiğnenmesi anlamına geleceğini ve İngiltere’nin başka ülkelerdeki elçiliklerinin de oluşacak yeni durumdan etkileneceğini belirtiyorlar. Ekvador Dışişleri Bakanı Ricardo Patino ise öfkeli bir şekilde yaptığı konuşmada İngiltere’yi uyararak, “Biz, Birleşik Krallık’ın sömürgelerinden birisi değiliz. Sömürge zamanları geçmişte kaldı” diye konuşmuştu.

Ekvador elçiliği önünde Assange’ın tutuklanması girişimini protesto eden göstericilerle polis arasında arbede yaşandığı ve bazı göstericilerin tutuklandığı da gelen haberler arasında.

(Yeşil Gazete, NYTimes, Aljazeera, BBC, Guardian )

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.