EkolojiManşet

Son 40 yılda yabani hayatın yarısı yok oldu: Altıncı toplu soy tükenmesini nasıl yavaşlatabiliriz?

0

Yabani hayata yönelen ‘altıncı toplu soy tükenmesi’ dalgası çoktan başladı.

Bu soy tükenmesi dolayısıyla aynı zamanda birçok insanın gıda teminini sağladığı bitki ve hayvanlar da tehdit altında.

Bioversity International Araştırma Grubu Başkanı Ann Tutwiler, bugün yayımladıkları yeni raporun ardından, yabani hayatta yaşanan soy tükenmelerinin etkileri için “bitki ve hayvanların toplu bir oranı da yabani hayat ile birlikte tehlikeye giriyor ve bu durum neredeyse hiç dikkat çekmiyor” dedi.

Tarımsal biyoçeşitlilik arttırılmalı

İngiliz Guardian’da yer alan haberde, Ann Tutwiler tarımsal biyoçeşitliliğin arttırılmasına vurgu yapıyor.

“Eğer soyunun tükenmesine izin veremeyeceğimiz bir şey varsa, o da milyarlarca insanın gıdasını temin ettiği ve yaşamını sürdürmesini sağlayan türlerdir. Bu tarımsal biyoçeşitlilik kaybetmekte olduğumuz çok değerli bir kaynaktır, kaldı ki hala dünyanın yüzleştiği birçok problemi çözmemize yardım edebilir. Aslında bunun küresel beslenme alışkanlıklarımızı, çevremize olan olumsuz etkimizi değiştirmek ve iklim değişikliğine adapte olmamızı sağlamak gibi gözden kaçan rolleri var.

Dünyadaki gıdanın dörtte üçü sadece 12 mahsul ve 5 hayvan çeşidinden sağlanıyor.

Dolayısıyla aslında gıda temin ettiğimiz şeyler hastalıklara ve zararlı böceklere karşı çok hassas olduğu söylenebilir, onları etkileyen bir şey çıkması durumunda insanlar toplu oranda bu durumdan etkilenecektir.

Örneğin İrlanda’da çıkan bir patates kıtlığında, tek türlü tarım alanına yayılan zararlı böcekler birçok insanın ölmesine sebep olmuştu.”

Çeşitlilik artmazsa ürünler büyüyen nüfusa yetişemeyebilir

“Aynı zamanda sadece belli şeylere ‘dayanmak’, dünyanın hızlıca değişen ikliminden de dolayı, büyüyen küresel nüfusa karşılık ürünümüzün çok az kalacağı anlamına geliyor.

Değişen çeşitlilikte besleyici gıdalar sağlayabilen, hastalıklara ve değişen çevreye dirençli olan on binlerce vahşi veya nadiren ekili tür var.

Fakat yaban alanların tahrip edilmesi, kirlilik ve aşırı avlanma Dünya’daki bu türleri de yok ediyor.”

Son 40 yılda yabani hayatın yarısı yok oldu

“Son 40 yılda yabani hayatın yarısı yok oldu, şimdi de yok olma tehlikesi ile en çok karşı karşıya kalanlar yabani türler.

Raporda belirtildiği üzere, bin ekili bitki türü çoktan tehlike altına girmişken, bu problem insanlığın gıda teminini de etkileyecek.”

‘İnsan ölümlerinin’ birincil nedeni yeteri kadar beslenememek

Tutwiler’e göre dünyadaki tarımsal biyoçeşitliliği korumak aynı zamanda ‘insan ölümlerinin’ birincil nedenini de oyun dışı bırakmak demek:

“Obezliği ve az gıda alımını yenemiyoruz. Çoğunlukla insanlar yeteri kadar beslenemiyor, yeterli çeşitlilikte gıda tüketemiyor. Tarımsal biyoçeşitliliği korumak bunun için de önemli.”

Rapor aynı zamanda hükümetlere ve şirketlere bu durumu aşmak için ‘az bilinen mahsul’leri ekmeleri konusunda önerilerde de bulunuyor.

 

(Gazete Karınca)

 

More in Ekoloji

You may also like

Comments

Comments are closed.