ManşetTürkiye

Soma maden ocağında cinayet: Yüzlerce işçi mahsur kaldı

0

Manisa’nın Soma ilçesinde özel bir şirkete ait kömür maden ocağında trafo patladı. Kaymakam Mehmet Bahaatin Atçı, patlama nedeniyle yaklaşık 200-300 madencinin, toprağın 2 kilometre altında mahsur kaldığını söyledi.

Manisa’nın Soma ilçesinde özel bir maden ocağında meydana gelen patlamada yüzlerce işçi mahsur kalırken ilk belirlemelere göre en az 20 işçi hayatını kaybetti. Bölgeye çok sayıda arama kurtarma ekibi ve ambulans sevk edilirken Enerji Bakanı Taner Yıldız’ın da Soma’ya hareket ettiği belirtildi.

Trafonun patlamasıyla çıkan yangında elektrikler kesildi, asansörler çalışmadı. Soma Kaymakamı Mehmet Bahattin Atçı madende 200-300 kadar işçinin mahsur kaldığını açıkladı. Atçı, yerin 2 bin metre altında madende patlamanın ardından yangın çıktığını söyledi.

AK Parti Manisa Milletvekili Muzaffer Yurttaş 20 işçinin hayatını kaybettiğini açıkladı:

Maden İşçileri Sendikası Genel Başkanı Nurettin Akçul ise katıldığı bir canlı yayında şunları söyledi:

“Yer altında yüzün üzerinde arkadaşımız var. Vardiya değişimi sırasında oluyor olay. Elektrik trafosu patlaması, bu yangına sebep olmuştur. Göçük vardır. Durum iç açıcı değil. Bütün tedbirler alınmış durumda. Ambulanslar oraya yığılmış durumda. Yerin altı tabi göremiyorsunuz, sonucunu hakikaten merak ediyoruz. Şu anda yer üstünden olduğu kısım, 200 metrenin altında ama iki kilometre falan yol yürüyüp öyle yürüyorlar. 1-2 kilometre arasındaki arkadaşlar yer altındalar. Haber alınamayan arkadaşlarımız da onlar. Ülkemiz dünya birincisi bu konuda. Her ne kadar da bunları dillendirsek de alınan tedbirler buna yetmiyor. Bir trafo nelere mal oluyor. Özellikle bu firma bu konuda çok duyarlı bir firmaydı. Ben de çok üzgünüm bu manada. Kesin bilgilere sahip olmadığımız için bir şey diyemiyorum.”

Bir televizyon kanalının canlı yayınına katılan Soma İtfaiye Müdürü, madene temiz hava vermeye çalıştıklarını söylerken, Ege Bölgesi’ndeki kömür işletmelerine ait bütün arama kurtarma ekipleri Soma’ya yönlendirildi.

İçeride 300 civarında işçi var

Soma Kaymakamı Mehmet Bahattin Atçı ise, ilçedeki özel bir madende elektrik trafosunda çıkan yangın sonucu madenin içinde bulunan 200-300 kadar işçinin mahsur kaldığını, hastaneye kaldırılan 20 işçiden 1’inin hayatını kaybettiğini söyledi. Gazetecilere açıklama yapan Atçı, Eynez mevkisinde özel bir şirketin işlettiği madenin elektrik trafosunun yanması sonrası duman nedeniyle madenin içindeki 200-300 işçinin mahsur kaldığını söyledi. Atçı, “Şu anda kurtarma çalışmaları devam ediyor. Bir vardiya işçi, 200-300 civarında içeride, bu işçilerden 20 tanesi çıkarılabildi, hastanelere sevk edildi. Bir tanesinin vefat ettiği bilgisi geldi” dedi.

Bakan Yıldız Soma’ya gidiyor

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, işçilerinin mahsur kaldığı kömür madeninde incelemelerde bulunmak üzere Soma’ya hareket etti. Gazetecilerin sorularını yanıtlayan Yıldız, hayatın kaybeden işçi sayısı ile ilgili rakam vermedi. İçeriye temiz hava verilmeye başlandığını söyledi.

Alınan bilgiye göre, Bakan Yıldız, madendeki kazanın ardından programlarını iptal etti.
Taner Yıldız, Soma’da işçilerinin mahsur kaldığı madende incelemelerde bulunacak, kurtarma çalışmalarını yerinde takip edecek.

Çalışma Bakanlığı, olayla ilgili olarak üç müfettiş görevlendirdi. Müfettişler olay yerinde incelemelerde bulunacak. Kızılay bölgeye araç ve 5 kişilik uzman ekip gönderdiğini duyurdu. Kızılay’dan yapılan açıklamada şu an için kan ihtiyacı olmadığı belirtildi.

Sağlık Bakanlığı da bölgeye 23 ambulans ve ambulans helikopter sevk etti.

Vedat Ünal (Maden İşçileri Sendikası Genel Sekreteri): Böyle bir talihsiz kaza olmuş… Nasıl yaşandı, trafo nasıl patladı? Uzmanlar gelecek, tespitlerini yapacak. Müfettişlerin tutanağından sonra ortaya çıkacak. Bugün bir trafo patladı. Tam vardiya dönüşündeyken, henüz net rakamı tespit edemedik. Yaralı olanları hastaneye götürüyorlar.

(Radikal ve Ajanslar)

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.