EmekManşetTürkiye

Soma Uyar Madencilik işçileri: Artık korkmuyoruz!

0

Soma‘daki Uyar Madencilik işçileri Ankara Yürüyüşü‘nü desteklemek için dün Soma Kaymakamlık meydanında basın açıklaması yaptı.

Eylemciler yaptıkları açıklamada madenciler olarak 14 yıldır ölüm ve iş kazası tazminatı alamadıklarını, maden ocağının kapatılması sonrası sekiz yıldır kıdem, ihbar ve maaş alacaklarının ödenmediğini ifade etti:

748 Uyar Madencilik işçisi ve aileleriyiz. Bugüne kadar gidilmedik yok, çalınmadık kapı bırakmadık. Siyasi partilerin ilçe başkanları, il başkanları, kaymakam, belediye başkanı, valilik, milletvekilleri, parti grup başkanvekilleri, TKİ genel müdürlüğü, enerji bakanlığı, çalışma bakanlığı, başbakanlık hepsiyle görüştük. Sekiz yıldır tek bir adım bile atılmadı, sözler verildi tutulmadı.

‘Onlara maden sahası, bize polis barikatı’

Başvurdukları hukuki yolların sonuçsuz kaldığını ifade eden madenciler,  temmuzda çıkan torba yasa ile Soma Kömürleri A.Ş‘ye ait ocaklarda çalışan 3500 maden işçisinin tazminatlarının ödenme yolu açıldığını ancak Uyar Madencilik işçileri olarak kendilerinin bunun dışında kaldığını söyledi.

Eylemcilerin basın açıklamasından öne çıkan kısımlar şu şekilde:

Madencilerin haklarını gasp ederek servet biriktiren, işledikleri suçlara rağmen yargılanmayan patronlara milyarlarca liralık vergi afları, ödüller, teşvikler, hibeler, ruhsatlandırmada yeni kolaylıklar sağlanıyorken biz işçilere yönelik yeni bir düzenleme yok.

Görüyoruz ki devletin gücü ancak hakkını arayan işçiye yetiyor. Patron Azim Uyar ise el üstünde tutulup, korunuyor kollanıyor, yetmezmiş gibi iki yeni maden sahası ruhsatı veriliyor. Bugün hakkımız olan talep edip yürümek istediğimizde bize reva görülense yasak, polis barikatı, gözaltı, biber gazı…

Artık korkmuyoruz. Yıllarca yerin yedi kat altında işçi sağlığı ve iş güvenliği kurallarının uygulanmadığı ocaklarda çalıştık, ciğer tükettik, iş kazalarında gözlerimizi, kolumuzu, bacağımızı kaybettik, iş cinayetlerinde yanı başımızda arkadaşlarımızı yitirdik. Yıllardır açlıkla mücadele ediyoruz, artık korkmuyoruz.

Sekiz yıldır tazminatlarını alamayan Somalı maden işçileri Soma’daki Maden Şehitliği’nin üzerine beş gün oturma eylemi yaptıktan sonra Ankara’ya yürüyüşe geçmişti.

Madenciler geçen hafta Salihli ilçesi sınırlarına geldiklerinde gözaltına alınmış, yedi saat boyunca ifadeleri alındıktan sonra serbest bırakılmıştı.

More in Emek

You may also like

Comments

Comments are closed.