ManşetUncategorizedYerel

Soma Holding’in termik planladığı Merzifon’a rüzgar enerjisi geliyor

0

Amasya’nın Merzifon İlçe Belediyesi elektrik ihtiyacını kurulacak iki rüzgar enerjisi santralinden karşılamak için düğmeye bastı. Yaklaşık 6 ay içinde tamamlanması planlanan 900 kw/saat gücündeki santraller, yapılacağı yer düşünülünce daha da önem kazanıyor. Çünkü Merzifon’da aynı zamanda Soma Holding de yılda 500 bin ton ham kömür çıkaracağı Yeni Çeltek kömür işletmesini yapmayı planlıyor. Yeşil Gazete’ye konuşan Merzifon Belediye Başkanı Alp Kargı, “Yenilenebilir enerjiyle termik santral işine karşı durmaya çalışıyoruz” diyor.

13190115

Amasya`nın Merzifon Belediyesi elektrik ihtiyacını Samsun Havza İlçesi Kemaliye Köyü Badırga Mevkiine kuracağı iki rüzgar enerjisi santralinden karşılayacak.

Yılda 2 milyonluk tasarruf

Yılda yaklaşık 6,4 milyon kw saat elektrik üretecek olan santraller, belediyenin 1,92 milyon TL’ye denk gelen bir elektrik maliyetinden de muaf olmasını sağlayacak. Belediye, santralden üretilecek elektiriği Yeşilırmak Elektrik Dağıtım’a (YEDAŞ) satıp elektrik harcamasını dengemeleyi hedefliyor.

chp_merzifon_ilçe_başkanı_Alp_kargı_yerel_haberr

Yeşil Gazete’ye konuşan Belediye Başkanı Alp Kargı, 15 Haziran’da YEDAŞ’la sözleşme imzalanacağını; yakında inşaat, harfiyat ve elektrik işleri için ihaleye çıkacaklarını belirtti. Bir önceki yerel yönetimin oluşturduğu RES her şey yolunda giderse altı ay içinde bitecek; belediye elektrik ihtiyacını tamamen rüzgar santrallerinden sağlayacak.

Yakında güneş panelleriyle ilgili projelere de başlayacaklarını belirten Kargı “burada yapılmak istenen termik santrale karşı durmaya çalışıyoruz. Yenilenebilir enerjiyi önemsiyoruz ama sadece ‘istemezük’ de demeden, alternatifleri oluşturuyoruz” diyor.

Yıkıcı değil yapıcı projeler

Amasya’nın Merzifon ilçesinde Soma Holding tarafında faailyete geçirilmek istenen Yeni Çeltek Kömür İşletmesi, Kargı’nın iddia ettiğine gore ülkenin grizu açısından en yoğun ve en derin ocağı. Sadece çevreye değil can güvenliği üzerine de etkisini düşünmek gerektiğini belirten Belediye Başkanı ‘Osmancık’tan Taşova’ya uzanan bu verimli araziler üzerinde bizim yıkıcı değil verimli projeler yapmamız gerekiyor” diyor.

Bir yıl önce imzalanan rödevans anlaşmasıyla, Yeni Çeltek’teki iki madenin 35 yıllık işletme hakkını kazanan Soma Holding’e ait Gürmin Enerji Ve Madencilik Anonim Şirketi, önümüzdeki günlerde üretime başlamayı ve ilk etapta yılda 500 bin ton ham kömür çıkarmayı hedefliyor. Şirketin nihai üretim hedefi yaklaşık 1 milyon 500 bin ton. Bu kömür de bölgede kurulacak termik santralde yakılacak.

(Gözde Kazaz / Yeşil Gazete)

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.