ManşetTürkiye

Soma Holding Yönetim Kurulu Başkanı Alp Gürkan’ın yakalama talebine red

0

Soma’da 301 işçinin hayatını kaybettiği iş cinayetini soruşturan Akhisar Cumhuriyet Başsavcılığı, Soma Holding Yönetim Kurulu Başkanı Alp Gürkan hakkında yakalama kararı çıkarılmasını istedi. Ancak Nöbetçi Mahkeme, “Gürkan’ın kusurlu olduğunu gösterir bilgi olmadığı” gerekçesiyle bu talebi reddetti.

Soruşturmada bugüne dek gözaltına alınan 36 şüpheliden sekizi tutuklanmış, dokuzu hakkında adli kontrol kararı verilmiş, 19 kişi ise serbest bırakılmıştı. Tutuklananlar arasında Alp Gürkan’ın oğlu ve Soma Linyit Yönetim Kurulu Başkanı Can Gürkan ile Soma Kömür İşletmeleri Genel Müdürü Ramazan Doğru da bulunuyor.

Soma Linyit Yönetim Kurulu Başkanı Can Gürkan ile Soma Kömür İşletmeleri Genel Müdürü Ramazan Doğru’dan çelişkili ifadeler

Can Gürkan ile Ramazan Doğru’nun sorgularında sorumluluğun farklı kişilerde olduğunu söylediler. Gürkan “Sorumluluk yönetim kurulu kararıyla Ramazan Doğru’da” dedi. Ramazan Doğru ise, sorumluluğun İşletme Müdürü Akın Çelik’te olduğunu söyledi.

Gürkan: “Tutuklanmam halinde çalışanlarım ve vefat eden kişilerin aileleri de mağdur olacaktır”

Can Gürkan ifadesinde “Benim meydana gelen olayda herhangi bir kusurum yoktur. Ayrıca yaşanan bu olaydan sonra sorumluluğum artmıştır. Ayrıca geride kalan 6 bin 200 çalışanım ile vefat eden çalışanların ailelerine ilgili finansal taleplerini alma, mağduriyetlerinin giderilmesi hususunda sorumluluğum artmıştır. Tutuklanmam halinde çalışanlarım ve vefat eden kişilerin aileleri de mağdur olacaktır.” Dedi.

Mahkeme ise, yönetim kurulu kararıyla iş güvenliği sorumluluğunun Ramazan Doğru’ya devredilmesine rağmen evrensel hukuk normları çerçevesinde Can Gürkan’ın da sorumlu olduğunu ifade ederek tutuklanmasına karar verdi.

Ramazan Doğru’nun avukatı ise, “Müvekkilimin kurusu yoktur. İcra makamı yönetim kurulu, eyleme geçme makamı ise, işletme müdürüdür” dedi. Mahkeme Ramazan Doğru’yu da aynı gerekçeyle tutuklanmasına karar verdi.

(Hürriyet, BBC Türkçe, Yeşil Gazte)

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.