ManşetTürkiye

Soma faciasında Maden-İş Sendikası’na ilk dava

0

Manisa’nın Soma İlçesi’ndeki maden faciasında hayatını kaybeden 301 işçi arasında yer alan Sezai Kilinç’in ailesi adına avukat Hamdi Özşarlak, olayda kurusu bulunan şirket ile kamu kurumlarının yanı sıra, Maden-İş Sendikası’na yönelik de ilk kez tazminat davası açtı.

maden iş

Özşarlak, ayrıca Sezai Kilinç’in eşi ile iki çocuğu adına istedikleri toplam bir milyon 50 bin TL’lik tazminat tutarı için, Türkiye Kömür İşletmeleri, TKİ Eli Müessese Müdürlüğü ile yine Maden İş Sendikası‘nın da hesaplarına el konulmasını talep etti.

Hamdi Özşarlak, dava dilekçesinde sendikanın kusuruyla ilgili olarak, “Sendikalar, madenlerdeki işçi katliamlarını ortadan kaldıracak ve iş güvenliği önlemlerini aldıracak asıl güç olması gerektiği yerde, bu olan biteni görmeyip işçiler adına itiraz etmeyerek sendika da katliama ortak olmuştur. Binlerce işçinin üye olduğu Türkiye Maden İş sendikası işverinin işini kolaylaştırıcı faktöre dönüşmüş durumdadır” ifadelerine yer verdi. Sendikanın işçilerin kendisine verdiği denetim ve çalışma koşullarının iyileştirilmesine yönelik görevlerini de yerine getirmediğini ileri süren Hamdi Özşarlak, Sezai Kilinç’in eşi Suna Kilinç ve çocukları Cafer Kilinç ile Arzu Kilinç adına toplam bir milyon 50 Bin TL manevi tazminat davası açtı.

13 Mayıs 2014’te Soma Kömür İşletmeleri A.Ş.’de meydana gelen yangında, 301 madenci hayatını kaybetmiş, facianın ardından başlatılan adli soruşturmada ise, aralarında şirketin Yönetim Kurulu Başkanı Can Gürkan, Genel Müdür Ramazan Doğru ile İşletme Müdürü Akın Çelik’in de bulunduğu 8 kişi de tutuklanmıştı. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Teftiş Kurulu müfettişlerinin de yaptığı incelemeler sonrasında, şirkete ait Işıklar ile Ata Bacası maden ocakları, iş sağlığı ve iş güvenliğine uygun bulunmayarak kapatılmıştı.

Olayda hayatını kaybeden işçilerin avukatları, açtıkları tazminat davaları sonrasında Soma Kömür İşletmeleri A.Ş.’nin mallarına tedbir konulması için müracaatta bulundu. Avukatların başvurularını inceleyen Soma 1’inci Asliye Hukuk Mahkemesi, şirketin tüm alacaklarına, banka hesaplarına ve gayrimenkullerine el koydu. Bunun için de Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın yanı sıra tüm bankaların genel müdürlüklerine ve yine tapu müdürlükleri yazı yazılmasına karar verdi.

(DHA / Yeşil Gazete)

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.