Doğa MücadelesiManşetYerel

Söğütlüdere’de çevre yıkımı Meclis gündeminde: Bu katliamı durdurun

0

Haber: Yeliz DOĞAN

*

Karayolları 1. Bölge Müdürlüğü‘nün Edirne‘nin Havsa İlçesi Söğütlüdere köyü merasında bölge halkının tüm itirazlarına rağmen açmak istediği ariyet (kum ve çakıl) ocağı ile gerçekleşecek çevre katliamı Meclis gündeminde.

Köy ve bölge halkının projenin durdurulması için başlattığı imza kampanyasının ardından İYİ Parti Edirne Milletvekili Orhan Çakırlar da TBMM Genel Kurulu‘nda söz alarak, Çevre Etki Değerlendirme (ÇED) sürecinin sona erdirilmesini talep ettiklerini belirtti.

Yerleşim alanları tehlikede

Açılacak ocağın vereceği zararları sıralayan İYİ Partili Çakırlar, şunları kaydetti:

“Söğütlüdere köyü merası üzerinde yaklaşık 10 hektarlık alanda Karayolları 1’inci Bölge Müdürlüğünce ariyet ocağı açılmak istenmektedir. Günde 1.625 ton malzeme çıkarılıp kamyonlarla taşınacak olan bu ocakta, 82 ayrı noktada yapılacak olan her bir patlamadan 9.750 ton malzeme çıkarılacak, büyük tehlike, gürültü, ses, toz, canlılarda stres ve endişe yaratacaktır.

Projenin tanıtım dosyasında itiraf edildiği üzere, Söğütlüdere ve Habiller köyleri yerleşimleri, tarlaları, göletleri ve içme suları bu ocak faaliyetinin etkisi altındadır. Bu ocak projesi doğal gaz boru hattı ve enerji hattı için de büyük tehlike oluşturmaktadır.”

Çiftçilerin verimi düştü

Patlatmalı açık ocak işletmesine izin verilerek köylülerin kadim meraları, tarlaları, ürünleri, hayvancılık ürünleri, yer altı içme suları, üç göleti, sağlığı ve doğal yaşam hakkının yok olmak üzere olduğunu söyleyen Çakırlar, şöyle devam etti:

“Madencilik faaliyetleri başlamadan önceki köy yaşamıyla günümüzdeki durum arasında Trakya‘da birçok köyde büyük olumsuzluklar yaşanmıştır. Örnek vermek gerekirse Edirne Süloğlu Geçkinli köyünde bulunan Balkan Savaşı Şehitliği yakınına kadar gelen ve sulama kanalları bulunan verimli tarım arazileri üzerinde yapılan açık kömür işletmeleri, köyde yaşamı zorlaştırmış, çiftçilikle uğraşan üreticimizi verim açısından sıkıntıya düşürmüştür.”

Nitekim patlamalı madencilik yapılan tüm Trakya köylerinde tarım ve hayvancılık üretimi faaliyetleri azalmıştır.

ÇED süreci sonlandırılsın

Çakırlar, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Çevre mevzuatına göre proje değerlendirmesinde halkın katılım ilkesi esastır. Uluslararası çevre koruma sözleşmelerine göre halkın istemediği hiçbir projeye, hiçbir yatırıma izin ve onay verilemez.

Bu sebeple köy sakinlerinin Edirne ili Havsa ilçesi Söğütlüdere köyü merası üzerinde Karayolları 1’inci Bölge Müdürlüğünce açılmak istenen ariyet ocağının ÇED sürecinin sonlandırılması talebi dikkate alınmalı.”

You may also like

Comments

Comments are closed.