İklim KriziManşetTürkiye

Sivas’ta kuraklık: Karacalar Barajı kurudu, Serpincik Göleti 25 metre geri çekildi

0

Sivas‘ın Ulaş ilçesine 8 kilometre uzaklıkta bulunan Yapalı köyüne 2008 yılında inşa edilen Karacalar barajı, iklim krizine bağlı olarak son yıllarda etkisini artıran kuraklık sebebiyle kuruma noktasına geldi.

Yağışsız geçen 2020 yılının ardından baraj metrelerce geri çekildi. Barajın yapımı sırasında sular altında kalan köy mezarlığı gün yüzüne çıkarken, baraj yüzeyinde adacıklar oluştu.

Barajda yürünebiliyor

DHA’nın aktardığına göre Yöre halkı, barajın metrelerce çekilmesiyle yüzmekten korktukları barajın üzerinde yürümeye başladı. Baraja girenleri uyarmak için konulan tabela ise suyun çekilmesi nedeniyle anlamını yitirdi.

Yapalı köyünde yaşayan Mustafa Saygın, barajın kuraklığın ve bilinçsiz tarımsal sulamanın etkisiyle çekildiğini belirterek, “Barajın yapılmasıyla birlikte ilk 5 sene su çok tuttu ve mezarlarımız hep sular altında kaldı. Daha sonraki 3-4 yıldaysa kuraklığın etkisiyle suyun seviyesi düştü. Baharları su artsa da eskisi dolmuyor, kuraklığın etkisiyle. Barajın seviyesinden çok aşağı düştü suyumuz. Adalar açıkta yoktu, kuraklığın ve bilinçsiz sulamanın etkisiyle ortaya çıktılar. İçerisine girmeye korktuğumuz barajın üstünde şu anda yürüyoruz. Kuraklıktan toprak yarılmış, parça parça olmuş“ dedi.

Köy mezarlığı yeniden ortaya çıktı

Yapalı köyünde yaşayan Ali Rıza Arıkan, sular altında kalan köy mezarlığının suların çekilmesiyle tekrar ortaya çıktığını belirterek, “Barajımızın suyu tam dolduğunda şu an ki bulunduğumuz yer sular altında kalıyordu. Burası eski mezarlık. Sular altında kalmıştı, su çekilince açığa çıktı. Burası dedelerimizin mezarı, geliriz. Bayramlarda ve yolumuz düştüğü zamanlarda gelip dua ederiz. Kuraklığın etkisiyle bu duruma geldi. Baharda biraz yağdı ama güzün hiç yapmadı. Barajın yüzde 60’ı kurudu diyebiliriz” dedi.

Serpincik Göleti de 25 metre çekildi

Kuraklığın etkileri Karşıyaka Mahallesi‘nde bulunan Serpincik Göleti‘nde de görüldü. Burada su kıyıdan yaklaşık 25 metre çekildi.

Son yıllarda yağmur ve kar yağışının azalması, çiftçilerin tarım arazilerini düzensiz sulamaları nedeniyle su seviyesinde düşüş oldu. Seviye yükseldiğinde sular altında kalan ağaçlar da çekilmeyle ortaya çıktı. Gölet etrafında bilinçsizce atılan çöplerin çokluğu da dikkat çekti.

Fotoğraf: DHA

‘Buz tutmuş olması gerekiyordu’

Gölete balık tutmaya gelen Taha Kaan Dönmez, “Ben kendimi bildim bileli Karşıyaka’da yaşıyorum. Buraya sürekli gelip gidiyoruz, vakit geçiyoruz. Derdimiz avlanmak değil, doğada bulunmak ve vakit geçirmek. Daha önce geldiğimizde ufak tefek balıklara denk geliyordum. Şu an suyun üzerinde en ufak bir oynama bile yok. Normalde bu mevsimlerde kar yağardı. Şimdi kar bile yağmıyor. Su bayağı aşağı seviyelerde. Normalde bu zamanlarda suyun tahliye olduğu yerden oluk oluk akması gerekiyordu. Şu an hiçbiri yok. İnsanlar doğaya çıkmaya başladı, dediler. İnsanların doğaya çıktığı cidden belli olmaya başladı. 4 yıl önce de suyun bayağı azaldığını görmüştüm. O yıl da hava sıcaktı, o nedenle azdı. Bu yıl da öyle kurak geçti. Yağmur yağdığını görmedik. Buranın normalde kasımda karla dolarak buz tutmuş olması gerekiyordu” dedi.

More in İklim Krizi

You may also like

Comments

Comments are closed.