ManşetTarım-Gıda

Şişli %100 Ekolojik Pazar’da satışlar 600 tona dayandı

0

Buğday Ekolojik Yaşamı Destekleme Derneği’nin Şişli Belediyesi işbirliğiyle 2006 yılında kurduğu Şişli %100 Ekolojik Pazarı’nda yıllık sebze meyve satışı 600 tona yaklaştı.

Türkiye’nin ilk ve en büyük organik pazarı Şişli %100 Ekolojik Pazarı’ndaki satışların haftalık ortalık ortalaması 10-15 ton civarında.

Buğday Derneği’nin hazırladığı kayıt sisteminde tutulan verilere göre aylara ve mevsimlere göre değişmekle birlikte Şişli %100 Ekolojik Pazarda haftalık ortalama 12,5 ton taze sebze ve meyve satılıyor.

Satışların en yoğun olduğu aylar eylül, ekim, kasım ve aralık ayıyken, yaz ayları ise satışların en düşük olduğu dönemler. Güz aylarında haftalık satışlar 15 tonlara çıkmakla birlikte yaz aylarında bu satışlar 10 ton civarına düşüyor.

Buna göre 2012’nin en kötü ayı temmuz, en iyi ayları ise kasım ve aralık oldu.

Bazı organik pazarlarda girişler kayıt altına alınsa da çıkış miktarları kayda alınmadığından satış verileri sağlıklı tespit edilemiyor. Buğday Derneği’nin verilerinde ise derneğin denetim ekibince her hafta kaydedilen pazara giriş ve çıkış miktarları arasındaki fark dikkate alınıyor.

Şişli %100 Ekolojik Pazara giren ürünlerin % 40 ila 50’si satılıyor. Dolayısıyla pazara yıl boyunca giren sebze-meyve miktaır 1000 tonun üstünde.

Haftalık ortalama 1500 kilo ile pazarda en çok satılan ürün domates.

Domatesi sırasıyla muz, elma, portakal ve patates izliyor. Bu ürünlerin haftalık satış miktarlarıysa 550 ila 750 kilo arasında değişiyor.

 

 

Verilerin hesaplanmasında dikkate alınan diğer önemli bir nokta da adet veya bağ satılan birçok ürünün özel olarak üretilen bir program tarafından Buğday Derneği’nce tespit edilen katsayılarla otomatik olarak çarpılması.

Örneğin bağ olarak veri girişi yapılan maydanoz 0,15; roka 0,20; adet olarak girişi yapılan avakado 0,22; enginar 0,38 ile otomatik olarak çarpılarak kilograma çevriliyor. Kilo olarak yıl içinde 5,350 kilo civarında olan maydanoz satışı pazarın açık olduğu hafta sayısına ve 0,15 katsayısına bölündüğünde haftalık satışı yapılan maydanozun 700 bağ olduğu bulunuyor.

Buğday Derneği oluşturduğu %100 Ekolojik Pazar Standartları ile organik pazarların sağlıklı işleyen ve güvenilir bir model şeklinde yaygınlaşmasına öncü olarak üstlendiği rolü hazırlamış olduğu web tabanlı veri tabanı ile daha da ileriye taşıyor. Buğday Derneği ile işbirliğindeki yerel yönetimlerin yetkilileri artık haftalık olarak kayıt altına aldıkları satış verilerini tarih, satıcı, üretici, ürün, çeşit, miktar, fiyat bazında web tabanlı programa aktaracak ve istenilen tarih aralığında istenen üretici veya ürüne dair her türlü veriyi istendiğinde tek bir tuşa basarak elde edebilecekler.

Buğday Derneği ise veriler tüm yerel yönetimlerden geleceği için tüm %100 Ekolojik Pazarlara ait verileri görebilecek ve istendiği an sertifika kuruluşları ya da Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı yetkilileri ile paylaşabilecek.

Buğday Derneği bilişim danışmanları ve %100 Ekolojik Pazar proje ekibi yerel yönetimlerin ziraat ve gıda mühendislerine önümüzdeki bahar aylarında bu konuda eğitim vermeye başlayacak ve sistem 2013 yılı içinde işler hale gelecek.

 

(Bugday.org, Yeşil Gazete)

 

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.