EnerjiManşet

Sinop nükleer santrali finansmanı Japonya’dan mı?

0

Japonya tarafından Sinop’ta nükleer santral yapımını öngören uluslarası anlaşmanın 1 Haziran’da TBMM Genel Kurul’unda kabul edilmesiyle, kendi ülkelerinde yeni iş fırsatı bulamayan Japonya’nın en büyük şirketlerinden Mitsubishi Heavy Industries (MHI) ve Itochu; Japonya’da yayın yapan Nikkei’nin haberine göre, Sinop’ta yapılacak nükleer santral projesinin yüzde 30’una fon sağlamak için anlaşma sağlamaya çalıştığı öğrenildi.

13

Japon şirketler, Sinop’ta yapılacak 15.8 milyar dolarlık projenin yüzde 51’inin inşasını ve işletmesini Fransız GDF Suez ile işbirliği yaparak tamamlamak istiyor.

Fortune Turkey.com sitesinde yer alan habersde MHI ve Itochu, projenin yüzde 15’er payına diğer bir deyişle toplam 180 milyar yenlik kısmına sahip olmayı düşünüyor. Bu yüzde ve projenin toplam maliyeti fizibilite çalışması sonrasında değişebilir.

Japonya ve Türkiye’nin yaptığı anlaşmaya göre projenin finansmanının yüzde 70’ini kredi, yüzde 30’unu özkaynak oluşturacak. Türk tarafı ortak girişimin yüzde 49 hissesini alacak. Kalan yüzde 51 hissenin yüzde 21’i Fransız şirketin, yüzde 30’u Japon ikilinin olacak.

Her reaktörün inşaasının bedeli yaklaşık 500 milyar yen. Herşey plana göre ilerlerse, toplan 4 reaktörlü santralin inşaasına 2017 başında başlanacak. Yapım sürecinin en erken 2023’te, en geç 2018’te tamamlanması bekleniyor.

(Fortune Turkey.com)

More in Enerji

You may also like

Comments

Comments are closed.